Avertisment. Cercetător: “Nepoţii noştri o să vadă doar în poze zăpada”

Last Updated on februarie 4, 2021 Schimbările climatice vor face zăpezile o amintire pe la Brașov. Meteorologii anunță că o dată cu încălzirea vremii vom avea parte de fenomene extreme, veri tropicale cu vijelii, tornade şi inundaţii.

Ne bucurăm aşadar de zile de primăvară, deşi calendaristic este iarnă. Joi, în Banat s-au înregistrat 18 grade, iar la munte zăpada s-a topit sub ochii turiştilor, potrivit Stirile Pro Tv. 

Avertisment. Cercetător: “Nepoţii noştri o să vadă doar în poze zăpada” 1 Avertisment. Cercetător: “Nepoţii noştri o să vadă doar în poze zăpada” 2

Trebuie însă să fim conştienţi că asistăm la schimbări dramatice ale climei, care vor afecta viaţa urmaşilor noştri, în următoarea sută de ani. Studiile arată că nepoţii noştri vor vedea zăpada doar în fotografii, iar Bucureştiul va avea clima Atenei.

Iernile în Braşov, la începutul secolului arătau astfel: primele ninsori cădeau în noiembrie, iar troienele rezistau până la sfârşitul lui aprilie. Acum, la început de februarie, grădinile s-au umplut de ghiocei, iar pe alocuri a înflorit chiar liliacul.

Un organism interguvernamental patronat de ONU a făcut o simulare a schimbărilor climatice în viitoarea sută de ani. Iar cercetătorul roman George Garbacea a detaliat totul la nivelul ţării noastre. Rezultatele arată că, în cel mai rău scenariu, temperaturile medii anuale se vor dublă în majoritatea regiunilor.

Avertisment. Cercetător: “Nepoţii noştri o să vadă doar în poze zăpada” 3 Avertisment. Cercetător: “Nepoţii noştri o să vadă doar în poze zăpada” 4

Bucureștiul, care are acum o temperatură medie anuală de 10,9 grade Celsius va avea, peste 80 de ani, o medie de 19,2 grade Celsius, adică cea existentă acum în zona mediteraneeană. La munte, la peste 1.500 de metri altitudine, va fi mai cald decât e acum în Capitală.

George Gârbencea, cercetător științific: ”în anul 2100, în scenariul ăsta, o să dispară zăpadă, o să plouă la Bâlea Lac. Zăpada o să fie doar o amintire, din păcate nepoţii noştri o să vadă doar în poze la noi zăpada. Foarte rar o dată la câteva ierni şi dacă avem noroc.”

Acesta evoluţie a climei va însemna veri tropicale cu vijelii, tornade şi inundaţii. Numeroase specii de animale şi plante pot dispărea, pentru că nu se vor putea adapta unei schimbări atât de bruşte. Oamenii de ştiinţă inventariază deja pierderile în biodiversitate.

Previous Story

Foto Poiana Brașov. Schior inconștient lovit grav.  Suspect de fractura de femur

Next Story

Brașov. Camelia Clem: „Ceva nu-i cușer în toată povestea cu Bistro de l’Arte și Susanu&Susanu”