Un avion TAROM a fost lovit de fulger la decolare. Ce spune compania

Last Updated on martie 25, 2024 Un avion TAROM a fost lovit de fulger la decolare. Ce spune compania 1

Compania aeriană TAROM a făcut precizări despre avionul lovit de fulger pe Aeroportul Internațional “Henri Coandă” București-Otopeni, duminică seara. Aeronava decolase din București cu destinația Chișinău, dar, în urma incidentului, piloții au hotărât să revină pe Aeroportul Henri Coandă.

Cursa ROT209 OTP2005 (Bucureşti/Otopeni- Chişinău) Boeing 737-700 a avut aseară 3 ore şi 10min întârziere din motive tehnice. la decolare, pe fondul condiţiilor meteo, avionul a fost lovit de fulger. În aceste circumstanţe, odată cu informarea primită de la piloţi, s-a renunţat la zbor, iar avionul Boeing 737- 82R a revenit la sol, în Bucureşti, şi a fost trimis la inspecţie tehnică”, a anunţat luni dimineaţă compania Tarom, conform Digi FM.

O nouă aeronavă, Boeing 737, în care au fost îmbarcaţi toţi cei 53 de pasageri, a decolat de pe Aeroportul Internaţional Otopeni iar cursa a fost efectuată. ”Niciun pasager sau membru al echipajului de bord nu a fost afectat. Avionul iniţial este acum în proces de verificări tehnice. În acest context menționăm faptul că, în baza utilizării lor esenţiale, aeronavele sunt construite cu structură adecvată protecţiei faţă de acest tip de incidente iar fulgerele nu le pot afecta la nivel de producere a unor defecţiuni majore care să pună în pericol activitatea de zbor”, precizează compania.

TAROM caută soluții ca să iasă din criză. Compania s-ar putea diviza, iar datoriile sunt garantate cu vânzarea sloturilor de la Londra
Conducerea TAROM caută modalități de a ieși din criza financiară în care se zbate de mulți ani. Acționarii iau în calcul divizarea companiei, ca să transforme partea de reparații și întreținere într-o întreprindere profitabilă. Iar vânzarea sloturilor de pe Heathrow merge înainte.

Două decizii importante pentru viitorul companiei au fost luate de Adunarea Generala a Acționarilor TAROM la două dintre ședințele din februarie.

Prima: transformarea activității de reparații și întreținere a aeronavelor într-o afacere profitabilă – ceea ce s-a putea face inclusiv prin divizarea companiei și transformarea actualei Direcții Tehnice într-o companie separată. Propunerea ar avea nevoie de mulți pași până la punerea în practică.

A doua e legată de bani: TAROM va garanta datoriile pe care le are la Compania Aeroporturi București (CNAB) cu banii obținuți din vânzarea sloturilor de pe Heathrow. Această a doua decizie demonstrează ceva ce Europa Liberă anunța încă din octombrie 2023: Tarom va vinde sloturile de pe aeroportul londonez, acolo unde numai companii de tradiție își permit să aibă.

Un slot pe aeroport este un spațiu orar dedicat special unei companii pentru aterizările și decolările curselor regulate, iar pe marile aeroporturi există o criză a sloturilor. Companiile vechi și cu tradiție își păstrează sloturile pe care le au închiriate de ani de zile.
În decembrie 2022, datoriile totale ale TAROM erau de 55 de milioane de euro (274,6 milioane de lei). Cea mai mare parte e datoriei e către CNAB și vine din chiria hangarelor. O sumă importantă este datorată și bugetului de stat – aproape 20 de milioane de euro (100 de milioane de lei).

În 2021, TAROM a trimis la Comisia Europeană (CE) un plan de restucturare care ar permite acordarea unui ajutor de stat, de 120 de milioane de euro, vital pentru viitorul companiei. CE nu a transmis, încă, niciun răspuns.

Previous Story

Junii Brașovului își deschid sărbătorile. De Buna Vestire, Junii Braşovului ies cu surla pe Coasta Prundului

Next Story

(Video) Făgărășeanul Ionel Ganea îi acuză pe polițiști de abuz, după ce a fost scos cu forța din mașină: „Zbiera și era foarte agitat și îmi tot repeta că-mi ia permisul!”