Foto Brașov. De ce sunt masacrați copacii? Ioan Corbu: „Avand in vedere problemele serioase de poluare a aerului din orasul nostru condamn modul defectuos in care este executata operatiunea de toaletare a arborilor de pe teritoriul municipiului Brasov, operatiune in urma careia sute de arbori sunt redusi la stadiul unui trunchi golas, a unei ghioage, nimic de-a face cu un …”

Last Updated on aprilie 9, 2019 În Brașov, unul dintre cele mai poluate orașe din România, Primăria masacrează în fiecare primăvară copacii din oraș. Legea este clară: În cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arțar, mesteacăn, stejar) plantați pe spațiile verzi din domeniul public, precum și al celor plantați în aliniamente în lungul bulevardelor și străzilor, pe terenurile din zonele urbane și rurale, este interzisă intervenția cu tăieri în coroana acestora. De ce urăște Primăria copacii din oraș?

Ioan Corbu: „Avand in vedere problemele serioase de poluare a aerului din orasul nostru condamn modul defectuos in care este executata operatiunea de toaletare a arborilor de pe teritoriul municipiului Brasov, operatiune in urma careia sute de arbori sunt redusi la stadiul unui trunchi golas, a unei ghioage, nimic de-a face cu un arbore sanatos, toaletat conform normelor in vigoare.

Foto Brașov. De ce sunt masacrați copacii? Ioan Corbu: „Avand in vedere problemele serioase de poluare a aerului din orasul nostru condamn modul defectuos in care este executata operatiunea de toaletare a arborilor de pe teritoriul municipiului Brasov, operatiune in urma careia sute de arbori sunt redusi la stadiul unui trunchi golas, a unei ghioage, nimic de-a face cu un ...” 1 Foto Brașov. De ce sunt masacrați copacii? Ioan Corbu: „Avand in vedere problemele serioase de poluare a aerului din orasul nostru condamn modul defectuos in care este executata operatiunea de toaletare a arborilor de pe teritoriul municipiului Brasov, operatiune in urma careia sute de arbori sunt redusi la stadiul unui trunchi golas, a unei ghioage, nimic de-a face cu un ...” 2 Foto Brașov. De ce sunt masacrați copacii? Ioan Corbu: „Avand in vedere problemele serioase de poluare a aerului din orasul nostru condamn modul defectuos in care este executata operatiunea de toaletare a arborilor de pe teritoriul municipiului Brasov, operatiune in urma careia sute de arbori sunt redusi la stadiul unui trunchi golas, a unei ghioage, nimic de-a face cu un ...” 3

Deasemenea, pe langa ciuntirea inestetica si neconforma a arborilor, doresc sa semnalez si eliminarea totala a alveolelor dedicate vegetatiei de pe aliniamentul bulevardelor, un astfel de caz fiind observat la doi pasi de primarie, unde doi platani au fost taiati iar in locul lor nu s-a mai plantat nimic, ulterior aleveolele fiind pur si simplu asfaltate.

Foto Brașov. De ce sunt masacrați copacii? Ioan Corbu: „Avand in vedere problemele serioase de poluare a aerului din orasul nostru condamn modul defectuos in care este executata operatiunea de toaletare a arborilor de pe teritoriul municipiului Brasov, operatiune in urma careia sute de arbori sunt redusi la stadiul unui trunchi golas, a unei ghioage, nimic de-a face cu un ...” 4 Foto Brașov. De ce sunt masacrați copacii? Ioan Corbu: „Avand in vedere problemele serioase de poluare a aerului din orasul nostru condamn modul defectuos in care este executata operatiunea de toaletare a arborilor de pe teritoriul municipiului Brasov, operatiune in urma careia sute de arbori sunt redusi la stadiul unui trunchi golas, a unei ghioage, nimic de-a face cu un ...” 5

Le readuc aminte factorilor administrativi un paragraf din Legea Nr. 24 din 15 ianuarie 2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din zonele urbane, unde la articolul 6 si 12 sunt mentionate urmatoarele aspecte:

ART. 6 Statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spaţiilor verzi, la crearea aliniamentelor de arbori şi arbuşti, în condiţiile respectării prevederilor legale în vigoare.
………………….
ART. 12
Aliniat(5): În cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arțar, mesteacăn, stejar) plantați pe spațiile verzi din domeniul public, precum și al celor plantați în aliniamente în lungul bulevardelor și străzilor, pe terenurile din zonele urbane și rurale, este interzisă intervenția cu tăieri în coroana acestora, cu excepția lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranța traficului pietonal și rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum și a celor de pe traseul rețelelor aeriene.

Foto Brașov. De ce sunt masacrați copacii? Ioan Corbu: „Avand in vedere problemele serioase de poluare a aerului din orasul nostru condamn modul defectuos in care este executata operatiunea de toaletare a arborilor de pe teritoriul municipiului Brasov, operatiune in urma careia sute de arbori sunt redusi la stadiul unui trunchi golas, a unei ghioage, nimic de-a face cu un ...” 6

DECRET Nr. 134 din 17 aprilie 1954 privind protectia nucului si valorificarea lemnului de nuc.
Art. 2
Exploatarea si valorificarea arborilor de nuc, indiferent cui apartin, este permisa in urmatoarele cazuri:
a) nuci complet uscati;
b) nuci aflati pe suprafete ce urmeaza a se acoperi cu constructii autorizate a caror taiere nu se poate evita;
c) dezradacinati din cauze naturale;
d) nuci care au 2/3 din coroana uscata si timp de 5 ani consecutiv nu au produs;
e) nuci aflati in padurile care se exploateaza pe baza de taieri sau operatiuni care decurg din aplicarea amenajamentelor.

Luand in consideratie aspectele legale mentionate, as cere lamuriri privind situatia reala din teren, situatie in totala contradictie cu ceea ce legea obliga si cer deasemenea sanctionarea persoanelor responsabile de situatia creata”.

Previous Story

Foto Brașov. Student prins de Poliție când vandaliza la rând autoturisme parcate. Era urcat pe capota unei Mercedes, încercând să spargă cu picioarele parbrizul

Next Story

Brașovul? Primăria Iași recunoaște poluarea și va interzice mașinile vechi. Va cumpăra mașinile poluante de la cetățeni și va introduce o taxă de congestie ca la Londra!