Tudor Benga, USR Brașov, despre noua lege a votării. „Toți cei care, la ora 21.00, sunt la rând în exteriorul secției de votare pot vota. Un membru al secției va merge afară pentru a …”

Last Updated on iulie 1, 2019 Parlamentarii USR și PNL, spre disperarea celor de la PSD, pregătesc o lege care să permită românilor di străinătate să voteze omenește, să nu mai fie umiliți. Deputatul Tudor Benga (USR Brașov), secretar al Comisiei speciale pentru modificarea legislației electorale spune că propunerea legislativă a fost finalizată joi seara de comisia specială, în aceeași zi fiind introdusă în circuitul parlamentar.

“În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării” anunță Comisia potrivit Digi 24.

Tudor Benga, USR Brașov, despre noua lege a votării. „Toți cei care, la ora 21.00, sunt la rând în exteriorul secției de votare pot vota. Un membru al secției va merge afară pentru a ...” 1

După ședințe zilnice, la finalul zilei de joi, am conturat o propunere legislativă care, deși nu este perfectă, este un potențial pas înainte. Spun potențial pentru că, în timpul dezbaterilor în cele două camere ale Parlamentului, ea poate fi modificată, pot fi aprobate amendamente. Săptămâna viitoare va intra, probabil, în regim de urgență, în dezbaterea celor două camere ale Parlamentului României, inclusiv la comisiile de fond. Este posibil ca, la începutul săptămânii, legea fie votată de Senat, iar miercuri seara de Camera Deputaților”, a anunțat deputatul USR Brașov, Tudor Benga.

Scopul principal al acestei comisii este de a elabora o propunere legislativă care să rezolve, pe cât posibil, problemele votului din diaspora, identificate la scrutinul din 26 mai, dar nu numai atunci.

Măsurile propuse de comisie
În ceea ce privește votul anticipat, în diaspora se va vota de vineri, de la ora 12.00, până duminică, la ora 21.00.

Totodată, începând cu alegerile prezidențiale din acest an, se va putea vota prin corespondență, procedura fiind similară cu cea de la alegerile parlamentare din anul 2016.

A fost stabilit un set de măsuri de îmbunătățire a fluxului de alegători. „Una dintre cele mai importante modificări este automatizarea modului de completare a listelor suplimentare. După cum știm, procedura clasică de înscriere a alegătorilor pe listele suplimentare dura extrem de mult, pentru că se făcea cu pix și hârtie. La alegerile prezidențiale, se va scana buletinul, iar prin această scanare, se vor prelua toate datele de identificare ale alegătorului, respectiv nume, prenume, numărul și seria actului de identitate, CNP, domiciliul. Aceste date vor fi introduse automat în sistem. Apoi, ca să nu se piardă semnătura, acest lucru se va face pe un PAD, similar celor de la bănci, unde se dau specimene de semnătură. Practic, procedura va fi automatizată și noi credem că, în acest mod, se va asigura un flux îmbunătățit”, a afirmat Tudor Benga.

O altă măsură stabilită de comisie a vizat situația persoanelor care sunt la coadă, în afara secției, la ora 21.00, când se închid secțiile de votare. „Toți cei care, la ora 21.00, sunt la rând în exteriorul secției de votare pot vota. Un membru al secției va merge afară pentru a vedea care este ultima persoană aflată la rând la ora 21.00 și de acolo va stabili ordinea în care oamenii vor intra în secția de votare. Votul se va putea prelungi doar până la ora 23.59. Mai mult nu se poate, pentru că s-ar schimba ziua de votare”, a mai declarat Benga.

O altă măsură stabilită de comisiei este aceea că Ministerul Afacerilor externe va fi obligat să ceară, de la statele gazdă, date despre românii care locuiesc în respectiva țară, astfel încât autoritățile române să aibă o evidență cât mai clară. „Credem că, în acest mod, cresc șansele să avem o imagine mult mai clară privind numărul real al românilor din statele principale în care merg aceștia, ceea ce ne va permite să dimensionăm corespunzător numărul de secții de votare”, a continuat Tudor Benga.

Deputatul USR, Tudor Benga, consideră că, dacă legea va trece în forma agreată de comisia specială, ea va aduce îmbunătățiri semnificative procesului electoral. „Au fost niște negocieri dure și lungi, în care nimeni nu a obținut tot ce și-a dorit, dar cred că implementarea măsurilor adiționale ar trebui să rezolve într-o măsură semnificativă problemele apărute la ultimele scrutinuri. Nu le va rezolva pe toate și, în continuare, va conta mult și modul în care Guvernul României se va folosi de instrumentele pe care noi le-am pus la dispoziție”, a încheiat deputatul USR Brașov, Tudor Benga.

Previous Story

Mara Mareș, deputat PNL Brașov: „Astăzi a fost lansată Comisia pentru anchetarea presupuselor fraude semnalate la alegerile din 26 mai …PSD nu acceptă că poporul are întotdeauna dreptate …Ca să fie circul, circ, “lucrările” au fost…”

Next Story

(Foto/Video) Accident Brașov. Un mort, două camioane făcute praf pe DN 1!