Brașov. Coliban și Veștea s-au înțeles pe Cetățuie. Primăria o repară, Consiliul Județean o administrează

Last Updated on aprilie 28, 2023 Allen Coliban și Adrian Veștea au ajuns la o înțelegere privind Cetățuia Brașovului. Primăria o va primi în proprietate și va aloca fonduri pentru restaurare, iar Consiliul Județean o va prelua în administrare prin Muzeul de Istorie. O înțelegere acceptabilă având în vedere că cei de la Consiliul Județean sunt faliți, nu au bani de restaurare, Primăria are. Iar Primăria nu deține personal specializat pentru administrare. Nici la Muzeul de Istorie nu sunt mari specialiști, dovadă anonimatul în care se zbate instituția, în condițiile în care este situat în centrul Brașovului prin care se plimbă 1 milion de turiști anual, dar măcar sunt angajați pe hârtie care s-ar putea ocupa de Cetățuie.

Ne implicăm în punerea în valoare a Cetăţuii Braşovului! În urma discuţiei purtate cu domnul primar Allen Coliban, în şedinţa ordinară de plen desfăşurată joi, 27 aprilie, am aprobat hotărârea prin care, în numele Consiliului Județean Brașov și al Muzeului Județean de Istorie Brașov, ne-am exprimat intenția de a ne implica în demersurile privind reintroducerea în circuitul turistic şi cultural a Cetăţuii de pe Dealul Straja.

Brașov. Coliban și Veștea s-au înțeles pe Cetățuie. Primăria o repară, Consiliul Județean o administrează 1

Consider că acest monument istoric trebuie să (re)devină un simbol pentru oraşul nostru, aşa cum sunt Biserica Neagră, Casa Sfatului sau Prima Şcoală Românească.

Termenii concreţi ai contribuţiei noastre la acest proiect important pentru comunitatea braşoveană vor fi stabiliţi de comun acord cu conducerea administraţiei locale.
Propunerea pe care o înaintăm Primăriei este ca Muzeul Judeţean de Istorie să amenajeze în interiorul Cetăţuii spaţii expoziţionale în care să fie prezentate obiecte reprezentative din colecţiile sale”, a scris pe Facebook Adrian Veștea, conform mytex.ro.

Primăriei îi va reveni sarcina de a restaura monumentul, aflat acum în stare de degradare.

Sperăm ca noul proprietar (nota red. – încă nu e) al Cetăţuii, şi anume Municipalitatea braşoveană, să înceapă cât mai curând posibil lucrările de restaurare de care acest monument istoric are stringentă nevoie, în urma cărora să fie create toate condiţiile microclimat pentru păstrarea şi expunerea obiectelor de patrimoniu deţinute de Muzeul Judeţean de Istorie”, a menționat șeful administrației județene.

În prezent, Cetăţuia este a Statului Român

Reamintim că în luna noiembrie a anului trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a emis o decizie prin care fortăreaţa de pe Dealul Straja trece în proprietatea Statului Român. Ulterior, în 9 martie, într-o şedinţă de Guvern, ar fi urmat să se ia o decizie privind darea în administrare a monumentului, variantele luate în calcul fiind preluarea acesteia de către Ministerul Afacerilor Interne (pentru amenajarea unei baze de recuperare) sau către Ministerul Educaţiei (prin Universitatea Transilvania), conform bzb.ro.

La insistenţele Consiliului Judeţean Braşov, proiectul a fost retras. În 27 martie, la Bucureşti au fost chemaţi reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov şi cei ai Primăriei Braşov, pentru consultaţii referitoare valorificare monumentului.

În 31 martie, a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea de Guvern, prin care monumentul a fost înscris în domeniul public Statului Român şi a fost dat în administrarea Ministerului Finanţelor.

În 5 aprilie, într-o şedinţă de îndată, Consiliul Local Braşov a aprobat o hotărâre prin care solicită Guvernului transmiterea în domeniul public al Municipiului Braşov şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Braşov a Cetăţuii de pe Dealul Straja. Pentru ca monumentul să fie transferat către autorităţile locale este nevoie de o hotărâre de Guvern, care nu a fost emisă până în acest moment.

Previous Story

Brașov. Marian Godină: „Nu știu dacă mă voi întoarce în poliție”

Next Story

Aeroportul Brașov. Dan Air a vândut în prima lună bilete de avion de peste un milion de euro către Londra, Barcelona, Budapesta, Stuttgart, Munchen, Nuremberg