Măsura luată de un liceu: ai întârziat la prima oră, rămâni la poartă până la pauză . 20 de elevi nu au fost lăsați să intre în şcoală după ora 08:00

Last Updated on ianuarie 26, 2024 O nouă regulă care s-ar putea aplica și școlilor din Brașov. Ai întârziat la prima oră, rămâi la poartă până la pauză. Prin această măsură se încearcă reducerea absenteismului din școli.

Noua regulă a intrat în vigoare de luni la un liceu din Bacău și toți elevii și părinții au fost informați, spune conducerea școlii. Marți, însă, 20 de copii au rămas la poartă zeci de minute, după ce accesul în școală a fost restricționat la ora 08:00.

Măsura luată de un liceu: ai întârziat la prima oră, rămâni la poartă până la pauză . 20 de elevi nu au fost lăsați să intre în şcoală după ora 08:00 1

Situația a fost criticată inclusiv de prefectul județului Bacău. În replică, reprezentanții IȘJ Bacău au transmis că este vorba despre un regulament intern, pe care şi-l asumă managementul şcolii, scrie Digi 24.

Aproximativ 20 de elevi de la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare” nu au fost lăsaţi, marți dimineața, să intre în şcoală după ora 08:00, pe motiv că au întârziat la ore. Poarta de acces în curtea instituţiei de învăţământ a fost închisă până la prima pauză, așa cum prevede noul regulament intrat în vigoare de luni.

Decizia a stârnit inclusiv reacţia prefectului judeţului Bacău, Lucian Bogdănel, care a catalogat măsura drept „profund neinspirată şi iraţională” şi a solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean să facă verificări. Măsura a fost luată în urma unor „incidente”, spune conducerea școlii, şi are rolul de a reduce absenteismul, dar şi de a asigura siguranţa elevilor în instituție.

Diriginţii au comunicat părinţilor faptul că, începând de luni, 22 ianuarie 2024, poarta va fi închisă pe durata orelor de curs, iar în pauze, vor putea ieşi din incinta şcolii doar elevii care au 18 ani împliniţi, au cartea de identitate şi carnetul de elev. În data 19.01.2024, ora 13.00, a avut loc şedinţa Consiliului reprezentativ al elevilor, în cadrul căruia elevii reprezentanţi au fost informaţi cu privire la programul de acces în incinta şcolii.

Aceştia au transmis informaţiile la nivelul fiecărui colectiv de elevi. Reprezentanţii părinţilor în Consiliul de administraţie al colegiului au informat părinţii, încă o dată, prin intermediul preşedinţilor din fiecare clasă, asupra programului şi condiţiilor de acces în incinta şcolii.

Au fost afişate anunţuri de informare privind închiderea porţilor în timpul orelor de curs, la toate intrările în clădirile şcolii şi la poartă, atât în exterior, cât şi în interior”, a transmis, pentru sursa citată, Iuliana Botezatu, directoarea Colegiului Național Pedagogic din Bacău.

Ea a precizat că cei care au întârziat marți și au fost ținuți la poarta școlii sunt elevi „cu domiciliul în oraşul Bacău, care întârzie în mod obişnuit, conform absenţelor consemnate în catalog”.

Studiul care poate convinge elevii să înveţe mai mult

Cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie și de la Universitatea Washington din Seattle au efectuat un studiu amplu, analizând datele provenite din țări variate, atât industrializate cât și în curs de dezvoltare, pentru a evidenția relația dintre educație și riscul de mortalitate în rândul adulților, scrie playtech.ro.

Datele au fost colectate din țări precum Marea Britanie, SUA, China și Brazilia. Analiza a inclus informații referitoare la nivelul de educație atins, pornind de la școala generală și ajungând la facultate. Rezultatele au fost publicate în revista The Lancet Public Health, evidențiind o legătură directă între numărul de ani petrecuți în sistemul de învățământ și riscul de mortalitate.

Conform studiului, fiecare an petrecut în urmărirea unei forme de învățământ se traduce printr-o reducere a riscului de mortalitate cu 2%. Astfel, finalizarea școlii generale, a liceului și a facultății echivalează cu o diminuare semnificativă a riscului de deces cu 34%.

În mod impresionant, absența totală de educație este asociată cu un risc de mortalitate similar cu cel al consumului zilnic de cinci sau mai multe băuturi alcoolice sau fumatul a zece țigări pe zi, timp de zece ani.

Oferta învățământului dual și profesional din județul Brașov, în anul școlar următor

Puțin peste 1800 de locuri, în 70 de clase. Aceasta va fi oferta, în județul Brașov, pentru învățământul dual și profesional pentru elevi, în anul școlar 2024-2025, scrie Radio Brasov FM.

Inspectoratul Școlar Județean Brașov a terminat deja planul de școlarizare pentru acest tip de învățământ, iar cele mai mute locuri – peste 1100, sunt alocate învățământului dual. Purtătorul de cuvânt al IȘJ Brașov, Valentin Bucur:

“Anul viitor vom respecta aceeași proporție cu care deja suntem obișnuiți în județul Brașov. Și anume 35% locuri pentru învățământul profesional și dual și 65% pentru învățământul liceal, ca număr de clase. Aș dori să spun că această proporție se va regăsi inclusiv în calificările pe care, împreună cu comitetul local de dezvoltare, le stabilim în fiecare an”.

Învățământul profesional, dar și cel dual au mai multe avantaje. Ambele învață elevul o meserie, pe care o poate practica imediat după încheierea pregătirii, care se face la agenții economici cu care școlile au încheiate acorduri.

De asemenea, la profesional, elevul primește lunar o bursă de la stat, în valoare de 200 de lei, iar la învățământul dual, aceasta este dublată de suma oferită lunar de agentul economic, deci un elev de la dual poate primi minim 400 de lei pe lună.

Mai mult, elevii au asigurată o masă cladă pe zi și au asigurată cazare, acolo unde este nevoie. În Brașov, Școala Profesională Germană Kronstadt (SPGK) este cea care atrage cei mai mulți candidați, inclusiv din alte județe. Ana Maria a venit din Nehoiu, Buzău, pentru a învăța o meserie la Brașov. Și nu îi pare rău nicio secundă.

“Am ales această școală deoarece tot se implică mai mult față de alte școli. Putem beneficia de multe lucruri în afara educației. De exemplu căminul gratis, o masă pe zi, bursa, iar când terminăm studiile avem un loc de muncă asigurat. Am ales meseria de confecționer articole din piele și înlocuitori deoarece de mică m-a încântat ideea că eu pot crea lucruri. Am avut o perioadă când îmi doream mult să fiu designer și m-a pasionat mereu moda. M-am gândit că, mai întâi, ar trebui să învăț cum să folosesc o mașină de cusut și aici am reușit”, ne-a declarat Ana Maria.

Previous Story

Milionarul brașovean Călin Donca îi bate iar obrazul lui Dorian Popa! „Singurul om public care a apărut la televizor și s-a plâns a fost cunoscutul Dorian Popa. Și-a șters filmulețul de pe YouTube”

Next Story

Surse. Aeroportul Brașov. Fly Lili negociază destinații spre München, Nürnberg, Stuttgart, Budapesta, Viena și câte 2 destinații din Spania și Anglia