(Video) Brasov, ultimul weekend impodobit de sarbatori :)

Last Updated on ianuarie 10, 2015

Stiai ca … Lapedatu, I. Ton (1876—1951), economist, s-a născut în Cernatul-Săcelelor, jud. Braşov?

A urmat şcoala reală şi şcoala comercială superioară din Braşov, trecînd examenul de maturitate în anul 1898.

Intre anii 1898—1904 studiază la Universitatea din Budapesta, frecventînd în acelaşi timp cursurdle seminarului pentru pregătirea profesorilor de şcoli comerciale. în 1905, în calitate de secretar al „Astrei”, a luat parte la organizarea expoziţiei etnografice şi istorice şi la înfiinţa­rea Muzeului „Asociaţiunii”.

A fost director al băncii „Ardeleana” din Orăştie şi al „Băncii de asigurare” din Sibiu.

A funcţionat ca secretar al „Fundaţiunii pentru ajutorarea ziariştilor români din Ungaria”.

La Uni­re, a fost delegat în Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, iar în Consiliul dirigent penti-u Transilvania a ocupat funcţia de secretar ge­neral la resortul finanţelor.

La 1 ianuarie 1922 a fost numit titular al catedrei de finanţe publice şi private de la Academia de înalte studii comerciale şi industriale din Cluj.

In 1928 a fost ales director al Băncii Naţionale a României, iar în mai 1936 membru de onoare al Academiei Române. A desfăşurat o bogată activitate publicistică, colaborînd la : Gazeta Transilvaniei, Tribuna, Telegraful român, Transilvania, Revista economică ş. a. A scris lucrări cu caracter .economic, printre care : Teo­ria asigurărilor asupra vieţii. Braşov, 1902 ; Adam Smith. Sistemul său de economie politică, Budapesta, 1903 ; Banca Austro-Ungară, Sibiu, 1904 ; Problemele viitoare ale băncilor noastre, Sibiu, 1913 ; Banca Na­ţională a României. Reforma din 1925, Cluj, 1925 etc. Ca specialist în probleme economice şi financiare, a reprezentat ţara în diferite convenţii care au avut loc la Praga, Berlin  si Londra.

Previous Story

La 11 ani, Dor Geta Popescu este cea mai tanara alpinista profesionista a Romaniei si a lumii. A stabilit deja doua recorduri mondiale

Next Story

Amintiri din Brasov: Palatul de Justitie (Consiliul Judetean), pe la 1900