Mos Craciun va cobori de la Cetatea Rasnov cu liftul pe plan inclinat

Last Updated on mai 10, 2014

Centrul oraşului Rîşnov devine un mare şantier, de luna viitoare. Într-o săptămînă, încep lucrările de amenajare a liftului pe plan înclinat, cu cremalieră, care va face legătura între Casa de Cultură din centrul oraşului şi Cetatea Rîşnov, urmînd ca din luna iulie să demareze şi lucrările de reamenajare a Pieţii Unirii, ce va transforma Centrul istoric într-un pietonal. Cele două investiţii se ridică împreună la 23 de milioane de lei, fără TVA, o mare parte a finanţării fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile. Cele două proiecte şi-au găsit şi constructorii, Primăria Rîşnov semnînd contractele de execuţie în această săptămînă, după finalizarea şi atribuirea licitaţiilor. 

rasnov

„Moş Crăciun va coborî de la Cetate cu liftul pe plan înclinat“ 

Un ascensor pe plan înclinat va lega centrul Rîşnovului de Cetate, oferindu-le turiştilor posibilitatea de a urca fără efort pînă la acest obiectiv turistic şi de a avea şi o vedere de ansamblu asupra oraşului. Lucrările de amenajare încep de săptămîna viitoare, după cum a declarat primarul oraşului Rîşnov, Adrian Veştea, şi vor fi gata pînă în decembrie. 
„Termenul pentru finalizarea acestui proiect este 9 luni de la semnarea contractului, însă din discuţiile pe care le-am avut cu constructorul este posibil ca, în decembrie, la aprinderea bradului de Crăciun, Moş Crăciun să coboare cu liftul de la Cetate“, a spus primarul Adrian Veştea. Investiţia costă 10,718 milioane lei, 50% din cheltuieli fiind acoperite din fonduri europene, iar 50% reprezintă cofinanţarea de la bugetul local al oraşului Rîşnov. 

12 curse pe oră 

Ascensorul pe plan înclinat va avea o lungime de 165 de metri, cu 94 de metri diferenţă de nivel şi un unghi de înclinare de 34 de grade. Platforma de plecare se va afla în grădina Casei de Cultură, iar cea de sosire va fi la 15 metri distanţă de Cetate. „Nu vom afecta în niciun fel cetatea în timpul construcţiilor sau după“, spune primarul Veştea. Diferenţa de nivel dintre punctul de plecare şi cel de sosire este de 93 de metri. Conform proiectului, liftul pe plan înclinat va avea o viteză de 2,5 metri pe secundă şi o capacitate de transport de 700 de persoane pe oră. Cabina liftului este proiectată pentru maximum 30 de persoane pe fiecare transport, făcînd 12 curse pe oră. Liftul va avea un consum redus de energie pentru că va beneficia de o contragreutate, fiind din acest punct de vedere un mijloc de transport ecologic. Proiectul cuprinde şi o componentă de amenajare a căilor de acces, inclusiv pentru persoane cu dizabilităţi. (sursa: Monitorul Expres)

Centrul istoric al Rîşnovului devine pietonal 

În paralel cu aceste lucrări, întreg centrul oraşului Rîşnov va intra în şantier. Tot în această săptămînă a fost semnat şi contractul pentru construirea unui pasaj subteran, cu parcare sub Piaţa Unirii. Această investiţie va transforma centrul istoric într-un pietonal. 
„Contractul este semnat, iar într-o lună jumate vor începe şi lucrările. Vor fi lucrări complexe, care vor dura 11 luni, avînd în vedere că pasajul va fi la o adîncime de patru metri“, a declarat primarul oraşului Rîşnov. Pentru a pregăti terenul, în următoarele patru săptămîni autorităţile locale vor face lucrările de deviere a reţelelor de utilităţi din centrul oraşului. 
Pentru Piaţa Unirii proiectul, în valoare de 12,3 milioane lei, mai prevede refacerea pavajului, amplasarea de mobilier urban, amenajarea unor spaţii verzi şi refacerea iluminatului public. În cadrul aceleiaşi investiţii va fi reabilitată şi modernizată infrastructura rutieră pe străzile adiacente Pieţei Unirii (strada Republicii, şi parţial strada Izvorului), va fi reabilitată şi modernizată şi infrastructura de alimentare cu apă şi de canalizare în zona centrală a oraşului, iar cablurile aeriene vor fi îngropate. 

Agenda culturală a Rîşnovului, pentru 2014 

• Rîşnovul şi-a stabilit Agenda culturală pentru 2014, propunînd turiştilor care vor vizita staţiunea cîteva dintre evenimentele emblematice atît pentru Braşov, cît şi pentru România. „Festivalul de film istoric şi Festivalul de reconstituire istorică sînt evenimentele care deja au continuitate şi au reuşit să se autosusţină. Pentru Festivalul de Film Istoric 
(1 – 10 august, n.red) tema din acest an este căderea comunismului şi, în premieră pentru România, vom crea un eveniment care să marcheze 30 de ani de la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, boicotate de statele din blocul comunist. Este ediţia care a rămas în istorie pentru România, pentru rezultatele foarte bune obţinute, ţara noastră fiind întrecută doar de Statele Unite, ca număr de medalii“, spune Nicolae Pepene, coordonatorul agendei culturale a Rîşnovului. Pentru Festivalul Internaţional de Reconstituire Istorică în schimb 
(6-7 septembrie) tematica aleasă în acest an este „100 de ani de la Primul Război Mondial“, evenimentul urmînd să fie extins şi la Fundata. 
Printre evenimentele pe care Rîşnovul le propune turiştilor în acest sezon estival se mai numără şi Festivalul Rozelor (8-10 iunie), Crossbeats Rosenau (30 iunie – 6 iulie), Zilele Rîşnovului şi Festivalul Ecvestru (iulie), Ziua Cetăţii Rîşnov (4 iulie), Science&Fiction Festival (14-20 iulie), Rockstadt Extreme Festival (14-16 august), Mistery&Thriller Festival (18 – 24 august) şi Expoziţia concurs cu tematică feroviară „Cupa Mocăniţa“ (18-20 septembrie). 

Rîşnovul vrea să găzduiască un grand-prix la sărituri cu schiurile 

• Rîşnovul încearcă să obţină organizarea unui grand-prix la săriturile cu schiurile, care să îi aducă în România pe cei mai valoroşi 30 de săritori din lume. Secretarul Federaţiei Române de Schi Biatlon, Puiu Gaspar, a anunţat că România este interesată şi de o candidatură pentru a organiza în 2016 o ediţie de Campionat mondial de juniori la sărituri sau a unui Campionat Mondial de combinată nordică.
Între timp însă, Rîşnovul urmează să găzduiască o nouă ediţie a Cupei Mondiale la sărituri, pentru fete (7-8 februarie 2015), o ediţie de vară a Carpat Cup la masculin şi feminin 
(24-25 septembrie 2014), o ediţie de vară a FIS Cup (27-28 septembrie 2014) şi o ediţie de iarnă a Carpat Cup (21-22 ianuarie 2015).

Previous Story

Brasovul, in topul judetelor cu cele mai multe casatorii

Next Story

Brasovul de peste granite. 5% dintre brasoveni sunt plecati la munca in strainatate