De astăzi, începe săparea tunelurilor între Brașov și Sighișoara.  „Cârtițele” intră în acțiune pe calea ferată unde se va circula cu 160 km/h

Last Updated on martie 5, 2024 De astăzi, începe săparea tunelurilor între Brașov și Sighișoara.  „Cârtițele” intră în acțiune pe calea ferată unde se va circula cu 160 km/h 1
(Tunelurile dintre Apața și Cața vor fi săpate cu TBM-uri FOTO blogspot.ro, via Adevărul)

„Cârtițele” intră în acțiune pe calea ferată unde se va circula cu 160 km/h. Începe săparea tunelurilor între Brașov și Sighișoara
Marți, 5 martie, utilajele speciale numite TBM vor începe să sape tunelurile de pe tronsonul de cale ferată dintre Apața și Cața. Cele patru „cârtițe” au costat 70 de milioane de lei

„Cârtițele” uriașe care vor săpa tunelurile de pe tronsonul de cale ferată dintre Brașov și Sighișoara (Mureș) vor putea fi văzute la lucru de marți, 5 martie 2024, anunță Adevarul.
Cea mai dificilă porțiune a traseului se află între Apața și Cața, ambele în județul Brașov, și nu mai puțin de patru TBM-uri (utilaje de forare a tunelurilor) vor realiza cea mai complicată dintre operațiuni, cea de săpare a tunelurilor.

Marți, 5 martie, ora 12.00, primul TBM va fi pornit în cadrul unei ceremonii la care vor participa înalte oficialități centrale și locale, pe șantierul din zona Racoș – Ormeniș, județul Brașov”, se menționează într-un comunicat de presă, potrivit Zi de Zi.

Anunţul a fost făcut de constructor, care a precizat că primul TBM va fi pornit marţi, 5 martie 2024, ora 12.00, în cadrul unei ceremonii la care vor participa oficialităţi centrale şi locale.
Utilajul va începe să sape în munte la tunelul din zona Racoş-Ormeniş. Tunelul va fi unul cu dublă galerie (câte unul pentru fiecare fir de linie ferată) şi va avea o lungime de 6,9 km. Pe acelaşi sector de cale ferată, în zona Homorod, va fi săpat un alt tunel cu dublă galerie, cu o lungime de 5,2 km.

Utilajele care vor săpa aceste tuneluri costă nu mai puțin de 70 de milioane de lei și vor înainta cu 15 metri pe zi. Astfel, pentru realizarea tunelului mai scurt vor fi necesare aproximativ 15 luni, în timp ce tunelul mare ar trebui să fie gata în 19 luni.

Drumul va fi scurtat cu 15 kilometri
Tunelurile vor scurta distanța dintre cele două stații cu 15 kilometri.
În acest moment, Apața este la o distanță de 43 de kilometri de Cața, pe calea ferată, iar, după finalizarea tunelurilor și a tronsonului de cale ferată, distanța va scădea la 28 de kilometri.

Mai mult, după ce vor fi încheiate lucrările, trenurile ar putea circula între Brașov și Sighișoara cu 160 de kilometri la oră, ceea ce ar însemna că distanța dintre cele două orașe va putea fi parcursă în mai puțin de o oră, față de aproape două ore, cât durează acum.
Lucrările avansează, însă, foarte lent. Ele ar fi trebuit să fie finalizate în acest an, însă aceasta nu se va întâmpla înainte de finalul anului 2025, estimarea actuală fiind chiar februarie 2026.

Previous Story

(Video) S-au trezit cu bârlogul ursoaicei cu pui, aproape de case. Descoperirea neașteptată a unor tineri în timp ce culegeau ghiocei. “Unul stă acolo, unul stă aici şi unul aici”

Next Story

Brașovul „preia” Sibiul. Restructurare la Ministerul Economiei: comasarea agențiilor teritoriale pentru IMM-uri și turism