A murit și femeia care s-a înecat cu cartofi prăjiți la terasă, așa cum a murit și bărbatul din Brașov. „A  fost operată din cauza unui hematom intracranian”

Last Updated on aprilie 29, 2024 A murit și femeia care s-a înecat cu cartofi prăjiți la terasă, așa cum a murit și bărbatul din Brașov. „A  fost operată din cauza unui hematom intracranian” 1

Femeia care s-a înecat cu mâncare, în data de 21 aprilie, la o terasă. Familia femeii în vârstă de 50 de ani care a ajuns în stare gravă la spital a decis ca organele acesteia să fie recoltate pentru a ajuta la salvarea mai multor vieți omenești.

O femeie de 50 de ani a ajuns de urgență la Spitalul Județean din Sibiu după ce s-a înecat cu mâncare, în timp ce lua prânzul la o terasă din Sibiu. La momentul respectiv, un voluntar de la Crucea Roșie i-a acordat primul ajutor, până la sosirea echipajului ISU Sibiu, după care a fost transportată de urgență la spital. Cu toate acestea, starea pacientei s-a agravat, fiind nevoie de intervenția medicilor. A fost operată din cauza unui hematom intracranian. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor făcute medici, femeia nu a mai putut fi salvată, fiind declarată în moarte cerebrală.

Spitalul Județean de Urgență anunță că familia a decis să doneze organele femeii, pentru a salva alte vieți. „Familia unei paciente în vârstă de 50 de ani a decis ca organele acesteia să fie recoltate pentru a ajuta la salvarea mai multor vieți omenești, după ce pacienta, internată în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, a fost declarată în moarte cerebrală. La procesul de prelevare a organelor au participat echipe de medici din București, Cluj și Iași.

Intervenția de recoltare a organelor – ficat, rinichi, cornee și os – a fost realizată în cursul zilei de duminică, 28 aprilie 2024. Echipa de la București a prelevat țesut osos, medicii de la Iași au recoltat ficatul și corneea, iar echipa de la Cluj a prelevat rinichii. După prelevare, echipele de medici au plecat de urgență către centrele de transplant de care aparțin.

Pacienta în vârstă de 50 de ani a fost adusă în data de 21 aprilie 2024 în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu intubată și ventilată mecanic, după asfixie mecanică. Din UPU, conform evaluării inițiale, pacienta a fost preluată de Serviciul Neurologie și, în timpul investigațiilor, starea deja precară a acesteia s-a agravat, fiind preluată de urgență de Secția Neurochirurgie în stare gravă, unde a fost operată în cursul aceleiași zile, din cauza unui hematom intracranian.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu dorește să transmită condoleanțe și mulțumiri familiei îndurerate pentru frumosul gest de a accepta ca pacienta să devină donator de organe, un act medical care cu siguranță va oferi o nouă șansă la viață unor pacienți aflați în suferință”, se arată în comunicatul de presă, conform Ora de Sibiu.

Un bărbat a murit după ce s-a înecat cu mâncare la o terasă din Brașov. Doi medici din București au fost trimiși în miez de noapte să-l opereze
Bărbatul, în vârstă de 57 de ani, era singur la o masă de pe terasa restaurantului și tocmai îi ceruse ospătarului nota. Când a venit cu nota de plată, ospătarul l-a găsit pe client stând nemișcat, pe scaun.
Chemați de urgență, medicii de la SMURD au reușit să îi repornească inima, după o resuscitare care a durat 26 de minute.
Din păcate, manevrele de resuscitare au fost începute doar după sosirea echipajului de urgență.

„Cel mai important în situația acestui pacient era dacă cineva de la fața locului ar fi făcut manevre de resuscitare cât se poate de repede”, a spus dr. Romeo Boancă, medic Spitalul Județean de Urgență Brașov pentru Știrile Pro TV.

Pentru că era în stare gravă și nu putea fi transportat, doi doctori din București au fost trimiși în miez de noapte să-l opereze de urgență. Din păcate, omul s-a stins la câteva ore, după intervenție.
Ar fi avut o șansă dacă cineva i-ar fi observat mai repede suferința și i-ar fi acordat, în mod corect, primul ajutor.

Manevra Heimlich este metoda prin care se dezobstrucţionează căile aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin, scrie Adevarul.

Ce trebuie să faceţi:
1. Rămâneţi calm, dar strigaţi după ajutor. Ajutorul sună la 112.
2. Fiţi siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucţia nu e completă manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni.): – aspiraţie confirmată de martori, anturaj – nu mai poate vorbi, tuşi şi respira – pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât, iar ulterior îşi pierde conştienţa

3. Ridicaţi pacientul şi plasaţi-vă în spatele acestuia.
4. Îmbrăţisaţi pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneţi cealaltă mână.

5. Aplicaţi compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus şi din faţă în spate, ca şi cum aţi ridica pacientul. Se execută 5 astfel de compresiuni abdominale.

6. Repetataţi compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştienţa.

7. Dacă victima îşi pierde conştineţa o poziţionaţi-o pe spate pe un plan dur începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicaţi compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezînd cealaltă mâna peste aceasta.

8. Solicitarea ajutorului medical specializat (medic sau asistent ) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.

Sfaturi:
1. Dacă pacientul încă poate tuşi încurajaţi-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin.
2. Atenţie la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat îşi va pierde conştienţa, va cădea şi se poate lovi.
3. La gravide şi obezi aplicaţi compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.
4. Există şi auto Heimilch: împingeţi-vă cu abdomenul superior pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.

Previous Story

Brașov. Programul Mall-urilor AFI și Coresi în minivacanța de 1 Mai-Paște

Next Story

(Video) Mamă, despre prețul unui cozonac: 70 de lei pentru o bucățică