Tara Branului si zona saseasca a Brasovului ar putea fi ajutate sa devina destinatii de ecoturism

Last Updated on august 8, 2014

Nouă zone din România vor fi sprijinite să-şi îmbunătăţească performanţele ecoturistice în cadrul unui proiect lansat de către Asociaţia de Ecoturism din România (AER) şi Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT). Aceste zone vor putea să îşi crească performanţele în managementul turistic, politica de responsabilitate faţă de mediul natural şi antropic şi în activităţile de promovare.
bran
Activităţile sunt realizate în cadrul proiectului „Reţeaua naţională de destinaţii de ecoturism – instrument de dezvoltare durabilă”, finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, şi implementat de AER în parteneriat cu ANT, în perioada mai 2014 – aprilie 2016 (valoare grant 139.015,61 euro, valoare totală proiect 154.741,21 euro).
Proiectul oferă susţinere tehnică acelor zone ce au dobândit sau doresc să dobândească statutul de destinaţie de ecoturism. Conceptul de destinaţie de ecoturism a fost dezvoltat de către Autoritatea Naţională pentru Turism în parteneriat cu alte instituţii şi organizaţii reprezentative la nivel naţional începând cu anul 2009, odată cu elaborarea Strategiei Naţionale de Ecoturism, iar în 2013 au fost finalizate criteriile pentru certificarea destinaţiilor de ecoturism.
„Am convingerea că prin intermediul ecoturismului cresc şansele atragerii de turişti către acest tip de destinaţii din ţara noastră. Un prim rezultat al parteneriatului dintre ANT, organizaţiile neguvernamentale şi private este desemnarea primelor două destinaţii de ecoturism în România, Zona Mara-Cosău-Creasta Cocoşului şi oraşul Zărneşti. Zonele care obţin statutul de „Destinaţie de Ecoturism” beneficiază de o eficientă promovare la nivel naţional şi internaţional a valorilor culturale şi a atracţiilor naturale şi, de asemenea, realizează un pas important în aplicarea conceptului de turism responsabil”, declară Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism. (sursa: bzb.ro)
Din judeţul Braşov ar putea intra în proiect doar Ţara Branului şi zona săsească, aceasta din urmă întinzându-se pe suprafaţa a trei judeţe – Mureş, Sibiu şi Braşov.
„În accepţiunea AER, destinaţiile de ecoturism reprezintă un instrument de dezvoltare în beneficiul localnicilor şi al naturii, cu ofertă turistică bazată pe servicii locale şi activităţi în natură şi în zona rurală, precum drumeţie, ciclism, călărie, observarea faunei, a florei şi desluşirea culturii tradiţionale”, a declarat Andrei Blumer.
Cele nouă zone ce vor beneficia de acţiunile din acest proiect vor fi selectate pe baza unei aplicaţii pe site-ul eco-romania.ro.
Previous Story

„Batalia” pentru Centrul de Agrement din Poiana Brasov

Next Story

Mandria noastra din Parcul National Piatra Craiului (Brasov)