Marius Vintilă: „M-am încăpățînat acum 7 ani să nu îmi mai cumpăr mașină, mai ales din motive de ordin etic….Majoritatea drumurilor pe care le faci cu trenul cu CFR între București și Brașov sau invers vor fi lungi, aglomerate și foarte murdare. Dacă te duci cu un tren privat, vagonul va fi curat dar e posibil ca drumul să fie mai lung de 3 ore. Dacă te duci cu mașina te vei bucura cînd faci sub 3 ore împărțind drumul cu mulți cocalari care nu vor să…”

Last Updated on septembrie 22, 2019 Marius Vintilă a scris un text pe Facebook în care vorbește despre continua degradare a Călilor Ferate Române. Deși este o alternativă mai rapidă a unui drum între București și Brașov, condițiile de călătorie cu trenul sunt extrem de deficitare.

Marius Vintilă a scris pe Facebook: „Pentru prima oară în viața mea am lipsit din țară mai mult de două luni. Nu vreau să povestesc tot ce am observat cînd am revenit, cu privirea odihnită a unei persoane care a stat o vreme departe de mioritica bălteală toxică.

Marius Vintilă: „M-am încăpățînat acum 7 ani să nu îmi mai cumpăr mașină, mai ales din motive de ordin etic....Majoritatea drumurilor pe care le faci cu trenul cu CFR între București și Brașov sau invers vor fi lungi, aglomerate și foarte murdare. Dacă te duci cu un tren privat, vagonul va fi curat dar e posibil ca drumul să fie mai lung de 3 ore. Dacă te duci cu mașina te vei bucura cînd faci sub 3 ore împărțind drumul cu mulți cocalari care nu vor să...” 1

Vreau doar să spun trei chestii despre transportul public cu trenul, care, după cum poate știți, arată ca și cum cineva ar vrea sa îl desființeze.

M-am încăpățînat acum 7 ani să nu îmi mai cumpăr mașină, mai ales din motive de ordin etic. Dar și din punct de vedere practic, să te pui într-un tren care să te ducă de la Brașov la București într-un timp decent, ceva mai mult de două ore, ieftin, fără să obosești, fără să înjuri sau să fii înjurat, fără să ai grija ambuteiajelor, cu posibilitatea de a citi, lucra, etc., mi s-a părut mai mult decît profitabil. Deși numai de două ori în toți acești ani am găsit în trenurile CFR o budă curată, cred că la început puteam să dau nota 7 din 10 transportului pe calea ferată.

Între timp, după cum știu cei care merg cu trenul, lucrurile au luat-o la vale. Trenul în care sînt acum este un “interregio” cu DOUĂ vagoane. Motiv pentru care, aseară cînd mi-am luat bilet de la singurul automat din gară care funcționa – dintre cele două – nu am găsit “cu loc” decît pînă la Cîmpina. Mi-am luat, fiindcă nu exista posibilitatea să cumpăr “fără loc” decît de la casele de bilete. Care erau închise. Nu am putut să îmi completez biletul azi dimineață la singura casă deschisă fiindcă era coadă, cu prea puține minute înaintea plecării trenului. Sînt la Predeal acum, curios ce se va întîmpla.

Majoritatea trenurilor au din ce în ce mai puține vagoane fiindcă, din informațiile mele, de la peste 11.000 de vagoane funcționale în 1990, CFR mai are doar vreo 1000, din ce în ce mai lente și mai slinoase. Principalii – doi – furnizori de servicii tehnice și de curățenie refuză de un an să mai lucreze pentru CFR fiindcă nu au fost plătiți de mai mulți. Ani. În momentul de față dacă ai de gînd să pleci din București oriunde în intervalul vineri dimineață – luni după-amiază, trebuie să-ți rezervi locul cu cel puțin trei zile înainte. Dacă nu, ai, desigur, posibilitatea de a face 4 ore și jumătate cu autocarul pe Valea Prahovei sau 3 ore, duminica seara tîrziu, cu un bla-bla car. Sau cu autoturismul personal dacă ai rezerve (devenite firești) în a-ți duce copiii cu trenul. Alte date: durata drumului București – Cluj a crescut în 30 de ani de la aproape 7 ore la peste 9 ore. Mijloacele de informare din gări nu prea dau date despre cele două companii de profil private, cu cîte două trenuri pe zi, care oferă condiții de transport incomparabil mai bune decît CFR. Totuși durata drumului poate fi sensibil mai mare cu ele (Astra B-BV – 3h 10m) din motive care cred că țin de compania care închiriază și manageriază calea ferată.

Majoritatea drumurilor pe care le faci cu trenul cu CFR între București și Brașov sau invers vor fi lungi, aglomerate și foarte murdare. Dacă te duci cu un tren privat, vagonul va fi curat dar e posibil ca drumul să fie mai lung de 3 ore. Dacă te duci cu mașina te vei bucura cînd faci sub 3 ore împărțind drumul cu mulți cocalari care nu vor să îl împartă cu tine, și care conduc periculos fără să fie amendați.

Azi dimineață voiam să plec cu motocicleta, dar amintindu-mi de ultimul drum pe DN1, cînd era să mor din cauza obstacolelor de pe drum (ulei, pietre, gropi) și al unor șoferi din categoria de mai sus, dar și de traficul static din B., am preferat să plec totuși cu trenul.

Concluzie: cel mai important drum al țării, între capitală și cel mai apropiat oraș din cele vreo șase a căror economie respiră cît de cît fără să horcăie, cel mai turistic oraș din România, mai are puțin pînă la blocaj. Unii, precum fostul patron de la F.C. Argeș, iau elicopterul fără procese de conștiință, doar cu procese penale. Pe noi ne-a ceferit Dumnezeu…!”

Previous Story

Brașov. Allen Coliban: „Eliminarea gratuităților pentru elevi. Incompetența Primăriei va fi plătită de către cei mici….Primarul Scripcaru a revenit asupra deciziei, recunoscând că “s-au alocat sume eronate”, după ce Curtea de Conturi a…”

Next Story

(Video) Accident Brașov. O tănără a murit, alte 6 persoane au fost rănite la ieșire în Cristian