Brașov: Medicul Dan Grigorescu: Spitalul Regional Cluj versus Noul Spital Clinic (Regional) de Urgență al Brașovului … Ce-ar mai fi de spus?”

Last Updated on februarie 16, 2018 Medicul Dan Grigorescu a făcut o comparație pe pagina sa de Facebook, Spitalul nou din Brașov vs cel nou din Cluj.

Pe Facebook, medicul Grigorescu Dan a scris: „Ce-ar mai fi de spus? Studiu de caz:
Spitalul Regional Cluj versus Noul Spital Clinic (Regional) de Urgență al Brașovului
1. Locație: pe teritoriul comunei Florești (adiacentă municipiului Cluj-Napoca) vs pe teritoriul municipiului Brașov

Brașov: Medicul Dan Grigorescu: Spitalul Regional Cluj versus Noul Spital Clinic (Regional) de Urgență al Brașovului ... Ce-ar mai fi de spus?” 1

2. Suprafață: circa 14 ha (Cluj) vs circa 20 ha (Brașov)
3. Finanțare: asigurată parțial (100 milioane euro din fonduri europene+fonduri guvernamentale – Cluj) vs finanțare asigurată integral (fonduri BERD – Brașov)

4. Timp de pregătire a proiectului: 14 ani la Cluj (inițiat în 2004 de Consiliul Județean Cluj) vs 2,5 ani la Brașov (inițiat de un ONG – Asociația Noul Spital al Brașovului în octombrie 2015)
5. Concept și fundamentare: consultant străin plătit de Ministerul Sănătății ref. la un spital suplimentar în Cluj (Cluj) vs expertiză membri ANSB ref. la reorganizarea sistemului de spital de urgență + înființarea unui nou spital, de Recuperare (Brașov)

Mă repet: Ce-ar mai fi de spus?”

 

Medicul a mai comentat și declarația premierului Viorica Dăncilă care a spus că lucrările la cele 3 spitale regionale nu prea există.

„TREI ANI DE BĂTUT PASUL PE LOC
Asta e situația după trei ani de la „începerea lucrărilor” acestui proiect, al primelor trei spitale regionale din România.
V.Dăncilă (prim-ministru): “Legat de cele trei spitale pe fonduri europene. Cele trei spitale nu sunt în situaţia pe care ne-am fi dorit-o cu toţii, trebuia să se construiască la Iaşi, Cluj şi Craiova. Spitalul care trebuia să se construiască la Craiova – ni se cere o altă poziţionare, deci un alt teren pe care să construim un alt spital, cer consultanţii de la Banca de investiţii.

Iar la spitalul de la Cluj ni se cer încă 1,4 ha pentru construirea acestui spital. Nu sunt trimise nici toate documentele, pe care ar fi trebuit să le avem deja, la Bruxelles. Căutăm soluţii pentru cele trei spitale, iar situaţia nu pot să spun că ne bucură”

Iar unii politicieni de Brașov nu înțeleg că inițiativa și decizia trebuie să fie (și să rămână!) apanajul autorităților publice locale brașovene în cazul proiectului Noului Spital Clinic de Urgență (fie el denumit chiar și Regional).

Ah! Să nu uit! Tot după trei ani aflăm că nu avem nici măcar o definire oficială, consacrată prin act normativ a acestui tip de spital, cel Regional…
Și ne mai mirăm că în țara asta se bate pasul pe loc din lipsă de specialiști la nivele înalte de conducere (inclusiv Ministerul Sănătății!)
Ce să faci, mulți sinecuriști, puține sinecuri!”

Previous Story

Brașov: Mergi la Fărşang? O sărbătoare a măştilor

Next Story

Foto Brașov: Update Andrea Raicu și Organizația Salvați Copiii, donație pentru Maternitate