Brasov: ATENȚIE pentru Răcădău: „Ursul este foarte periculos, se întoarce în zona în care a atacat şi, dacă mai simte sânge sau sunt oameni acolo, e posibil să atace”

Last Updated on iulie 16, 2016 Reprezentanţii Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt (RPLPK) şi ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) au organizat, astăzi, o conferinţă de presă pentru a explica împrejurările în care a avut loc incidentul de joi după-amiaza. Joi, în jurul orei 15:00, un bărbat în vârstă de 64 de ani a fost atacat de un urs în pădurea aflată în vecinătatea străzii Calcarului, din Răcădău. Specialiştii insistă ca cetăţenii să respecte regulile minime pentru a preveni o situaţie asemănătoare.

„Persoana atacată este un localnic de la liziera pădurii de pe strada Calcarului din Braşov. Acesta s-a dus în pădure cu un cărucior şi o lopată însoţit de câinele său cu intenţia de a colecta pământ. Atacul a avut loc în pădure la aproximativ 500 m faţă de aşezările umane. Accesul în pădure folosit de bărbatul atacat este un fost drum de exploatare, necirculat, acesta NU este drum public sau traseu turistic. Zona are vizibilitate redusă la mai puţin de 5 metri. Incidentul s-a produs din cauză că bărbatul a utilizat un traseu care nu este public, într-o zonă cu desiş forestier, unde animalele sălbatice caută adăpost şi refugiu. Cel mai probabil, ursul a fost deranjat şi speriat de câinele care l-a împins înspre stăpânul său. Omul a fost rănit şi a reuşit să ajungă singur înapoi în localitate, de unde a fost preluat de un echipaj al ambulanţei şi transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov”, se arată în comunicatul de presă transmis de INCDS.

Specialiştii proiectului LIFE FOR BEAR recomandă cetăţenilor să nu se iasă în următoarea perioadă în pădurile din împrejurimile Braşovului (Noua, Răcădău, Schei) până la rezolvarea situaţiei, localnicii să reducă/elimine din gospodării sursele de hrană care atrag urşii (deşeuri menajere, fructe coapte în pomi sau pe jos, să închidă animalele seara), iar turiştii să nu facă grătare în pădure sau să lase resturi menajere în urma lor.

Specialiştii insistă ca, dacă se iese în zone împădurite, să fie respectate următoarele sfaturi de prevenire a conflictelor directe om-urs: cetăţenii să respecte traseele turistice şi programele de plimbare în pădure (să evite plimbările dimineaţa devreme, seara târziu şi noaptea prin pădure); plimbările să fie făcute în grupuri, numai în timpul zilei, şi să fie gălăgioase, astfel încât să se evite apropierea ursului; renunţarea la plimbare dacă sunt vizibile urme de urşi; menţinerea distanţei faţă de sursele abundente de hrană şi de animale moarte, deoarece acestea atrag ursul; ţinerea în lesă, sub control, a câinilor de companie (aceştia reprezintă o sursă de instigare a ursului).

„Ursul este foarte periculos, se întoarce în zona în care a atacat şi, dacă mai simte sânge sau sunt oameni acolo, e posibil să atace”, a precizat Ramon Jurj, Cercetător ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură.

Acesta a menţionat că relocarea ursului din Răcădău nu este o posibilitate viabilă, deoarece în momentul în care ursul este pus în situaţia de a ataca omul, singura soluţie este recoltarea.

Deocamdată, specialiştii au început acţiunile de monitorizare a zonei şi prevenire a cetăţenilor, acestea fiind singurele măsuri care pot fi luate până la obţinerea autorizaţiei de recoltare de la Minister. Vor fi montate, în teren, camere video de monitorizare pentru a captura ursul atunci când acesta se va întoarce.

„Domnul prefect a constituit o comisie de situaţii de urgenţă. Noi, ca şi Regie, am trimis solicitarea pentru derogare. Să sperăm că şi Ministerul ne va oferi cât mai curând posibil această aprobare”, a precizat Cosmin Didă, responsabilul de vânătoare al Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt.

Autorităţile menţionează că motivul principal pentru care urşii se apropie atât de mult de localităţi este sursa de hrană uşor accesibilă, astfel că resturile menajere pe care localnicii le aruncă în spatele grădinilor perpetuează această problemă.

„Atâta timp cât nu suntem sprijiniţi de cetăţeni în problema gunoaielor menajere, nu vom putea rezolva problema urşilor”, a explicat Ramon Jurj.

Populaţia estimată de urşi din fondul cinegetic administrat de Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A. este de 80 de exemplare/10.000 hectare habitat. În prezent, aceasta este densitatea de urşi cea mai mare din Europa.
La nivelul Braşovului, numărul estimat de exemplare de urşi la acest moment este de 60/12.600 hectare habitat, deşi densitatea optimă pe fondul cinegetic existent este de 20 de exemplare/12.600 hectare habitat.

Previous Story

(Video) Filmat la Brașov. Horia Brenciu, un nou videoclip: “Iubesc Brasovul, Romania, natura si tot ce e verde si frumos pe lume”. Îți place?

Next Story

Brașov: Ursul a ATACAT din nou în Răcădău!