1.000 de euro salariu, nu se găsesc muncitori la autostradă. ”Te bagă la lopată. La banii pe care îi dau ăștia îți rupi sănătatea și ajungi la spitale”

Last Updated on februarie 3, 2024 1.000 de euro salariu, nu se găsesc muncitori la autostradă. ”Te bagă la lopată. La banii pe care îi dau ăștia îți rupi sănătatea și ajungi la spitale” 1

Un salariu de 1 000 de euro li se pare mic celor care vor să lucreze la autostrada Sibiu – Pitești. Constructorii italieni și turci  se plâng că nu găsesc muncitori.

„Suntem în căutare de forță de muncă. Din februarie vom reîncepe angajările. Din păcate, forța de muncă în România încă este o problemă. Angajăm forțe calificate, cât și necalificate. Am apelat și la soluții de avarie, aducem și din alte țări și vom pregăti ansambluri de cazare”, a declarat Adrian Bodoc, manager de proiect la WeBuild, într-un clip video postat de CNAIR, conform Argeșul.

Atât constructorul italian, cât şi cel turc oferă salarii bune şi foarte bune celor doritori să lucreze la autostradă. E vorba de 4.500-5.000 de lei net pentru un muncitor necalificat. Salariul pentru unul calificat e mult mai mari. Minimum 8.000 de lei pe lună pentru un fierar-betonist, buldozerist sau excavatorist. Plus alte avantaje: ore suplimentare plătite mai bine, cazare gratuită, tichete de masă etc.

”Să mai crească salariul și mă mai gândesc”
Nici aceste sume nu sunt, însă, prea tentante pentru localnicii din satele pe unde va trece autostrada. Majoritatea preferă ajutoarele sociale. Cu venitul minim garantat, plus alocaţii copii, ajutor de încălzire şi altele, se poate lua lejer 2.000 de lei stând acasă, scriu jurnaliștii argeșeni.

”Te bagă la lopată. La banii pe care îi dau ăștia (WeBuild – n.r.) îți rupi sănătatea și ajungi la spitale”, a reprodus publicaţia Râmnicu-Vâlcea Weekdiscuţia cu un sătean din Argeş.

„E puțin pentru câtă muncă e… Să mai crească salariul și mă mai gândesc”, zicea un altul.

Primarul unei comune argeşene cunoaşte bine situaţia, însă spune că nu are soluții, mai ales că 2024 este an electoral și nu vrea să aibă probleme cu oamenii.

Chiar am vorbit cu cineva de la Astaldi (WeBuild- n.r.), au mare nevoie de oameni. Da’ ai noştri nu vor să lucreze la ei. E prea puţini bani. N-am ce să le fac. Nu vreau să mi-i sui pe toţi ăştia în cap acu’, în prag de alegeri”, a explicat primarul motivul pentru care nu vrea să-și spună numele, conform Turnul Sfatului. 

Încep lucrările pe ciotul A1 poreclit „Autostrada Urșilor”

Încep lucrările pe ciotul A1 poreclit „Autostrada Urșilor”, situat între localitățile Margina – Holdea, din cauza împotmolirii proiectului de ani buni pe motivul ecoductelor pentru uși. Când cei 9 km vor fi gata, șoferii vor merge pe autostradă de la Sibiu la Nădlac.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a estimat că șantierul pe cei peste 9 kilometri lipsă din Autostrada A1- Sibiu – Nădlac, situați între localitățile Margina – Holdea și porecliți „Autostrada Urșilor”, va începe în martie 2023.

Acest lucru nu s-a întîmplat. Abia acum schița de proiect e finalizată. Dar, ca idee, ciotul trebuia să fie gata de mai bine de 8 ani.

„Undeva în martie se intră la lucrări. E o companie românească, acea companie celebră, s-au depășit diverse faze care țin de Mediu, de Romsilva, lucrurile de dinainte de faza de execuție. Din discuțiile pe care le-am avut cu constructorul, în martie se intră la execuție efectiv”, a declarat Sorin Grindeanu, relatează stiridetimisoara.ro.

Previous Story

Centura ocolitoare a Făgărașului, finalizată până la finalul anului. „Banii sunt suficienți. Se lucrează și în acest moment la varianta ocolitoare. Sunt lucrări care se pot efectua și pe perioada sezonului rece”

Next Story

BMW pus pe butuci de hoți. Un șofer care și-a parcat mașina pe DN1 s-a trezit fără toate cele patru roți