(Foto) Brașovul și Făgărașul invadate de ploșnița dantelată – tigrul de platan. Înțepăturile sunt dureroase. Ce să faci dacă te înțeapă

Last Updated on aprilie 21, 2024 (Foto) Brașovul și Făgărașul invadate de ploșnița dantelată - tigrul de platan. Înțepăturile sunt dureroase. Ce să faci dacă te înțeapă 1

Tigrul de platan și-a făcut apariția și în Brașov și Făgăraș. Ploșnița dantelată, cunoscută și sub denumirea de tigrul platanului, a mai fost semnalată în orașe mari precum Cluj-Napoca, Sibiu, București și Alba Iulia.
Conform specialiștilor, tigrul platanului nu transmite boli, însă numărul mare și înțepăturile puternice le provoacă foarte multe neplăceri oamenilor.
Insecta ar fi fost adusă în Europa din America de Nord, în mod accidental, cu plante ornamentale.
Acestea nu au niciun duşman natural şi nu pot fi distruse cu insecticid.

Se mai confrunta cineva cu invazia acestor insecte??? La noi în bloc vizavi de Forex sunt în special pe hainele puse la uscat un balcon. Am înțeles ca este o specie numita Tigrul platan și este înrudita cu plosnita” a scris o brașoveancă pe grupul de Facebook Locuitorii cartierului Tractorul din Brasov.

„În Avantgarden Tractorul sunt la fel, fără număr – am pe balcon la etajul 3, am adus în casa și venind de afara, pe haine…/ Da ,–La fel am patit si eu –in zona spital Tractorul . Am gasit pe rufele uscate afara !! Aduse in casa am facut alergie / Da și pe Bacovia sunt .Dimineața erau o grămadă pe hainele lăsate la uscat pe balcon ! / În tractorul, la casa Nobel avem și noi pe mobilierul din balcon / Am luat hainele de pe balcon pline de aceste insecte ! Sunt prinse efectiv în țesătura”

Biologul Adrian Ruicănescu, cercetător la Institutul de Biologie din Cluj-Napoca, a explicat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, de ce ploșnițele dantelate nu pot fi ucise cu substanțe chimice. „Deja există o isterie a’propos de ploșnițele dantelate, numite hilar de unii «tigri». Sunt insecte mici, aparținând ordinului Hemiptera. Este vorba de 2 specii, originare din America de Nord, care au fost aduse accidental în Europa odată cu plante ornamentale. În propriul lor ecosistem, au evoluat împreună cu alte insecte, plus bacterii și virusuri, care controlează și mențin aceste populații în limite normale.

În noile areale, aceste insecte nu au dușmanii proprii, astfel populația nu este ținută sub control. În general, natura reglează lucrurile, dar în ritmul ei. Dacă intervenim, cu substanțe chimice, nu facem altceva decât să «zădărnicim» apariția sau adaptarea unor specii autohtone, care ar putea să găsească aceste ploșnițe ca sursă de hrană. Acestea pot fi doar mici păianjeni sau mici viespi, cum este cea din fotografie”, a precizat biologul, conform mytex.ro

(Foto) Brașovul și Făgărașul invadate de ploșnița dantelată - tigrul de platan. Înțepăturile sunt dureroase. Ce să faci dacă te înțeapă 2

(Foto) Brașovul și Făgărașul invadate de ploșnița dantelată - tigrul de platan. Înțepăturile sunt dureroase. Ce să faci dacă te înțeapă 3

„Să lăsăm natura să rezolve”
Potrivit biologului, trebuie să lăsăm natura să rezolve problema, prin autoreglare. „«Dantela» care se vede pe aceste insecte este formată din excrescențe lamelare în care se găsesc celule secretoare de ceară, deci majoritatea substanțelor chimice nu le afectează, dar vor afecta celelalte insecte care s-ar putea adapta și deveni inamicii acestor ploșnițe. Întâmplător, în zilele foarte calde, aceste insecte sunt foarte active, zboară pentru a se răspândi pe alți arbori, iar mai ales, dacă suntem îmbrăcați în culori deschise, le atragem și ne pot pișca.

Am tot primit întrebarea ce se poate face. N I M I C ! Așa cum, după un atac «devastator» al moliei-miniere-a-castanului-sălbatic (Cameraria ohridella) în anii următori, populațiile acesteia s-au reglat, sperăm că și populațiile de ploșnițe dantelate se vor regla. Cea mai bună măsură este să lăsăm Natura să rezolve. Și să sperăm că o va face. Oricum, orice altă acțiune nu va face altceva decât să amplifice dezastrul”.

Tigrul platanului a invadat din nou Cluj Napoca
Tigrul platanului sau ploșnița dantelată este o insectă care a cunoscut o înmulțire fără precedent, în zona Clujului, înca din vara anului 2021.
Specialiștii spun cât de greu se scapă de insecte.
Adrian Ruicănescu, doctor cercetător: „Din păcate, nu putem să scăpăm prea ușor, fiind niște specii invazive care s-au acomodat în ambientul nostru și datorită faptului că există o predilecție a edililor de a planta acești platani în orașe, specia asta se va înmulți din ce în ce mai mult”.

(Foto) Brașovul și Făgărașul invadate de ploșnița dantelată - tigrul de platan. Înțepăturile sunt dureroase. Ce să faci dacă te înțeapă 4

(foto fagarasultau.ro)

Pe aplicaţia de sesizări mycluj.ro., oamenii fac apel la autorităţi să fie ajutaţi în ce priveşte invazia tigrilor de platan.
“Bună ziua! Vă rog frumos să încercaţi să rezolvati problema tigrilor de platani. Este doar Aprilie şi deja au apărut, sunt peste tot în oraş, şi nu poti ieşi fără să ai însecte pe tine şi să te ciupească. Nu mi se pare normal! Luaţi exemplul altor oraşe europene, au tăiat platanii, decât să îi înmulţească. Luaţi decizii şi din punct de vedere sanitar, nu doar politic, o zi bună!”

“Situaţie insuportabilă cauzată de către insectele de platan de pe Varianta malul Someşului, B.-dul 1 Dec. 1918. Nu se poate sta pe balcon, nu se pot întinde rufele, nu se poate aerisi, nu se pot deschide geamurile. În timpul zilei aceste insecte apar cu miile. Vă rog remedierea situaţiei existente, nu doar alegerile sunt primordiale. Aştept răspuns.”

“Este plin cartierul Mărăşti de ploşnite (mari, mici) şi nu se vede deloc. Să meargă vre-o maşină cu dezinsecţie. Nu se poate sta cu geamurile deschise!!!”, sunt câteva dintre sesizări.

„Chiar săptămâna viitoare avem programată o acțiune de combatere a acestor insecte”, spun reprezentanții primăriei pentru digi24.ro. Mușcăturile insectelor pot fi destul de supărătoare.

Delia Ciucă, medic de familie: „Dacă ne înțeapă, atunci sigur că putem să utilizăm spray-uri care ne feresc de această senzație neplăcută de tip arsură”.

 

Previous Story

(Video) Un șarpe de aproape doi metri a fost filmat în timp ce se urca într-un copac

Next Story

(Foto/Video) Ninge la munte. Cum va fi vremea la Brașov