Un medic de la spitalul CLINICCO Brașov explică cum a apărut infecția în corpul actorului Florin Piersic. „Practic microbii se ascund de terapia antibiotică în aceste instrumente”

Last Updated on mai 18, 2024 Un medic de la spitalul CLINICCO Brașov explică cum a apărut infecția în corpul actorului Florin Piersic. „Practic microbii se ascund de terapia antibiotică în aceste instrumente” 1

Un medic de la spitalul CLINICCO din Brașov explică cum a apărut infecția în corpul actorului Florin Piersic. Florin Piersic e internat de peste 2 săptămâni în diverse spitale din țară, după ce i s-a făcut rău pe scenă pe 29 aprilie. Medicii de la Spitalul Militar de la Cluj au intervenit chirurgical asupra unei infecții de la genunchi pe care o mai curățaseră pe data de 17 aprilie, când actorul a venit cu dureri mari și febră. La numai câteva zile, infecția de la genunchiul protezat a infectat și stimulatorul implantat pe inima marelui actor. Astfel că a fost transferat la „Institutul Inimii”, de unde s-a aflat că organismul maestrului luptă cu două focare de infecție – genunchiul protezat și sondele stimulatorului cardiac implantate în inimă.

Blogger-ul Paula Rusu a căutat un medic cardiolog specializat în implanturi cardiace care să explice pe înțelesul nostru cum e posibil să se infecteze niște dispozitive care sunt în corpul unui om de ani de zile. A lămurit-o un medic care are la activ mii de intervenții de montare a dispozitivelor cardiace, doctorul Sorin Micu, medic primar cardiolog la Spitalul de Cardiologie Clinicco din Brașov. Iată discuția publicată de Paula Rusu cu medicul brașovean, publicată de republica.ro

„– Cum e posibil să apară infecții la un genunchi protezat acum 5 ani și la un stimulator cardiac implantat de mai bine de 10 ani?
Infecția, septicemia, nu e generată de aparat, stimulator sau proteză, ea se poate grefa pe acesta. Antibioticul nu poate pătrunde în ele, practic microbii se ascund de terapia antibiotică în aceste instrumente. Materialele protetice nu au sistem imunitar, nu se pot apăra în faţa unei infecţii severe, altfel spus, în acele zone germenii bacterieni se colonizează şi terapia cu antibiotic e inutilă. Fiind practic un corp străin, are o caracteristică nedorită medical, inserția unor bacterii care sunt imposibil de tratat.

– Cum apar aceste colonizări pe dispozitivele implantate?
În buzunarul de implant care e fie subcutanat, fie sub mușchiul pectoral pot să pătrundă microbi. Bacteriile pot să colonizeze sondele unui stimulator cardiac la ani de zile de la implant, se depun pe stratul superficial al sondei care nu se poate apăra împotriva acestor colonizări. O infecție generalizată, o septicemie poate să ducă la colonizarea cu bacterii a sondelor unui stimulator cardiac, iar fluxul sanguin transportă infecția în tot organismul.

– Dispozitivele implantate pot favoriza dezvoltarea unor infecții?
În ceea ce privește implantul oricărui dispozitiv cardiac, infecțiile pot apărea la scurt timp, dar pot apărea și la distanță de ani de zile. În timpul oricărui implant se urmează un protocol antibiotic de prevenție. În situații particulare se utilizează săculeți resorbabili protectivi îmbibati cu antibiotic, noi îi folosim la Clincco, fiindcă reduc cu până la jumătate riscurile de infecție. Din păcate aceste riscuri de infecție nu depind doar de ceea ce face doctorul, de procedură, depind de pacient, de riscurile la care se expune, de comorbiditățile care mai există.

Florin Piersic a ieșit de la Terapie Intensivă! Ce se întâmplă cu actorul în aceste momente: „A început mobilizarea”
La câteva zile bune după ce Florin Piersic a fost operat pentru a treia oară la genunchi, în cadrul Spitalului Foișor, reprezentanții instituției au anunțat că starea actorului este din ce în ce mai bună și că bărbatul a fost mutat din secția ATI într-un salon din Compartimentul Septic.

Mai mult, Florin Piersic a început să se deplaseze singur, făcând și primii pași ajutat de un cadru, pe care îl va schimba pe viitor, căci va fi nevoit să folosească niște cârje.

În plus, în perioada următoare, actorul ar începe și kinetoterapia pentru ca, în câteva săptămâni, să revină în fața fanilor, pe scenă.
Vă comunicăm faptul că, astăzi, domnul Florin Piersic a fost mutat din secția ATI într-un salon din Compartimentul Septic al spitalului nostru. Evoluția pacientului este bună, a început mobilizarea cu cadrul de mers pe distanțe scurte”, a transmis managerul interimar al Spitalului Foişor, As. Univ. Dr. Dragosloveanu Şerban, conform Antena3.ro.

Previous Story

Video Brașov. Urși nu au mai apărut în oraș, dar au venit căprioarele și mistreții

Next Story

De la Braşov, cele 6 trenuri către mare. Programul de circulație