Brașov. Criză de medici de familie. Peste 100 de medici au ajuns la vârsta pensionării, dar nu are cine să vină în locul lor

Last Updated on decembrie 20, 2022 Deficitul de medici de familie se vede tot mai mult la nivel naţional. Iar în unele judeţe situaţia deja devine critică. În Braşov mulţi medici se pregătesc să iasă la pensie, lăsând locurile goale în urma lor.

La nivelul judeţului Braşov, situaţia este atât de gravă încât, în cadrul instituţiei Prefectului a fost creat un grup de lucru care să identifice aceste soluţii, scrie observatornews.ro.

Brașov. Criză de medici de familie. Peste 100 de medici au ajuns la vârsta pensionării, dar nu are cine să vină în locul lor 1

În primul rând vorbim despre metode care să încurajeze tinerii medici să se îndrepte către această ramură. La ora aceasta, autorităţile locale de pe raza în care funcționează unități medicale nu pot oferi locuință de serviciu în mod legal medicilor de familie.

La nivelul județului Brașov, foarte mulți dintre medicii de familie au ajuns la vârsta pensionării.

Potrivit directorului general al CJAS Brașov, peste 100 de medici de familie din județ au atins vârsta de pensionare, așa încât este necesar să se identifice soluții pentru atragerea de noi specialiști în acest domeniu, informează brasovtv.com

„Recent, a fost modificată Legea nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, în sensul creării posibilității ca medicii de familie să deschidă maximum 2 puncte secundare de lucru, cu activitate de cel mult 10 ore pe săptămână.

Acest lucru ajută, însă în destule cazuri nu este suficient. Există primării, în mediul rural, care dispun de spații amenajate pentru cabinete de medicină de familie, unele ar putea pune la dispoziție și locuință pentru medic sau ar putea acorda alte facilități, pentru a atrage medicii de familie în unitățile administrativ-teritoriale respective, însă nu le permite Codul administrativ, care condiționează acordarea unor facilități de statutul de instituție sau organism de utilitate publică.

În urma unei analize cu membrii Grupului de lucru, am ajuns la concluzia că cea mai bună variantă pentru rezolvarea acestei probleme este modificarea articolului 63 din Legea nr. 95/2006, introducând unui nou alineat, prin care să se declare cabinetul de medicină de familie drept unitate sanitară de utilitate publică.

În acest fel, cabinetele de medicină de familie s-ar încadra în prevederile Codului adninistrativ, privind formele de sprijin care pot fi acordate, prin hotărâre de Consiliu Local, unităților de utilitate publică. Problema nu este doar în județul Brașov, ci la nivel național și de aceea, la începutul anului viitor, vom face demersurile pentru promovarea acestui proiect de modificare legislativă prin intermediul grupurilor parlamentare”, a declarat Mihai Cătălin Văsii, prefectul județului Brașov.

Previous Story

Aeroportul Brașov. Adrian Veștea, concluzii după zborurile de calibrare. „Ne apropiem de finalul zborurilor de calibrare”

Next Story

Cine sunt tinerii care au murit în accidentul teribil de lângă Dedeman Sibiu. Tânărul era fiul unui politician din Brașov iar tânăra era fiica unui preot din Sibiu