Foto Brașov. Andreea Berecleanu: „Am ajuns in Crit, la Casa Kraus. Cam la o ora si ceva distanta de Brașov, drumul către Sighișoara. Trebuie sa va spun ca am o slăbiciune pentru satele săsești si aceste case speciale, cu porțile uriașe de la intrare, care ascund curți si povesti ale unor familii atât de diferite. Într-o perioada a copilăriei mele, timp de câțiva ani, părintii mei ma trimiteau in vacanta de vara la Râșnov la o familie de sași”

Last Updated on iulie 28, 2020 Andreea Berecleanu a recunoscut că are o slăbiciune pentru satele săsești. Ea a petrecut cîteva veri la Râșnov, la o familie de sași.

Andreea Berecleanu: „Am ajuns in Crit, la Casa Kraus. Cam la o ora si ceva distanta de Brasov, drumul catre Sighisoara. Trebuie sa va spun ca am o slabiciune pentru satele sasesti si aceste case speciale, cu portile uriase de la intrare, care ascund curti si povesti ale unor familii atat de diferite. Intr-o perioada a copilariei mele, timp de cativa ani, parintii mei ma trimiteau in vacanta de vara la Rasnov la o familie de sasi.

Foto Brașov. Andreea Berecleanu: „Am ajuns in Crit, la Casa Kraus. Cam la o ora si ceva distanta de Brașov, drumul către Sighișoara. Trebuie sa va spun ca am o slăbiciune pentru satele săsești si aceste case speciale, cu porțile uriașe de la intrare, care ascund curți si povesti ale unor familii atât de diferite. Într-o perioada a copilăriei mele, timp de câțiva ani, părintii mei ma trimiteau in vacanta de vara la Râșnov la o familie de sași” 1 Foto Brașov. Andreea Berecleanu: „Am ajuns in Crit, la Casa Kraus. Cam la o ora si ceva distanta de Brașov, drumul către Sighișoara. Trebuie sa va spun ca am o slăbiciune pentru satele săsești si aceste case speciale, cu porțile uriașe de la intrare, care ascund curți si povesti ale unor familii atât de diferite. Într-o perioada a copilăriei mele, timp de câțiva ani, părintii mei ma trimiteau in vacanta de vara la Râșnov la o familie de sași” 2 Foto Brașov. Andreea Berecleanu: „Am ajuns in Crit, la Casa Kraus. Cam la o ora si ceva distanta de Brașov, drumul către Sighișoara. Trebuie sa va spun ca am o slăbiciune pentru satele săsești si aceste case speciale, cu porțile uriașe de la intrare, care ascund curți si povesti ale unor familii atât de diferite. Într-o perioada a copilăriei mele, timp de câțiva ani, părintii mei ma trimiteau in vacanta de vara la Râșnov la o familie de sași” 3

Era important sa invat limba germana si mai ales sa deprind un spirit mai disciplinat decat al romanilor. Mie mi-a prins tare bine acea experienta, alaturi de alti 15 copii, cu trezire la 5 dimineata, culcare la 8 seara, jocuri in aer liber.

Toate acestea erau inainte de ‘89. Dupa Revolutie, majoritatea sasilor a plecat din tara, inclusiv familia despre care vorbesc.

Dar amintirea interesanta a acelor vremuri mi-a ramas in suflet. Inclusiv cultura, mentalitatea, mancarea atat de diferita de a noastra.

Foto Brașov. Andreea Berecleanu: „Am ajuns in Crit, la Casa Kraus. Cam la o ora si ceva distanta de Brașov, drumul către Sighișoara. Trebuie sa va spun ca am o slăbiciune pentru satele săsești si aceste case speciale, cu porțile uriașe de la intrare, care ascund curți si povesti ale unor familii atât de diferite. Într-o perioada a copilăriei mele, timp de câțiva ani, părintii mei ma trimiteau in vacanta de vara la Râșnov la o familie de sași” 4 Foto Brașov. Andreea Berecleanu: „Am ajuns in Crit, la Casa Kraus. Cam la o ora si ceva distanta de Brașov, drumul către Sighișoara. Trebuie sa va spun ca am o slăbiciune pentru satele săsești si aceste case speciale, cu porțile uriașe de la intrare, care ascund curți si povesti ale unor familii atât de diferite. Într-o perioada a copilăriei mele, timp de câțiva ani, părintii mei ma trimiteau in vacanta de vara la Râșnov la o familie de sași” 5 Foto Brașov. Andreea Berecleanu: „Am ajuns in Crit, la Casa Kraus. Cam la o ora si ceva distanta de Brașov, drumul către Sighișoara. Trebuie sa va spun ca am o slăbiciune pentru satele săsești si aceste case speciale, cu porțile uriașe de la intrare, care ascund curți si povesti ale unor familii atât de diferite. Într-o perioada a copilăriei mele, timp de câțiva ani, părintii mei ma trimiteau in vacanta de vara la Râșnov la o familie de sași” 6

Atunci, cand aveam in jur de 5 ani, a fost prima data cand am acceptat sa mananc friptura cu dulceata. 😀Si gusturile s-au amestecat in memoria mea, incat am acum o mare bucurie cand redescopar varza dulce si nu sarata, strudelul cu rubarba in foietaj fin sau supele de pui cu tarhon.

Sunt foarte curioasa, la distanta de 40 de ani, cum sunt satele sasesti, cati sasi mai sunt, cum au fost reconditionate casele parasite de cei plecati in Germania dupa ‘89 si de ce sunt atrasi atatia straini de aceasta parte de Transilvanie.

Foto Brașov. Andreea Berecleanu: „Am ajuns in Crit, la Casa Kraus. Cam la o ora si ceva distanta de Brașov, drumul către Sighișoara. Trebuie sa va spun ca am o slăbiciune pentru satele săsești si aceste case speciale, cu porțile uriașe de la intrare, care ascund curți si povesti ale unor familii atât de diferite. Într-o perioada a copilăriei mele, timp de câțiva ani, părintii mei ma trimiteau in vacanta de vara la Râșnov la o familie de sași” 7 Foto Brașov. Andreea Berecleanu: „Am ajuns in Crit, la Casa Kraus. Cam la o ora si ceva distanta de Brașov, drumul către Sighișoara. Trebuie sa va spun ca am o slăbiciune pentru satele săsești si aceste case speciale, cu porțile uriașe de la intrare, care ascund curți si povesti ale unor familii atât de diferite. Într-o perioada a copilăriei mele, timp de câțiva ani, părintii mei ma trimiteau in vacanta de vara la Râșnov la o familie de sași” 8 Foto Brașov. Andreea Berecleanu: „Am ajuns in Crit, la Casa Kraus. Cam la o ora si ceva distanta de Brașov, drumul către Sighișoara. Trebuie sa va spun ca am o slăbiciune pentru satele săsești si aceste case speciale, cu porțile uriașe de la intrare, care ascund curți si povesti ale unor familii atât de diferite. Într-o perioada a copilăriei mele, timp de câțiva ani, părintii mei ma trimiteau in vacanta de vara la Râșnov la o familie de sași” 9

Revin in fiecare zi pentru voi, din aceste locuri unice, cu cate o poveste, doua, trei. Tot ce descopar, incerc sa va transmit. Cu dragoste, a voastra, Andreea❤️”

Previous Story

Alexandru Rafila: La Brașov majoritatea paturilor Covid-19 de ATI sunt ocupate

Next Story

(Foto) Andrei Oniga: „Brașov și cartierele sale au o problemă serioasă în ceea ce privește colectarea deșeurilor… soluția civilizată are următoarele paliere, ce trebuie puse în aplicare urgent”: