Marcel Bartic: „În niște licee din Brașov, elevii care nu reușesc să obțină media 8,50 sunt considerați “necorespunzători” și forțați să se transfere. E o situație sensibilă. Se vor găsi mulți care să apere dreptul acestor instituții de învățământ de a…”

Last Updated on februarie 2, 2019 Tot mai multe reacții după ce s-a aflat că în 3 Colegii Naționale elvii care obțin sub o anumită notă impusăd e conducere sunt obligați să se transfere în alte școli.

Trei unități școlare din Brașov, Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă, Colegiul Național Andrei Șaguna și Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil au în regulamentele de organizare prevederi potrivit cărora elevii de gimnaziu sunt dați afară din școală, dacă  nu obțin o medie anuală minimă, a cărei valoare este fixată de conducere.

Documentele respective nu conțin, însă, nicio asumare din partea unităților școlare pentru situația în care elevii care dau examen de admitere pentru a intra la gimnaziu și au nevoie de note bune pentru a fi acceptați ajung să regreseze, în clasele de gimnaziu. Cu alte cuvinte, eșecul este atribuit exclusiv elevului, care este obligat să se transfere la altă școală și în niciun fel asumat de cadrele didactice, potrivit educatieprivata.ro

Marcel Bartic: „În niște licee din Brașov, elevii care nu reușesc să obțină media 8,50 sunt considerați "necorespunzători" și forțați să se transfere. E o situație sensibilă. Se vor găsi mulți care să apere dreptul acestor instituții de învățământ de a...” 1

Marcel Bartic: „În niște licee din Brașov, elevii care nu reușesc să obțină media 8,50 sunt considerați “necorespunzători” și forțați să se transfere.

E o situație sensibilă. Se vor găsi mulți care să apere dreptul acestor instituții de învățământ de a încuraja formarea unor elite. Unor olimpici. De a face învățământ de performanță.

Nu, nu cred că are cineva ceva împotriva acestei idei. Foarte bine că sunt licee care au reușit să-și construiască prestigiul pe munca și rezultatele reale ale profesorilor și elevilor lor. Dar ce se întâmplă acum la Brașov e nedrept și discriminatoriu. Faptul că elevul este forțat să plece, pentru că nu a obținut nu știu ce medie, arată că școala nu-și asumă partea ei de vină.

De ce nu a stipulat în Regulamentul Intern că, în caz de eșec, și profesorul este expus unei măsuri similare? Ce garanții oferă administrația școlii că a vina este doar a copilului?

Dincolo de asta, altceva mi se pare foarte grav. Că, în continuare, nu înțelegem nimic din ceea ce înseamnă educație. Suntem, și pe mai departe, setați pe olimpici și nu există absolut nici un interes pentru marea masă a copiilor din România. Pentru ei nu se interesează nimeni. Învățământul românesc a rămas blocat în paradigma educației de excelență, uitând că, la un procent de 1% olimpici, lasă în urmă zeci de mii de analfabeți funcționali.

Și încă ceva. După foarte modesta mea părere, un copil talentat și pasionat, care ia un zece la o olimpiadă națională este lăudabil.
Un copil care a progresat de la nota patru la șapte mi se pare excepțional”.

Previous Story

Brașov, Capitala bicicliștilor? USR Brașov: „Salutăm inițiativa Primăriei Brașov de a face benzi dedicate transportului în comun pe traseul autobuzelor 4 și 5 și propunem ca pe aceste benzi să aibă acces și bicicliștii. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie însă ca …”

Next Story

Brașov. Ministrul Educației, despre cele 3 școli care obligă elevii „necorespunzători” să se transfere. „Era o întelegere între părţi, dar …”