Sâmbătă se schimbă ora. Brașovul trece la ora de vară

Last Updated on martie 28, 2024 Sâmbătă se schimbă ora. Brașovul trece la ora de vară 1

Sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, Brașovul trece la ora de vară. Astfel, în ultima zi a lunii martie, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, ora 3:00 devenind ora 4:00. Trecerea la ora de vară 2024 este la câteva zile după echinocţiul de primăvară.

România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943 şi 1979, practica schimbării orei a fost suspendată. În anul 1997, România a intrat în rândul celorlalte ţări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil şi în prezent. La începutul lunii martie, în 2018, mai mulţi parlamentari români au dorit renunţarea la ora de vară, scrie bzb.ro.

Iniţiatorul preciza că studiile efectuate în ultima perioadă au relevat faptul că această modificare a orei legale nu generează economii din punct de vedere energetic şi provoacă un puternic disconfort asupra majorităţii populaţiei, iar modificarea orei generează perturbări ale transportului feroviar şi aerian, spunea iniţiatorul, dar măsura nu s-a adoptat. În 2017, Serviciul de Cercetare al Parlamentului European a publicat un studiu potrivit căruia nu există niciun efect pozitiv al schimbării orei.

În schimb, cercetarea a scos în evidenţă existenţa unor efecte negative asupra sănătăţii umane, agriculturii şi siguranţei în traficul rutier. Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea orei în Europa, statele membre având libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Decizia fiecărui stat ar fi trebuit luată până în aprilie 2020, iar începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă.

5 lucruri inedite despre ora de vară
1. Ora de vară ajută la economisirea energiei electrice
În timpul primului război mondial, mai multe țări au adoptat ora de vară, cu scopul economisirii energiei electrice.
Acest lucru a fost posibil datorită numărul mai mare de ore în care beneficiau de lumină naturală.
Un raport al Departamentului Energiei din 2008 a constatat că ora de vară prelungită, semnat de George W. Bush în 2005, a salvat aproximativ 0,5 la sută din utilizarea totală a electricității pe zi.

2. Ora de vară a fost adoptată pentru prima dată în Germania
Germania este prima țară care a adoptat oficial ora de vară, în anul 1916.
Acest lucru a reprezentat un efort de conservare a cărbunelui în timpul Primului Război Mondial, iar Marea Britanie, împreună cu multe alte națiuni europene, i-au urmat exemplul.
Schimbarea orei s-a răspândit în SUA în 1918, la un an după intrarea în război, ca măsură de economisire a energiei electrice. Majoritatea țărilor, inclusiv SUA, au încetat observarea oficială a schimbării în urma războiului.

3. Ora de vară poate stimula economia
Unii experți cred că ora de vară poate stimula economia prin creșterea vânzărilor cu amănuntul și a turismului. Majoritatea oamenilor preferă vacanțele pe timp de vară, atunci când vremea este mai caldă și zilele sunt mai lungi, având mai mult timp la dispoziție pentru relaxare, vizitarea atracțiilor turistice și multe altele.

4. Ora de vară poate reprezenta un pericol pentru sănătate
Deși aduce mai multe avantaje, ora de vară poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre. Numeroase studii arată că ora suplimentară de somn pe care o pierdem prin avans ne poate afecta în moduri periculoase: un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral, susceptibilitate la boli și depresie sezonieră au fost toate legate de schimbarea orei.

Cercetătorii au raportat, de asemenea, creșteri ale accidentelor rutiere și ale leziunilor la locul de muncă asociate cu trecerea la ora de vară.

5. Orașul Lloydminster, două fusuri orare în același timp
Orașul Lloydminster, Saskatchewan, din Canada este situat la granița dintre Saskatchewan și Alberta. Jumătatea de est a orașului se află în fusul orar Central, iar jumătatea de vest se află în fusul orar montan.

Cea mai mare parte din Saskatchewan nu respectă ora de vară, ci rămâne la ora standard centrală pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, Alberta impune ora de vară.
Lloydminster permite ca Alberta să folosească ora de vară de ambele părți ale graniței provinciale pentru a menține toate ceasurile din oraș în sincronizare.

Previous Story

Brașov. Fântânile arteziene din Brașov vor fi pornite mult mai devreme anul acesta. „Având în vedere că se anunță temperaturi ridicate, în perioada următoare vom face toate lucrările necesare de punere în funcțiune a cișmelelor și a fântânilor arteziene”

Next Story

Brașov. Mergi? Festivalul Clătitelor. Cap de afiş, Taraful Rutenilor cu Carmen Chindriş