Brașovul Poluat. Allen Coliban (USR): „Caracatița incompetenței. Brașovul are o stație de asfalt între blocuri, care poluează. Demersurile cetățenilor au primit un răspuns bizar din partea Agenției pentru Protecția Mediului …”

Last Updated on mai 27, 2020 Brașovul Poluat. Comisia Europeană spune că brașovenii inhalează zilnic gaz otrăvitor, dioxidul de azot (NO2) iar Primăria permite marilor poluatori să funcționeze fără probleme. Primăria nu vrea să închidă măcar o amărâtă stație de asfalt care funcționează lângă blocurile din Bartolomeu.

Allen Coliban (USR): „Caracatița incompetenței – despre stații de asfalt în orașul cu probleme de poluare. Brașovul are o stație de asfalt între blocuri, care poluează. Este un lucru pe care l-au semnalat locuitorii din Bartolomeu și cei peste 700 de semnatari ai petiției – https://bit.ly/2XuqYDQ

Brașovul Poluat. Allen Coliban (USR): „Caracatița incompetenței. Brașovul are o stație de asfalt între blocuri, care poluează. Demersurile cetățenilor au primit un răspuns bizar din partea Agenției pentru Protecția Mediului ...” 1

Demersurile cetățenilor au primit un răspuns bizar din partea Agenției pentru Protecția Mediului – recomandarea de a se adresa Consiliului Local, pentru o Hotărâre care să interzică activitatea de producere de asfalt în interiorul Brașovului.

Încerc să clarific câteva aspecte legislative, pentru a puncta care sunt instituțiile care ar putea face ceva pentru remedierea situației – altceva decât “pasatul pisicii”.

În primul rând, motivul pentru care avem o legislație stufoasă este acela de a proteja atât interesul și sănătatea oamenilor, cât și mediul înconjurător. Pare de la sine înțeles acest lucru, însă el nu reiese din multe dintre acțiunile celor ce ocupă funcții publice. Să îi analizăm, pe rând:

1. Primarul Brașovului. Este persoana responsabilă de rezolvarea problemelor în privința poluării și de punerea în practică a Planului Integrat de Calitatea Aerului în Municipiul Brașov. Plan care identifică “arderi în industrii de fabricare și construcții” drept principala sursă generatoare de poluare cu microparticule (PM10, PM2.5), respectiv a treia sursă de poluare cu NOx. Dar ce ne putem aștepta de la “Grătar-cu-mici” Scripcaru, de la omul care a promovat Gorițe și PUZ-uri care reduc vegetația Brașovului și care încearcă să își ascundă incompetența cu “n-avem pârghii”?

2. Agenția pentru Protecția Mediului Brașov. Este autoritatea responsabilă cu autorizarea activităților cu impact asupra mediului și cu monitorizarea poluării. Este autoritatea care spune care activități pot fi autorizate și în ce condiții, care poate impune condiții stricte cu privire la emisii și la folosirea de filtre/BAT-uri etc. Mai mult, este autoritatea care este obligată să organizeze procesele de consultare publică (parte obligatorie a procesului de autorizare) și să țină cont de rezultatele consultării. Dar ce să ne așteptăm de la APM Brașov, când ei încearcă să paseze problema, în loc să măsoare impactul poluatorului și să dispună în consecință?

3. Direcția de Sănătate Publică Brașov. De 6 ani de zile avem Ordinul 119/2014 al Ministrului Sănătății, care specifică la Art. 11 în mod clar distanțele minime pentru stațiile de preparare a asfaltului (500 m). DSP Brașov trebuia să ceară conformarea cu aceste norme și să facă un studiu de impact asupra sănătății populației din zona poluatorului. Dar ce să ne așteptăm de la o instituție care a închis ochii și a girat situația actuală?

4. Consiliul Local Brașov. Este autoritatea care poate reglementa tipurile de activități permise în interiorul localității și care aprobă PUG-ul și PUZ-urile Brașovului. În plus, Consiliul Local este cel care a aprobat Planul de Management al Calității Aerului în forma actuală, fără nicio măsură avută în vedere în privința poluatorilor industriali. Dar ce așteptări să avem de la “majoretele” lui Scripcaru?

5. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Este autoritatea națională responsabilă pentru rezolvarea cazurilor de infringement pe mediu și care știe de problemele mari pe care le are Brașovul cu PM-urile, cu NOx-urile și cu mirosurile. Și care ar fi trebuit să vadă măsurile insuficiente și complicitatea cu poluatorii de la nivelul Brașovului. Dar ce așteptări să avem de la ministrul care face doar PR și care își felicită colegul de partid pentru situația dezastruoasă în care ne-a adus?

Acestea sunt cele 5 instituții care ar fi putut face ceva pentru remedierea situației. Merită trase la răspundere pentru ce nu au făcut și presate să își joace rolul în remedierea situației. Eu asta voi face”.

Siteul Oficial al ministerului Mediului, Calitate Aer: Dioxidul de azot este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atât pentru oameni cât și pentru animale (gradul de toxicitate al dioxidului de azot este de 4 ori mai mare decât cel al monoxidului de azot). Expunerea la concentrații ridicate poate fi fatală, iar la concentrații reduse afectează țesutul pulmonar.

Populația expusă la acest tip de poluanți poate avea dificultăți respiratorii, iritații ale căilor respiratorii, disfuncții ale plămânilor. Expunerea pe termen lung la o concentrație redusă poate distruge țesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar.
Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.

Previous Story

Brașov. Ionuț: „Pe liniile 8 si 7 nu baga troleibuze? Noi plătim bilete si abonamente, vrem si condiții”

Next Story

(Video) La Brașov plouă torențial, pe Transfăgărășan ninge ca iarna