Aeroportul Brașov. Adrian Veștea, concluzii după zborurile de calibrare. „Ne apropiem de finalul zborurilor de calibrare”

Last Updated on decembrie 20, 2022 Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a oferit noi detalii despre aeroportul Brașov.

„Ne apropiem de finalul zborurilor de calibrare a echipamentelor de radionavigaţie de pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav. Echipajul aeronavei Autorităţii Aeronautice Civile Române a verificat astăzi, din zbor, sistemele PAPI ambele direcţii, balizajul luminos şi sistemul luminos de apropiere pe ambele direcţii.

Aeroportul Brașov. Adrian Veștea, concluzii după zborurile de calibrare. „Ne apropiem de finalul zborurilor de calibrare” 1 Aeroportul Brașov. Adrian Veștea, concluzii după zborurile de calibrare. „Ne apropiem de finalul zborurilor de calibrare” 2 Aeroportul Brașov. Adrian Veștea, concluzii după zborurile de calibrare. „Ne apropiem de finalul zborurilor de calibrare” 3

Specialiştii AACR au constatat că aceste echipamente sunt corespunzătoare din punctul de vedere al normelor ICAO”, a declarat Veștea.

Aeroportul Internațional Brașov, al doilea din lume proiectat cu un turn de control virtual

De la vară, aterizarea și decolarea avioanelor de pe aeroportul Brașov va fi dirijată de controlorii de trafic din Arad. Acest lucru este posibil, datorită turnului virtual de control dotat cu 16 camere video cu termoviziune, care asigură supravegherea unui câmp vizual de 360 de grade, pe o rază de 7 km, chiar și pe ceață sau întuneric, scrie stirileprotv.ro.

Florin Manta, director regional al centrului de dirijare a zborurilor Arad: „Este conceput să replice în proportie de 99 la sută situația dintr-un turn real de control. Poți să ai imaginea de 360 de grade stând pe scaun. Vom avea imagini meteo, vânt, vizibilitate, vor fi detectate orice elemente în mișcare”.

Turnul virtual de control de la Brașov a costat aproape 16 de milioane de euro. Poate fi operat cu șase angajați, în loc de 30, câți sunt într-unul clasic. Suedia este prima țară care a construit un aeroport cu turn de control virtual, în 2019.

Iar anul trecut, London City Airport a optat pentru dirijarea zborurilor de la distanță, după ce a testat tehnologia în pandemie. Aeroportul Brașov este proiectat pentru a primi trei milioane de oameni pe an.

Primele zboruri ar urma să aibă loc în iunie 2023

Previous Story

(Foto/Video) Doi tineri din Brașov au murit pe loc, alți doi grav răniți într-un accident lângă Dedeman Sibiu

Next Story

Brașov. Criză de medici de familie. Peste 100 de medici au ajuns la vârsta pensionării, dar nu are cine să vină în locul lor