Brașov VS Sibiu: Unde este mai ieftin să trăiești. Situația și la chirii

Last Updated on martie 23, 2024 Brașov VS Sibiu: Unde este mai ieftin să trăiești. Situația și la chirii 1

La viitoarea regionalizare a României, Brașovul și Sibiul vor fi împreună, poate și cu Covasna. Deja multe instituții au fost comasate iar sediile județene au fost mutate la Brașov.
În mod firesc, am ajuns să comparăm Sibiul cu Brașovul în ultimul timp, datorită proximității lor și asemănărilor, în special în ceea ce privește turismul, ambele fiind județe de munte, scrie Ora de Sibiu.

Pentru a crea o imagine mai clară, ne-am ajutat de Numbeo, o aplicație prin care pot fi verificate și comparate costurile de trai din mai multe țări și orașe din lume. Potrivit aplicației, prețurile din restaurantele brașovene sunt mai mari, dar nu cu mult: o masă pentru două persoane într-un restaurant obișnuit ar costa 220 de lei la Brașov, față 200 de lei în Sibiu, diferența fiind de doar 10%.

O apă îmbuteliată, la 0,33 litri, costă aproximativ 9 lei în Brașov și 6.50 lei în Sibiu, iar diferențele cresc când vine vorba de o sticlă de vin: 35 de lei la Brașov și 25 de lei în Sibiu.
Numbeo mai indică faptul că produsele de bază în supermarketuri sunt mai scumpe în Brașov, inclusiv pâinea, orezul, ouăle, brânza locală, carnea, legumele și fructele. Totuși, în județul nostru, berea importată, laptele și carnea de vită au un preț mai ridicat.

Transportul, mai scump în Sibiu
În ciuda costului mai mare al alimentelor în Brașov, Sibiul devine lider la capitolul transport. Un abonament lunar pentru transportul public în Sibiu costă 86 de lei, în timp ce în Brașov este de 82.50 de lei. Prețul taxiului la Sibiu este de 4 lei pe kilometru, comparativ cu 2.99 lei în Brașov.

Fără îndoială, când oamenii sunt indeciși ce oraș să aleagă pentru a duce un trai mai bun, se uită la banii cheltuiții pe chirii. Cei mai dezavantajați sunt studenții, care, la început de drum nu-și permit să stea în chirii. Fără doar și poate, Sibiul este mult mai accesibil la această categorie: o garsonieră în centrul orașului ajunge la 1.700 de lei pe lună, iar în Brașov la peste 2.300 de lei, cu 38% mai mult. Un apartament cu trei camere în centru, la Sibiu, ajunge să coste în jur de 2.800 de lei, iar în Brașov aproape 3.800 de lei. Prețul metrului patrat construit este mai scump în Brașov cu 20% (în cazul apartamentelor din zona centrală).
Nu în ultimul rând, salariul mediu din Sibiu ajunge la 3,959 de lei, iar în Brașov la aproape 3.800 de lei.

Sibiul și Brașovul, sigure pentru locuitori
Un capitol important este siguranța. Părinții vor opta întotdeauna să locuiască într-un oraș sigur și liniștit, iar Numebo ne-a oferit o statistică privind siguranța celor două mari orașe din Transilvania.

Conform datelor, Sibiu are un indice de criminalitate de 28.43, în timp ce Brașovul înregistrează un indice puțin mai mic, de 26.12. Cu toate acestea, scalele de siguranță indică faptul că ambele orașe se situează într-un interval ridicat, Sibiul având un scor de 71.57, iar Brașovul de 73.88.

Record de locuri de muncă vacante la Brașov
Peste 1.200 de posturi sunt înregistrate la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Brașov ca fiind disponibile în această săptămână, scrie mytex.ro.
Informații suplimentare puteți obține de la sediul AJOFM Brașov, Str. Lungă nr. 1 A, sau la telefon: 0268 416 879, interior 102,113.

Previous Story

Video Brașov. Cum arată „Tortul anului”, ales la GastroPan. „Mierea i-a dat gustul și nuca. Și decorul este, zic eu, inovativ, cu floricelele din jeleu”

Next Story

(Foto) Mașină accidentată grav, fără nicio persoană în interior. Șoferul decedat a fost găsit după 4 ore, la 12 metri distanță. Primii polițiști care au intervenit nu au găsit trupul șoferului. Precizările Poliției