Salvamontistul zarnestean Ciprian Lolu, un cuceritor al Alpilor

Last Updated on aprilie 28, 2014

Odată îndrăgostit de munte, nu mai ai scăpare. E un sentiment iremediabil, care te face să cauţi noi şi noi provocări pentru a-i cunoaşte toate tainele. Nu se abate de la această cutumă nici Ciprian Lolu, membru al Serviciului Salvamont Zărneşti.

zarnesti

De-a lungul timpului, salvamontistul a escaladat câteva dintre cele mai înalte piscuri din lume, precum „Lordul Spiritelor”, cum este numit Vârful Khan Tengri, aflat la peste 7.000 de metri altitudine, în Munţii Tian Shan din Asia Centrală, dar a privit orizontul şi de pe „Acoperişul Europei”, cum e numit Vârful Mont Blanc din Alpi.

Recent, Ciprian Lolu a participat la grandioasa competiţie de schi-alpinism Pierra Menta, unde a făcut echipă cu jandarmul francez Jean Michel Crasez. Ediţia din acest an a presupus străbaterea unui traseu de 85 de kilometri, cu o diferenţă totală de nivel de 10.000 de metri, în cele patru zile de concurs. În decursul celor 29 de ediţii de până acum, România a participat cu alţi trei sportivi, Ciprian fiind al patrulea reprezentant al ţării noastre, în luna martie din acest an.

„La competiţie s-au înscris 210 echipe la masculin şi 30 la feminin. Ideea de Pierra Menta, ca provocare, eu am  avut-o dintotdeauna. Lipsea, însă, ceva anume. Partenerul cu care să «intru în horă». Acum l-am găsit, datorită colaborării dintre comunitatea zărneşteană cu cea din Savoie – Franţa, implicit noi, salvamontiştii din Zărneşti, cu Jandarmeria Montană franceză. Serviciile noastre au realizat împreună câteva activităţi notabile, printre care atingerea Vârfului Mont Blanc du Tacul (4.248 m), alături de Philippe Boric, instructor la Jandarmeria Montană franceză. Acum, s-a făcut această închegare de echipă alături de Jean Michel Crasez. Am avut, oarecum, singura echipă mixtă (româno-franceză) care a participat vreodată la Pierra Menta, unde îndrăzneala noastră a fost apreciată. De fapt, noi, cei din serviciile de salvare din România, suntem văzuţi ca adevăraţi profesionişti în ceea ce facem”, ne-a povestit salvamontistul zărneştean.

Sutele de sportivi, profesionişti sau amatori, care au luat startul întrecerii, au avut parte de o experienţă unică, totodată dificilă.

„Schi-alpinismul este cea mai complexă disciplină dintre sporturile montane, care include schiatul, urcatul pe munte, utilizarea colţarelor, a pioletului, legarea-n ham etc. Antrenamentul este extrem de solicitant. Echipamentul costă câteva mii de euro, taxa de înscriere şi costurile cu transportul şi toate celelalte sunt şi ele destul de ridicate, astfel că greutăţi există din toate părţile”, a spus Ciprian Lolu.

Echipa mixtă nominalizată a încheiat competiţia de la Pierra Menta pe locul 152.

Alte vârfuri de cucerit

După această competiţie în Alpi, duo-ul Lolu-Crasez şi-a propus noi provocări.

„Aspirăm la Trofeul Mezzalama – ceea mai veche competiţie din lume de schi-alpinism – şi apoi, în ţară, la iarnă, vom organiza, alături de jandarmii montani, celebrul traseu în Carpaţii Meridionali (Sinaia – Băile Herculane). După Pierra Menta, intenţionez să continui ceea ce mi-am propus cu 9 ani în urmă, prin proiectul «82+». În acest an am reuşit să adaug pe lista reuşitelor încă trei vârfuri: Aiguille de la Grande Sassiere (3.747 m), Gran Paradiso (4.061 m) şi Mt. Gele (3.518 m), apoi, alături de Jean Michel, Xavier, Bogdan Ieney şi Dragoş Coman, am reuşit să facem celebra tură de la Chamonix la Zermatt, cunoscută ca Haute Route (ruta înaltă). A fost un traseu spectaculos, însă extrem de dificil. S-au parcurs 150 km, cu diferenţă de nivel de aproximativ 15.000 m, în cinci zile”, ne-a destăinuit interlocutorul.  (sursa: Transilvania Expres)

Prin proiectul „82+”, salvamontistul din Zărneşti şi-a propus să cucerească toate cele 82 de vârfuri din Munţii Alpi mai înalte de 4.000 m, plus cele renumite, deşi cu o înălţime mai mică.

„Planurile de viitor alături de prietenii de la Jandarmeria Montană franceză m-au făcut să continuu solicitantele antrenamente zilnice. Sunt optimist şi sper că în acest an să reuşesc să strâng suma necesară pentru a mă reîntoarce în Alpi, pentru a atinge vârfurile Eiger, Jungfrau, Pitz Palu şi Pitz Bernina. La primele două expediţii sper să-l am alături şi pe Jean Michel Crasez”, a conchis salvamontistul zărneştean.

Previous Story

Brasov: Airbus vrea sa produca elicoptere Super Puma la Ghimbav

Next Story

Brasov: Napoletanii se pregatesc sa aduca pizza traditionala in Piata Sfatului