Brasovenii sunt invitati sa asculte cea mai mare orga virtuala

Last Updated on martie 21, 2015 Oraşul celei mai mari orgi mecanice din România înregistrează un nou record. Primele probe i-au mulţumit pe specialişti iar studenţii de la Facultatea de Muzică se pot considera extrem de norocoşi.

Maestrul orgilor din catedralele Transilvaniei s-a ocupat şi de punerea în funcţiune a instrumentului digital, nemaivăzut în Braşov.

Odată instalată noua orgă în amfiteatrul Aulei Universităţii, s-au făcut şi primele probe. Organistul Steffen Schlandt a ascultat sunetele din fiecare colţişor al amfiteatrului, precum maestrul Carl August Buchholz, acum 176 de ani, la instalarea orgii mari în Biserica Neagră.

Şi boxele au fost mutate de mai multe ori pe scenă, pentru a se asigura că sunetul este perfect în fiecare loc al sălii. La orga digitală, toate comenzile sunt ca la un instrument clasic doar că redarea se face prin boxe şi nu prin tuburile uriaşe, anunta rttbrasov.ro

Deşi sunt montate şi câteva tuburi, acestea sunt de fapt tuburi rezonatoare. Sub fiecare cilindru este amplasată câte o membrană de la un difuzor, astfel încât, sunetul să semene cât mai mult cu acustica dintr-o biserică.

Orga virtuală reproduce sunete din diferite biserici ale lumii

„Pupitrul de comandă imită instrumente din toate colţurile lumii şi în funcţie de software-ul cumpărat, ai acces la sunete din catedrale şi biserici din întreaga lume.

Instrumentele sunt înregistrate cu microfoanele, fiecare tub este înregistrat separat, apoi introdus într-un software, iar interpretul accesează prin această comandă fiecare sunet din această biserică”, a explicat astăzi, organistul Steffen Schlandt.

Astfel, concertele de orgă ce vor avea loc în Aula „Universităţii Transilvania” vor suna foarte apropiat cu cele dintr-o catedală din Franţa, sau o biserică din Germania, Olanda sau Spania. Orga din Aula „Sergiu Chiriacescu”, este cea mai mare din ţară instalată într-o universitate şi are trei manuale pedalier şi cinci orgi instalate.

Braşovenii sunt aşteptaţi la concertul inaugural

O astfel de orgă există şi la Universitatea din Timişoara, însă instrumentul nu poate imita sunete din diferite biserici ale lumii. Concertul de inaugurare de luni, de la ora 18.00, face parte din Stagiunea de Concerte a Universităţii „Transilvania” Braşov, unde intrarea va fi liberă. ​

Previous Story

Amintiri din Brasov, 1943: Sens giratoriu animat, in fata la Modaromul actual

Next Story

Brasov: Cel mai mare Mall din Transilvania se deschide vineri, 27 martie