Beneficiile unei săptămâni de lucru de 4 zile s-au dovedit a fi substanțiale atât pentru angajați cât și pentru companii

Last Updated on mai 14, 2024 Beneficiile unei săptămâni de lucru de 4 zile s-au dovedit a fi substanțiale atât pentru angajați cât și pentru companii 1

Ce ați spune dacă săptămâna de lucru ar avea 4 zile? În mare cred că știm reacția și care ar fi răspunsul. Dar ce părere aveți de mai puțină muncă, dar cu 100% obiective realizate?
Asta ar însemna să te concentrezi mai mult pe ceea ce faci și să nu mai ai timp de butonat telefonul de exemplul.

În perioada iunie-decembrie 2022, angajații din 61 de organizații din Marea Britanie au experimentat o reducere a timpului de muncă la 80% din norma obișnuită, menținând însă salariul complet și angajându-se să își îndeplinească integral sarcinile profesionale.
Conform unui raport publicat de Autonomy, una dintre organizațiile care a coordonat experimentul, marea majoritate a companiilor participante au continuat să le permită angajaților să lucreze mai puțin, chiar și după încheierea perioadei de test, conform tvr.info.

În plus, peste jumătate dintre aceste firme au decis să facă permanentă această schimbare și au adoptat săptămâna de lucru de patru zile la sfârșitul anului trecut.
Beneficiile unei săptămâni de lucru mai scurte s-au dovedit a fi substanțiale, atât pentru angajați cât și pentru companii. Raportul detaliază că angajații au experimentat o îmbunătățire notabilă a stării lor de sănătate fizică și mentală, un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală, și o creștere a satisfacției generale legate de viață.

Aceste rezultate pozitive subliniază eficacitatea și sustenabilitatea implementării unui program de lucru redus, deschizând perspective noi pentru viitorul modalităților de organizare a muncii.

În timp ce unele părți ale lumii experimentează reducerea orelor de muncă, în Statele Unite, tendința pare să se îndrepte în direcția opusă. În contextul post-pandemic, companiile americane își reevaluează politicile de flexibilitate la locul de muncă, unele dintre ele încercând să maximizeze profiturile prin creșterea numărului de zile de lucru ale angajaților.

Un nou raport indică faptul că multe companii nu doar că își readuc angajații în birouri, dar ar putea chiar să extindă săptămâna de lucru la șase zile.
De exemplu, Samsung a implementat deja acest model pentru executivii săi, iar un sondaj realizat de ResumeBuilder sugerează că aproximativ unu din zece lideri de afaceri din cele aproape 800 de companii intervievate intenționează să adopte această măsură până în 2025.

Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. Ce speranță de viață avem față de Europa: ”Trăim vremuri grele”
Speranța de viață a crescut cu un an în ultima vreme în țara noastră, dar tot ne aflăm la coada clasamentului european.
Potrivit Eurostat, bunicii din Spania, Italia sau Elveția trec cu mult de 80 de ani, în timp ce la noi abia dacă apucă 10 ani de pensie. De vină ar fi alimentația nesănătoasă, lipsa de mișcare și lipsa programelor de prevenție.

În România, speranța de viață este cu aproape 5 ani mai mică decât media Uniunii Europene. Concret, ne aflăm spre coada clasamentului, iar după noi mai sunt doar bulgarii și letonii.
La polul opus îi regăsim pe spanioli, suedezi, italieni și pe luxemburghezi, cu o diferență de aproape 9 ani de trai în plus față de noi. Cauzele? Alimentația, sistemul de sănătate și poluarea, scrie Stirile Pro Tv.

Divizia de Populație din cadrul Națiunilor Unite a făcut în 2022 un grafic pentru speranța de viață la nivel mondial.
Potrivit rezultatelor, până în 2050, media la bărbații din România va fi de aproape 78 de ani, iar la femei de 84 de ani. Diferențele vor fi date de evoluția economică, socială, culturală și medicală a societății.

Previous Story

Legea care îi lasă fără carnet pentru 10 ani pe șoferii prinși băuți și drogați la volan a fost adoptată de parlamentari

Next Story

Brașov. George Copos vrea să investească 11 milioane de euro în redeschiderea restaurantului Panoramic şi în înlocuirea telecabinei Tâmpa