Brașovul? Primăria Iași recunoaște poluarea și va interzice mașinile vechi. Va cumpăra mașinile poluante de la cetățeni și va introduce o taxă de congestie ca la Londra!

Last Updated on aprilie 10, 2019 București, Brașov și Iași au fost desemnate cele mai poluate orașe din România de către Comisia Europeană. Spre deosebire de Brașov, Iașul își recunoaște problema și propune o serie de măsuri radiale care să reducă poluarea din oraș. Mai mult, Primăria Îași își cere scuze locuitorilor pentru prezentarea incompletă a măsurilor gândite privind reducerea poluării.

Primăria Iași: „Mulțumim tuturor ieșenilor care s-au exprimat în spațiul public oferind soluții alternative de reducere a poluării cauzate de traficul rutier.
Cerem scuze opiniei publice pentru prezentarea incompletă a măsurilor gândite privind reducerea poluării cauzate de traficul rutier în Municipiul Iași. Pentru corecta informare a ieșenilor, suntem obligați să trecem în revistă toate propunerile ce fac parte din planul municipalității de ameliorare a calității aerului în Iași.

Brașovul? Primăria Iași recunoaște poluarea și va interzice mașinile vechi. Va cumpăra mașinile poluante de la cetățeni și va introduce o taxă de congestie ca la Londra! 1

1. Prima propunere se referă la restricționarea graduală a circulației autovehiculelor poluante pe timp de zi, în funcție de nivelul de poluare.
2. A doua propunere, pe care o lansăm cu această ocazie, se referă la interzicerea graduală, după anul 2020, a autovehiculelor poluante, în funcție de norma de poluare.

3. A treia propunere este cea propusă Comisiei Europene – Direcția Generală pentru Mediu, prin care Primăria Municipiului Iași dorește să acorde vouchere prin care să răscumpere de la ieșeni autoturismele poluante. Proiectul se intitulează „Inițiativă-pilot pentru o guvernanță locală integrată de mediu (Pilot-initiative for integrated local environmental governance) – «Our AIR»”.

4. A patra propunere vizează modernizarea întregului parc auto al Primăriei Municipiului Iași și al societăților și direcțiilor subordonate din fonduri de la bugetul local, fonduri nerambursabile sau alte surse.
5. A cincea propunere se referă la introducerea unei taxe de congestie după modelul celei introduse în orașele Londra, Goteborg, Milano, Madrid etc.

Primarul Iașului, Mihai Chirica: „Dragi prieteni,
Aşa cum a menţionat şi Raportul Comisiei Europene privind calitatea aerului în Europa, una din principalele surse de îmbolnăvire a populației este poluarea aerului și este generată de sectorul transporturilor, anume traficul rutier din marile aglomerări urbane.

O soluție propuse de către Comisia Europeană în Raport se referă la adoptarea unor măsuri de trafic menite a diminua indicii de trafic din marile orașe (măsuri care deja au fost adoptate la nivelul orașelor mari din țări precum Germania, Franța, Italia, Spania și Marea Britanie).

Așadar, pentru a îmbunătăți calitatea aerului în România, marile aglomerări urbane trebuie să adopte, gradual, anumite măsuri care să amelioreze calitatea aerului. Prin urmare, pentru a veni în întâmpinarea propunerilor Comisiei Europene, dar și pentru că sunt direct interesat de creșterea calității vieții în oraș și a stării de sănătate a populației, vă propun o dezbatere amplă cu privire la o serie de măsuri de reducere a poluării generate de traficul rutier în oraș.

Știu foarte bine că nu sunt măsuri în conformitate cu logica electorală, dar rolul meu ca primar al acestui oraș este să asigur un mediu de viață cât mai sănătos pentru ieșenii de toate vârstele, pentru tânăra generație pentru copiii noștri, astfel încât să își dorească să rămână și să muncească în acest oraș.

Vă asigur că aceste măsuri sunt rezultatul unor studii și analize amănunțite, fiind, de asemenea, bazate atât pe realitatea locală, cât și pe experiența altor comunități din țară și din străinătate. Afirm cât se poate de ferm că nu voi accepta niciodată ca populația să se îmbolnăvească doar pentru ca eu să obțin niște voturi în plus. Sănătatea noastră, a ieșenilor, este mult mai importantă decât voturile mele.

Celor care încearcă să își facă imagine politică privind indiferenți la bolile ieșenilor cauzate de utilizarea abuzivă a vehiculelor poluante – și ca efect direct al politicilor iresponsabile ale guvernanților care au permis achiziționarea a sute de mii de rable din UE, în condițiile în care în România există două celebre fabrici de autoturisme! – le atrag atenția că își pot dezvolta o carieră politică sănătoasă făcând bine și nu rău celor din jur.

Eu le promit cetățenilor din Iași că atâta timp cât voi deține această funcție nu voi pune vreodată nici funcția și nici voturile înaintea sănătății celor pe care am fost ales să-i slujesc cu toată puterea mea”.

Previous Story

Foto Brașov. De ce sunt masacrați copacii? Ioan Corbu: „Avand in vedere problemele serioase de poluare a aerului din orasul nostru condamn modul defectuos in care este executata operatiunea de toaletare a arborilor de pe teritoriul municipiului Brasov, operatiune in urma careia sute de arbori sunt redusi la stadiul unui trunchi golas, a unei ghioage, nimic de-a face cu un …”

Next Story

Brașov. Deputații PSD au votat împotrivă! Deputatul Gabriel Andronache (PNL): Marți, la Comisia Juridică, deputații PNL au votat pentru: Autostrada Bucureşti – Brașov (proiect de lege nr.165/2019), Autostrada Braşov-Bacău (proiect de lege nr.166/2019), Autostrada Nordului (proiect de lege nr.167/2019)…Deputații PSD au votat împotrivă și astfel …”