Brasov: Aparat Nou. Diagnostic în 6 ore la Spitalul de Boli Infecţioase. În schimb la Spitalul Județean nu mai sunt anestezice pentru operații

Last Updated on iulie 13, 2016 Spitalul de Boli Infecţioase Braşov a primit un aparat de biologie moleculară de ultimă generaţie care permite iagnosticul rapid al infecţiilor virale, bacteriene şi fungice în 6 ore. În acest timp Spitalul Județean Brașov nu are anestezice pentru operații.

Aparatul a fost cumpărat la sfârşitul anului trecut şi a procesat până acum peste 100 de probe, informează rttbrasov.ro. Medicii pot stabili, în numai câteva ore, cauza unei infecţii, dar şi la ce tip de antibiotic este rezistent germenul respectiv. Aparatul are la bază o metodă modernă care se foloseşte în Occident de zeci de ani.

65655656

Acesta detectează direct antigenele din sânge, puroi sau din secreţii respiratorii. Faţă de celelalte aparate de pe piaţa românească poate analiza deodată câte şapte tipuri de bacterii sau virusuri.

În acest fel se evită perioada de aşteptare de până la 48 de ore, cât durează în mod normal o antibiogramă şi se poate spune cu precizie ce tip de tratament se impune. Un alt avantaj este că poate pune un diagnostic chiar dacă persoana respectivă a luat un antibiotic înainte.

„Este foarte util în a pune foarte repede, în şase ore, diagnosticul unei infecţii bacteriene sau virale, în a afla tipul de bacterie, chiar mecanismele de rezistenţă ale unor bacterii şi a putea administra sau nu un antibiotic. Deci, aduce un salt în practica infecţiosului”, a explicat marţi, dr. Ramona Ionescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Braşov.

În schimb, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, cel mai mare din judetul Brasov, nu are medicamente pentru anestezii, astfel ca de vineri nu se mai fac operatii, informează ziare.com.

“Deocamdata nu va pot spune despre cate operatii este vorba (care nu au fost facute – n.red.). Ganditi-va ca avem trei sectii de chirurgie in spital fiecare cu alte cateva compartimente. Am facut comenzi pentru aceste medicamente din lunile aprilie, respectiv iunie, dar deocamdata asteptam.

Speram sa primim in urmatoarele zile pentru a putea opera pacientii. Zilnic vorbesc cu furnizorii, dar deja unii nu imi mai raspund la telefon”, a sustinut managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, dr. Daniela Neculoiu.

Intrebat despre aceasta situatie, vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ), Adrian Gabor, a precizat ca pana joi vor veni medicamentele si vor putea fi efectuate operatii.

“Vor veni cantitati la jumatate din necesar, dar in urmatoarele 10 zile, situatia se va normaliza. De joi se va putea opera”, a spus Gabor.

Previous Story

Accident Brașov: GRAV! 3 autoturisme s-au ciocnit în Bartolomeu. O femeie a fost încarcerată. Vezi aici foto:

Next Story

Brașov: Urgenţele se mută în fosta policlinică a Judeţeanului