Last Updated on aprilie 5, 2018 Fundatia Bucuria Darului a început din 2013 să ajute oameni sărmani din Brașov și satele învecinate. Acum vor să ajute o familie cu 14 copii din satul Holbav să se mute la Codlea, ca cei 7 copii ai familiei care sunt minori și merg la școală să ajungă mai ușor la liceu. Acolo, tatăl copiilor, care a fost dat afară după ce a făcut un infarct, și-ar găsi mai repede de lucru.
Pe Facebook, Elena Stancu a scris: „La Brașov, o mână de oameni a început să ofere în 2013 câte o masă caldă pentru bărbații și femeile care trăiesc pe stradă. Au creat Fundatia Bucuria Darului, au construit o cantină și au mers pe stradă să-i caute pe oamenii flămânzi.
I-au găsit pe bănci, în parcuri, mâncând din pubele sau dormind în adăposturi improvizate. Le-au dat de mâncare și le-au ascultat suferințele. Și-au dat seama repede că oamenii străzii nu au nevoie doar de mâncare, așa că au construit dușuri, au adus o mașină de spălat și un uscător, le-au dat haine curate, i-au luat în spațiu și i-au ajutat să-și facă buletine, unora le-au găsit locuri de muncă și case în care să trăiască, iar pe alții i-au ajutat (sau au încercat să-i ajute) să se lase de prenadez, i-au dus la stomatolog și la oftalmolog, i-au îmbrățișat și le-au oferit dragostea de care n-au avut parte niciodată pe stradă.
Mai important decât atât, Fundatia Bucuria Darului a construit o punte între oamenii care vor să ajute și cei care au nevoie să fie ajutați. Tinerii vin la fundație să facă voluntariat, alții donează haine, alimente, rechizite, frigidere și aparate de curățat cartofii. La fundație învață să-i înțeleagă pe cei care n-au avut privilegiile lor și care și-au trăit întreaga viață în abuzuri, frig și foame.
Astăzi, fundația nu se ocupă doar de oamenii străzii din Brașov, ci și de familiile sărace din satele limitrofe. Ajutorul pe care îl oferă e complex, pentru că nevoile acestora sunt complexe. De două ori pe lună, fundația împarte alimente de bază familiilor pe care le monitorizează – orez, paste făinoase, făină, zahăr, ulei, conserve etc.
Dar aceste vizite sunt doar un pretext ca să afle nevoile oamenilor pe care îi vizitează. Fundatia Bucuria Darului le aduce acestora medicamente, lemne, rechizite pentru copii, îi ajută să-și găsească un loc de muncă, le face rost de cadre bătrânilor care se deplasează greu. Vali, unul dintre asistenții sociali cu care am mers pe teren, mi-a spus că pe oameni îi șochează întrebarea „De ce ați avea nevoie?“. Pentru că oamenii aceștia nu s-au gândit niciodată că ar putea să-și exprime dorințele și că cineva i-ar putea ajuta.
Acum, Fundatia Bucuria Darului vrea să ajute o familie cu 14 copii din satul Holbav să se mute la Codlea, ca cei 7 copii ai familiei care sunt minori și merg la școală să ajungă mai ușor la liceu. Acolo, tatăl copiilor, care a fost dat afară după ce a făcut un infarct, și-ar găsi mai repede de lucru.
Toate aceste lucruri pe care le-am descris mai sus sunt serviciile sociale pe care într-o țară normală ar trebui să le ofere statul. Dar politicienii noștri nu vor și nu știu cum să-i ajute pe acești oameni. Pe cât de mult mă emoționează aceste insule de oameni buni, pe atât de tare mă înfurie lipsa implicării din partea statului. Pentru că acești oameni nu au resursele pe care le are Direcția de Asistență Socială, dar au dorința de a schimba România în bine.
În imagine este Vali, asistent social la Fundatia Bucuria Darului, care le duce jucării și haine copiilor din familia Gâței, satul Holbav. Familia Gâței are 7 copii între 6 luni și 11 ani și toată familia trăiește din salariul de 1.500 lei al tatălui. Foto Cosmin Bumbuț