Cum a rămas un cuplu fără bani și fără mașină după un click dat pe un anunț de pe internet

Last Updated on februarie 27, 2024 Cum a rămas un cuplu fără bani și fără mașină după un click dat pe un anunț de pe internet 1

Un cuplu din Cluj, tentat de un anunț pe Internet, a crezut că investește peste 5.000 de dolari în acțiuni la bursă și că va câștiga rapid o avere, dar nu a fost deloc așa. Cei doi au fost victimele unei înșelătorii, iar când toți banii lor s-au dus pe apa sâmbetei, au depus plângere la poliție. Autoritățile spun că în astfel de cazuri, paguba e greu de recuperat, iar făptașii – greu de prins.

Cei doi soți din județul Cluj au văzut pe o rețea socială un anunț și au fost atrași de posibilitatea unei investiții cu un câștig rapid. Au accesat pagina și au cerut detalii, scrie stirileprotv.ro. Cristian Bojodi, victimă: „La scurt timp am fost sunat de o doamnă. Vorbind, m-a convins să depun suma de 1.000 lei și am depus. După 24 ore acești 1.000 lei fiind 210 dolari, a doua zi am văzut profit de 30 de dolari. Credeam la început că este pe bune”.

Un individ care s-a prezentat drept expert i-a contactat și i-a convins să investească și mai mult. Cristian Bojodi, victimă: „Stând de vorbă cu el mi s-a spus că putem face o sumă foarte mare de bani dacă investim sumă mai mare, suma fiind de 5.000 dolari. La 24 de ore am văzut pe platformă că da, așa e cum au zis, suma fiind de 64.000 dolari voiam să-i retragem, dar înainte de retragere ne-a sunat un domn că pentru a putea retrage suma trebuie să plătim un comision către statul britanic de 5.900 dolari”.

Pentru a face rost de acești bani, cei doi soți au cheltuit toate economiile familiei, ba chiar și-au amanetat mașina. Abia când și-au dat seama că au pierdut tot și-au luat un avocat.
Denisa Adam, victimă: Am depus plângere. Ni s-a spus că au tehnologie foarte avansată și că nu pot fi căutați, găsiți. Avem încă speranța că se recuperează, deși șansele sunt foarte mici. Cei 5.000 de dolari am lăsat mașina, am amanetat-o. Avocatul ne-a spus să mergem mai departe cu plângerea, sper să se urmărească tranzacțiile”.

Mai mult, escrocii încearcă să-i intimideze pe cei înșelați și să-i determine să renunțe la plângere, folosindu-se de diverse tertipuri.

O nouă metodă de înşelăciune folosită în mediul online, în România: „Apreciază postări pentru bani!”
Poliţia Română atrage atenţia cu privire la o nouă metodă de înşelăciune propagată prin intermediul aplicaţiilor mobile de socializare – „Apreciază postări pentru bani!”, conform unui comunicat transmis de Inspectoratul general al Poliției Române, scrie Biz Brasov.

„Poliţia Română a descoperit o tendinţă alarmantă de înşelăciune care se răspândeşte rapid prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie. Sub pretextul simplu al «aprecierii postărilor pentru bani», autorii încearcă să atragă utilizatorii într-o schemă de înşelăciune în mediul online.

Activitatea infracţională începe cu primirea de către utilizatori a unor mesaje nesolicitate, formulate în limba engleză sau română, care îi îndeamnă să aprecieze anumite postări pe reţelele de socializare, în special clipuri de pe platforme de specialitate, promiţându-le această activitate ca fiind un al doilea job sau un venit pasiv”, se arată în comunicat.

Cum funcţionează înşelătoria
Pentru a crea o iluzie de legitimitate, autorii trimit sume mici de bani în conturile utilizatorilor care apreciază postările. Aceste sume se încadrează între 10 şi 50 de lei, fiind menite să stimuleze participarea şi să câştige încrederea potenţialelor victime.

În etapa următoare, potenţialele persoane vătămate sunt încurajate să investească sume mai mari de bani pe platforme care promit câştiguri substanţiale. Aceste promisiuni sunt întărite de invitaţii de a se alătura grupurilor de discuţii pe o platformă de mesagerie online, unde presupuşi specialişti în investiţii îi vor ghida pentru a obţine profituri mai mari. Totuşi, aceşti „specialişti” sunt, de fapt, autorii, care folosesc tehnici de manipulare pentru a extrage date sensibile şi sume importante de bani de la persoanele vătămate, precizează Poliţia Română.

Conform sursei citate, acest mod de operare se bazează pe mai mulţi factori, printre care: autorii utilizează tehnici de manipulare psihologică, apelând în special la promisiunea de îmbogăţire rapidă, câştigarea unor sume de bani fără prea mare efort pentru a induce utilizatorii în eroare şi a-i determina să acţioneze în conformitate cu dorinţele lor; profită de naivitatea şi lipsa de informare a utilizatorilor în ceea ce priveşte ameninţările cibernetice pentru a-şi atinge scopurile;

prin intermediul acestor activităţi infracţionale, în unele cazuri, autorii reuşesc să obţină şi date personale de identificare, financiare şi de autentificare la aplicaţiile folosite de utilizatori, expunându-i, totodată, şi la alte riscuri, mai exact, utilizarea datelor în vederea săvârşirii altor infracţiuni.

Recomandările poliţiei
Poliţiştii le recomandă cetăţenilor să fie precauţi şi să evite orice interacţiune cu mesaje sau linkuri suspecte pe platformele de socializare ori care promit îmbogăţirea rapidă şi fără efort, să nu furnizeze niciodată date personale (numele, adresa, numărul de telefon, CNP, seria cărţii de identitate etc.)

sau informaţii bancare către persoane necunoscute sau pe platforme nesigure şi să verifice întotdeauna identitatea expeditorului înainte de a furniza orice informaţii sau de a executa orice sarcină cerută. De asemenea, recomandă instalarea unui software de securitate, care să fie actualizat regulat, ca protecţie împotriva ameninţărilor cibernetice şi folosirea autentificării în doi paşi, aceasta adăugând un nivel suplimentar de securitate la conturile online, cerând o parolă suplimentară sau un cod de verificare înainte de a conectare.

Previous Story

(Foto) Aeroportul Brașov. Unul dintre cele mai mari avioane militare s-a întors. „Aeronava de tip Airbus A400 care ne-a vizitat și zilele trecute”

Next Story

(Video) Primăvara brașoveană redeschide terasele de pe Republicii și din Piața Sfatului. „Vă așteptăm pe toți cu drag să vă bucurați de primăvară brașoveană”