Brașovul miroase urât. Explicații. Senatorul Allen Coliban: „Duhoarea – episodul 2. Problema mirosurilor din Brașov nu este de azi, de ieri. Este o problemă resimțită în mod continuu în ultimii ani, cel puțin în zona Triaj – Craiter. Este o problemă recunoscută de către…”

Last Updated on noiembrie 27, 2018
Senatorul USR Allen Coliban continuă să dezlege misterul mirosurilor insuportabile din Brașov. Promite noi dezvăluiri.

Allen Coliban: „Duhoarea – episodul 2. Despre încercarea de mușamalizare și despre “șmecheriile” autorităților din Brașov.
Problema mirosurilor din Brașov nu este de azi, de ieri. Este o problemă resimțită în mod continuu în ultimii ani, cel puțin în zona Triaj – Craiter. Este o problemă recunoscută de către autoritățile de mediu – o dovadă în acest sens o găsiți în prima poză, cuprinzând răspunsul primit în martie 2018 la interpelarea pe care am adresat-o Ministrului Mediului.
Brașovul miroase urât. Explicații. Senatorul Allen Coliban: „Duhoarea - episodul 2. Problema mirosurilor din Brașov nu este de azi, de ieri. Este o problemă resimțită în mod continuu în ultimii ani, cel puțin în zona Triaj - Craiter. Este o problemă recunoscută de către...” 1

Nu am negat că fertilizarea unor terenuri poate adăuga la mirosurile neplăcute existente deja. Mi se pare însă ciudat cum domnul Paraschiv iese public, tranșant, la 5 zile după dezbaterea în care culpa a fost asumată de către operatorul gropii de gunoi, spunând că a găsit cauza mirosurilor în fertilizările dintre Săcele și Tărlungeni. Îmi este neclar ce metode a folosit pentru a trage această concluzie, ce măsurători au fost efectuate și pentru cât timp, ce hărți de dispersie și ale curenților de aer au stat la baza concluziei.
Brașovul miroase urât. Explicații. Senatorul Allen Coliban: „Duhoarea - episodul 2. Problema mirosurilor din Brașov nu este de azi, de ieri. Este o problemă resimțită în mod continuu în ultimii ani, cel puțin în zona Triaj - Craiter. Este o problemă recunoscută de către...” 2

Brașovul miroase urât. Explicații. Senatorul Allen Coliban: „Duhoarea - episodul 2. Problema mirosurilor din Brașov nu este de azi, de ieri. Este o problemă resimțită în mod continuu în ultimii ani, cel puțin în zona Triaj - Craiter. Este o problemă recunoscută de către...” 3

La fel de interesant este cum Primăria Brașov îmbrățișează prompt concluzia domnului Paraschiv (poza 2). Le convine – Municipiul Brașov se află printre acționarii gropii de gunoi.

Mai tristă este reacția “la mișto” a Poliției Locale Brașov, sesizată asupra problemei mirosurilor de către un cetățean: “nu s-au constatat surse de poluare a aerului pe raza UAT a Municipiului Brașov”.

Chiar dacă groapa de gunoi nu se află pe teritoriul Municipiului Brașov, atât Poliția Locală (plătită din banii noștri) cât și Primăria Brașov sunt datoare să facă mai mult decât să își decline responsabilitatea, dat fiind că sunt parte din problemă”.

Allen Coliban:„Duhoarea – episodul 3. Despre cum Primăria este cea vinovată de “aerul de la munte”.

Foto 1: În 2011, Consiliul Local Brașov aproba noul logo al orașului, însoțit de sloganul “Brașov – take a breath of mountain air” (Brașov – ia o gură de aer de munte). În presa de la acea dată, primarul preciza: “Rezultatele studiului au relevat că localnicii consideră că Braşovul este cel mai frumos oraş, iar natura este elementul cu cea mai mare importanţă. De asemenea, majoritatea celor intervievaţi consideră curăţenia ca fiind un element definitoriu al Braşovului”. (articolul complet, aici: http://www.monitorulexpres.ro/…)

Este bizar cum primarul însuși recunoștea, pe atunci, importanța naturii și a curățeniei în identitatea Brașovului, iar acțiunile sale din ultimii ani atacă fix fundamentul acestei identități:
– PUZurile ce permit transformarea zonelor verzi în cartiere de blocuri, împreună cu situația dealurilor ciopârțite ilegal, “descoperite” tardiv de reprezentanții municipalității în urma sesizărilor pe care le-am făcut
– reducerea continuă a suprafețelor de spații verzi
– ignorarea și chiar negarea problemelor majore cu privire la poluarea cu nanoparticule (PM10), notorie fiind declarația publică a primarului, care spunea că nu avem probleme cu calitatea aerului, că depășirile de praguri sunt cauzate de grătarul cu mici de la Ceasul Rău. Plus mutarea stației de măsurare din intersecție lângă pădure
– lipsa de viziune în resistematizarea transportului public (credite pentru autobuze diesel, piste de biciclete incomplete și improprii)
– lipsa de reacție și pasarea răspunderii în cazul mirosurilor pestilențiale și a celorlaltor probleme cauzate de groapa de gunoi Fin-Eco

Dacă distrugem decorul verde al Brașovului (prin cartiere de blocuri pe dealuri), dacă modificăm echilibrul arhitectural al zonei istorice (exemplul proiectului de P+10/P+14 de pe Dealul Warthe), dacă sufocăm tot centrul vechi cu trafic (dezvoltare imobiliară extensivă și fără dimensionarea căilor de acces, lipsa de alternative reale în sfera transportului în comun și a bicicletei), dacă tăiem arbori și zone verzi (vezi parcarea de sub Parcul Central, vezi proiectul de redesenare a străzii Castanilor), dacă nu ne pasă de gestionarea eficientă a deșeurilor și ajunge tot orașul să pută a hazna… întrebarea este ce ne mai rămâne din mândria de a fi brașovean.

La final, dovada că Primăria este direct responsabilă de ce s-a întâmplat cu depozitul de deșeuri Fin-Eco, chiar dacă își permite răspunsuri arogante date cetățenilor. Am încercat să găsesc informații online referitoare la acționariatul Fin-Eco – misiune dificilă, apar niște nume celebre, învăluite însă într-o mantie de mister, nimic clar.
Am găsit însă dovada că Municipiul Brașov este acționar la Fin-Eco, culmea, fix pe site-ul Primăriei, într-un HCL din 2012 (Foto 2).

Prin urmare, avem tot dreptul să cerem socoteală aleșilor locali pentru mirosul insuportabil și pentru problemele de la groapa de gunoi! Să o facem, zic.

(va urma…)”

Previous Story

Brașov. Kaufland, al treilea magazin din oraș. A cumpărat terenul pentru construcție.

Next Story

Brașov. De 1 Decembrie se aprind luminile de Crăciun în Râșnov și Piața Sfatului