Invitație. Expoziţia ”Costumele Junilor din Şcheii Braşovului”

Last Updated on octombrie 4, 2017 Începând de miercuri, 3 octombrie, și până în 4 noiembrie, la Muzeul din Casa Junilor de pe strada Prundului 1 are loc Expoziţia ”Costumele Junilor din Şcheii Braşovului”.

Pe Facebook, Muzeul din Casa Junilor a scris: Iubiţi tradiţia junilor? Miercuri, de la orele 18.00, va invităm la Casa Junilor pentru a participa la deschiderea expoziţiei ”Costumele Junilor din Şcheii Braşovului”.

Invitație. Expoziţia ”Costumele Junilor din Şcheii Braşovului” 1

Această expoziţie face parte din proiectul „Muzeul din Casa Junilor” şi este prima expoziţie despre portul complet al junilor, realizată chiar de către juni – prin intermediul Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov şi al Asociaţiei „Mă implic” (co-finanţator).

Expoziţia este dedicată costumelor celor şapte cete de juni, fiind expuse costume din Şcheii Braşovului şi Braşovul vechi, pe care junii le poartă în Ziua de Călări şi la alte evenimente înscrise în calendarul de obiceiuri ale comunităţii din Şchei. Evenimentul urmăreşte valorificarea elementelor de port tradiţional specific fiecărei societăţi de juni şi a tradiţiilor din cadrul fiecărei cete.

În expoziţie va putea fi admirată şi o replică a unui cal în mărime naturală, pregătit de paradă. Calul este echipat cu toate accesoriile cu care junii îşi împodobesc caii în ziua de Călări: şalanguri din piele cu ciucuri tricolor, valtrap, căpăstru, şa etc. Exponatele provin din colecţii private ale locuitorilor din Schei şi de la membrii Uniunii Junilor, iar altele, datorită vechimii, fac parte din patrimoniul Uniunii Junilor.

Expoziţia va fi deschisă până în luna noiembrie, iar curatorul este istoricul Alexandru Stănescu. Prin proiectul “Muzeul din Casa Junilor” ne propunem să aducem în atenţie şi să facem cunoscut portul tradiţional din Şcheii Braşovului, să recuperăm, să descifrăm simbolurile tradiţionale din acest vechi cartier al Braşovului şi să facem un pas înainte în revitalizarea unor meşteşuguri precum cusutul de mâna sau ţesutul, care din păcate, aici au fost date uitării.
Participarea la eveniment este liberă”.

Previous Story

Brașov: Lidl începe construcția unui nou magazin

Next Story

Brașov: Sună din nou alarmele