Brașov: FELICITĂRI! Un șagunist a fost ales președinte al Academiei Române. “Academia Română are sediul în Bucureşti, dar este o instituţie naţională, 90% din români trăiesc în afara Capitalei. Ea trebuie să…”

Last Updated on aprilie 5, 2018 Rectorul UBB Cluj, Ioan-Aurel Pop, a fost ales joi președintele Academiei Române. El a fost ales în al doilea tur de scrutin cu 86 de voturi pentru, cu 30 de voturi mai mult decât contracandidatul său, Victor Voicu.

În vârstă de 63 de ani, Ioan Aurel Pop s-a născut în satul Sântioana din județul Cluj. A absolvit Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov și a urmat cursurile Facultății de Istorie din cadrul UBB. În 1989 și-a obținut doctoratul în istorie, la aceeași instituție de învățământ. Pop a desfăşurat o bogată activitate didactică: asistent, lector, conferenţiar; din 1996 este profesor la Departamentul de istorie medievală, premodernă şi istoria artei a UBB Cluj.

Brașov: FELICITĂRI! Un șagunist a fost ales președinte al Academiei Române. "Academia Română are sediul în Bucureşti, dar este o instituţie naţională, 90% din români trăiesc în afara Capitalei. Ea trebuie să...” 1

“Pentru mine, Academia Română, cea mai importantă instituţie de erudiţie, de consacrare, de cercetare şi de creaţie din această ţară, trebuie să reinstaureze încrederea în ea şi în celelalte instituţii ale statului pentru ca numele de România să ajungă din nou pe buzele tuturor, cum s-a întâmplat acum 100 de ani, când miracolul nostru românesc a uimit Europa prin Unirea cea Mare”, a spus Pop, după alegerea în noua funcţie, potrivit DC News.

În opinia acestuia, ”acum problema este de pragmatism, de muncă, de aplicare a programului din aproape în aproape, de restaurare a rolului secţiilor şi filialelor”.

“Academia Română are sediul în Bucureşti, dar este o instituţie naţională, 90% din români trăiesc în afara Capitalei. Ea trebuie să transmită din Capitală mesaje pentru întreg poporul român. Mesaje, sigur, în primul rând de ştiinţă, de cercetare, de creaţie, dar şi mesaje care să aducă răbdare, încredere şi speranţă.

Ţara asta are nevoie de foarte, foarte multă răbdare, de foarte multă speranţă, de încredere în creaţia spirituală, în educaţie, de programe care să limiteze numărul de analfabeţi şi de analfabeţi funcţionali şi care să reaşeze educaţia pe un piedestal în care strămoşii mei au crezut pentru că aplicau formula ‘Ai carte, ai parte’. Erudiţia, cartea, cunoaşterea trebuie să ne caracterizeze ca popor şi să încercăm să ducem acest mesaj mai departe”, a arătat Pop.

Mesaje potrivite

În noua funcţie “de reprezentare”, Ioan-Aurel Pop se angajează să fie un “comunicator” şi să transmită “mesajele potrivite” ale Academiei, în limba română, dar şi în limbile de circulaţie internaţională.

“Trebuie să reinstaureze dialogul acestei Academii cu celelalte academii, cu celelalte instanţe europene. Facem parte dintr-un for de elită al Europei – Uniunea Europeană. Trebuie să fim prezenţi şi să încercăm să ducem o imagine potrivită rolului pe care l-am jucat aici. Suntem cel mai numeros popor din Sud-Estul Europei, locuim în cea mai mare ţară din Sud-Estul Europei ca suprafaţă, iar ca resurse poată să fie acelaşi lucru. (…)

Cine intră în Aula acestei clădiri, sub cupolele pe sub care au trecut Maiorescu, Bariţiu, Bărnuţiu, Lapedatu, Nicolae Iorga şi toţi ceilalţi, sigur că e privilegiat al sorţii, urmele paşilor lui rămân şi e foarte important ca acest sentiment să-l aibă şi poporul român. Un sentiment de trăinicie, de siguranţă, un sentiment de readunare a forţelor acestui neam, de readunare a celor care au plecat din disperare din această ţară, de revenire la valori şi mai ales la încredere, cum spuneam. Şi unul din pilonii încrederii trebuie să fie Academia Română”, a spus Pop.

El a accentuat că încrederea va trebui restaurată prin “onestitate, prin adevăr, prin dreptate şi prin foarte multă bunătate”. ”Pentru că nici adevărul şi nici dreptatea nu au valoare fără bunătate, care trebuie să ne caracterizeze. Şi o spun nu pentru că suntem în Săptămâna Patimilor şi pentru că vom trece cu ajutorul Domnului în Săptămâna Luminată, când trebuie să fim cu toţii buni, dar pentru că fără sentimentul acesta al dialogului întru bunătate nu putem face nici dreptate şi nu putem instaura nici adevărul”, crede academicianul.

Previous Story

Brașov: Unul dintre bătăuși a fost condamnat pentru viol. De ce l-au bătut pe bătrân în pasaj

Next Story

Brașov: Nebun?! Criminalul monstru și-a făcut selfie imediat după cele 3 crime