Brașov: Internet prin Wi-Fi gratuit pentru cetățeni, cu bani europeni. Locurile publice alese

Last Updated on decembrie 11, 2018 Municipiul Brașov este unul dintre câștigătorii unui voucher de 15.000 de euro oferit de Uniunea Europeană în cadrul unui program pentru acces gratuit la internet, prin WiFi, în spații publice.

La Brașov, se dorește instalarea hotspot-urilor WiFi în Piața Sfatului, pe strada Republicii, în zona primărie – parcul Nicolae Titulescu, în Centrul Civic și în parcul Trandafirilor – Rishon LeZion. În perioada următoare se așteaptă apariția pe portalul WiFi4EU a acordului de finanțare, pentru a fi semnat de ambele părți, apoi se vor face demersurile pentru contractarea unei firme specializate și instalarea echipamentelor.

Brașov: Internet prin Wi-Fi gratuit pentru cetățeni, cu bani europeni. Locurile publice alese 1

Proiectul WiFi4EU, lansat de Uniunea Europeană, este destinat cetățenilor și vizitatorilor din UE, fiind menit să asigure accesul gratuit la Wi-Fi în spații publice, cum ar fi parcuri, piețe, clădiri publice, biblioteci, centre de sănătate, pe teritoriul UE. Hotspoturile WiFi trebuie instalate de municipalități și de societăți specializate în acest domeniu, pe baza bonului valoric.

Au accesat programul mai mult de 13 000 de municipalități din întreaga Europă. În urma evaluării cererilor, Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (INEA), agenția executivă a Comisiei responsabilă cu implementarea WiFi4EU, a publicat lista orașelor câștigătoare iar 2.800 de municipalități vor primi vouchere de 15.000 de euro pentru a crea hotspot-uri WiFi cu bandă largă, în spații publice. Bugetul pentru această sesiune a fost de 42 de milioane de euro.

Beneficiarul trebuie să se asigure că instalarea este finalizată și că hotspotul WiFi începe să funcționeze în termen de un an și jumătate după ce i s-a acordat bonul valoric. Prin urmare, în acest interval de timp, beneficiarul poate să își definească proiectul și să selecteze o societate din sectorul rețelelor Wi-Fi care să fie în măsură să finalizeze instalarea.

În timp ce hotspot-urile se instalează pe baza bonului valoric, municipalitățile sau alte organisme publice sunt responsabile de finanțarea abonamentului la internet și de întreținerea echipamentelor, astfel încât să ofere conectivitate WiFi gratuită și de înaltă calitate pentru localnici și pentru vizitatori timp de cel puțin 3 ani.

Beneficiarii vor putea, de asemenea, să își aleagă furnizorul de internet, indiferent dacă acesta este sau nu furnizorul rețelei WiFi sau societatea care instalează rețeaua WiFi.

Previous Story

Autostrada Brașov-Comarnic. Viorica Dăncilă spune că se îngrămădesc constructorii

Next Story

Brașov. Craciunfest 2018, la Moieciu de Sus. „Va fi o atmosfera festiva cu colindatori, preparate locale si alte surprize!”