Brașov. Din 16 decembrie, avem „Banca de cultură” la fosta Bancă Săsească, de la intersecţia străzilor Republicii şi Michael Weiss

Last Updated on decembrie 14, 2022 Primăria Brașov va da în funcțiune fosta Bancă Săsească, de la intersecţia străzilor Republicii şi Michael Weiss, după ani de renovare. Clădirea va deveni, pentru o lună, până în 15 ianuarie 2023, centru cultural. Se va numi „Banca de cultură Apollonia” şi va găzdui evenimente ale artiştilor braşoveni.

Participarea la toate evenimente desfăşurate de Banca de Cultură Apollonia este gratuită. La sfârşitul acestei săptămâni, vizitatorii se pot bucura de concerte, vernisaje, un atelier de caligrafie şi un spectacol de video mapping.

Brașov. Din 16 decembrie, avem „Banca de cultură” la fosta Bancă Săsească, de la intersecţia străzilor Republicii şi Michael Weiss 1

Potrivit primarului Braşovului, Allen Coliban, în următoarea lună, în noul centru cultural, 57 de artişti îşi vor expune lucrările, oferindu-le vizitatorilor posibilitatea de a cunoaşte şi arta braşoveană contemporană, anunță bzb.ro.

Banca de cultură Apollonia va găzdui expoziţii de artă, serate muzicale, concerte, un spaţiu dedicat artiştilor locali contemporani, momente artistice oferite de actori, seri literare, spectacole de teatru pentru adulţi şi copii, ateliere de artă şi creative şi va fi suportul unui spectacol de video mapping, în cadrul evenimentului ,,Magia iernii la Braşov”.

Fosta Bancă Săsească este una din clădirile istorice reprezentative și un simbol al Brașovului. Construită între anii 1906-1908, era cunoscută ca „Banca Țării Bârsei” și este una dintre puţinele construcţii „Jugendstil” din oraş, ridicată după planurile arhitectului Albert Schuller, cel care a proiectat şi Hotelul „Coroana”, altă clădire emblematică a orașului.

Pe locul acestui edificiu s-a aflat locuința celebrei negustoare din secolul XVI Apollonia Hirscher, cunoscută pentru faptul că afacerile ei se întindeau până în cele mai îndepărtate colțuri ale Austriei și Turciei, dar și pentru donațiile făcute orașului. „Casa Negustorilor”, din Piața Sfatului (fostul restaurant Cerbul Carpatin, n.n.), a fost realizată exclusiv din fondurile ei.

În amintirea Apolloniei Hirscher, pe clădirea noii Bănci Săsești au fost puse renumitele coarne de cerb, devenite ulterior un simbol al clădirii. De asemenea, pe fațadă a fost pictată și o frescă-medalion în care apare Apollonia Hirscher.

Pictura originală a fost făcută de Friedrich Mieß, acoperită apoi în jurul anului 1950 și restaurată în întregime în 1972, de către Gisela Richter.

Spațiul, părăsit în ultimii 20 de ani, a fost renovat, iar Primăria Municipiului Brașov și-a propus să introducă această clădire în circuitul cultural național și internațional.

Previous Story

Primăria Brașov se mută la Mall. 15 milioane de euro pentru a deveni proprietar

Next Story

Aeroportul Brașov primește 2 milioane  de lei de la București. Deputatul Gabriel Andronache: „Vor contribui la realizarea ultimelor construcţii necesare înainte de darea în folosinţă a Aeroportului în iunie 2023”