Medicul Grigorescu Dan: „Spitalul Regional Brașov a murit… E oficial! Din păcate, trebuie să ne luăm adio de la orice speranță privind construirea Spitalului Regional Brașov, odată ce în proaspătul Plan Național de Investiții și Relansare Economică al actualului guvern, niciun alt spital regional, cu excepția celor din Cluj, Iași și Craiova, nu mai intră în discuție să fie înființat în țară până în 2027!”

Last Updated on iulie 8, 2020 Guvernul Orban (PNL) și Primăria Brașov au blocat construcția Spitalului Regional cu fonduri de la Banca Mondială. Medicul Dan Grigorescu propune revenirea la proiectul inițial, Spital Clinic de Urgență Brașov, să nu se mai meargă pe proiectul de Regional.

Medicul Grigorescu Dan: „Spitalul Regional Brașov a murit…
E oficial! Din păcate, trebuie să ne luăm adio de la orice speranță privind construirea Spitalului Regional Brașov, odată ce în proaspătul Plan Național de Investiții și Relansare Economică al actualului guvern, niciun alt spital regional, cu excepția celor din Cluj, Iași și Craiova, nu mai intră în discuție să fie înființat în țară până în 2027!

Medicul Grigorescu Dan: „Spitalul Regional Brașov a murit… E oficial! Din păcate, trebuie să ne luăm adio de la orice speranță privind construirea Spitalului Regional Brașov, odată ce în proaspătul Plan Național de Investiții și Relansare Economică al actualului guvern, niciun alt spital regional, cu excepția celor din Cluj, Iași și Craiova, nu mai intră în discuție să fie înființat în țară până în 2027!” 1

Ca reprezentanți ai Asociației Noul Spital al Brașovului, constatăm încă o dată că am avut perfectă dreptate în noiembrie 2017, când ne-am opus public modificării politice a proiectului original al ANSB privind construirea unui nou Spital Clinic de Urgență, așa cum a fost inițiat și dezvoltat de membrii Asociației.

Principalul motiv pentru care acest proiect a putut fi îngropat pentru cel puțin 7 ani este reprezentat de introducerea în titlul și cuprinsul Legii 32/2018 (privind atribuirea terenului), a condiției ca acesta să intre în proprietatea Municipiului Brașov NUMAI DACĂ Noul Spital al Brașovului va fi Regional. Că această condiție a fost impusă în lipsa oricărei consultări publice, e un alt fapt regretabil…

În acest context, trecerea „pe linie moartă” a construirii Spitalului Regional Brașov generează riscul maxim ca, în scurt timp, terenul destinat Noului Spital să se reîntoarcă în posesia fostului proprietar, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov.

Constatând pericolul major care amenință acest proiect vital pentru comunitatea brașoveană, noi, membrii Comitetului Director al Asociației Noul Spital al Brașovului, venim cu O SOLUȚIE prin care proiectul original, acela de construire a unui Nou Spital Clinic de Urgență al Brașovului să poată fi readus la viață extrem de rapid.

Soluția constă în punerea în operă a mai multor acțiuni.

Prima, care poate (și trebuie!) să se desfășoare cu maximă celeritate este inițierea în Parlament a MODIFICĂRII Legii 32/2018, în sensul îndepărtării cu desăvârșire, atât din titlul legii, cât și din cuprinsul ei, a termenului de „Regional”, rămânând ca obiectivul de investiție să se numească de aici încolo „Construire Spital Clinic de Urgență Brașov” în loc de Spital Clinic Regional de Urgență Brașov.

Acest lucru e simplu de realizat de oricare dintre parlamentarii de Brașov, care poate iniția un proiect de lege în acest sens, singur sau împreună cu alții, de la același partid sau de la mai multe dintre cele care reprezintă în prezent comunitatea brașoveană.

Cea de-a doua, care, la fel, poate (și trebuie!) să se desfășoare începând DE MÂINE, constă în reluarea proiectului original al ANSB, care avea la bază nevoia reformării „de la firul ierbii” a sistemului de spital de stat universitar de urgență brașovean, prin reorganizarea în două locații a tuturor paturilor de spital existente în actualele șase spitale cu nivel de complexitate județean: prima, în zona Stupini, ca Nou Spital Clinic de Urgență Brașov (cuprinzând toate specialitățile și funcțiunile unui spital modern) și a doua, în clădirea din Calea București 25-27 a actualului SCJUBv, ca Nou Spital Clinic de Recuperare Brașov.

În acest context strategic, orice propuneri de optimizare a proiectului pot fi luate în considerare, pe baza transparenței instituționale și având ca instrument esențial pe cel al consultării publice.

A treia ar consta în reluarea cu maximă viteză a contactelor cu reprezentanții BERD în scopul redefinirii unui nou mod de colaborare, care e în prezent blocată de recentele semnale, declarații și decizii guvernamentale.

În concluzie:
– dacă din septembrie 2015 și până în ianuarie 2018 proiectul Noului Spital al Brașovului a avut un parcurs de excepție, susținut de autoritățile publice locale, de Ministerul Sănătății și de toți parlamentarii brașoveni (la începutul lui 2018 aveam și conceptul – ANSB, și terenul necesar – Legea 32/2018, și modul de finanțare – FM-PPP prin BERD);

– dacă din ianuarie 2018 și până în noiembrie 2019 proiectul Spitalului Regional (mult redus conceptual față de cel original) a evoluat în continuare cu sprijinul autorităților publice locale și al Ministerului Sănătății, materializat fiind prin inițierea procedurilor cu BERD și emiterea ordinului de înființare a Spitalului Regional Brașov;
– dacă din noiembrie 2019 și până în iulie 2020 proiectul Spitalului Regional a fost anulat de Ministerul Sănătății prin retragerea proiectului de ordin privind regionalizarea și prin promovarea unei modificări legislative care trimite proiectul Spitalului Regional Brașov cu 14 ani în urmă (respectiv la condițiile stabilite în Ordinul nr.1765/2006);

Noi, membrii Comitetului Director al ANSB, considerăm mai mult decât legitim să cerem public revenirea la susținerea proiectului original al Asociației, așa cum a fost conceput, dezvoltat și promovat în spațiul public din 2015, mai ales că are toate caracteristicile care i-ar permite să facă față cu succes inclusiv unor situații de pandemie, precum aceea generată de CoViD-19!

Insistăm în acest sens deoarece avem convingerea că un astfel de proiect nu depășește posibilitățile comunității brașovene de a-l finaliza cu forțe proprii și în afara frânelor pe care le presupune implicarea guvernamentală de orice fel. De altfel, acest proiect a fost conceput și s-a dovedit a fi eminamente unul al comunității, profund ancorat în sintagma „sănătatea nu are culoare politică”.

Acestea sunt principalele motive care ne îndreptățesc să mai putem afirma, cu mare încredere în viitor:
(Chiar dacă) Spitalul Regional Brașov a murit… Trăiască Noul Spital al Brașovului!”

Previous Story

Brașov. 53 de noi infectări cu coronavirus. 555 în toată România, număr record!

Next Story

Brașov. Infectați. Patru polițiști confirmați cu COVID-19