Brașov: FELICITĂRI! Argint şi bronz pentru şagunişti, de la NASA

Last Updated on mai 17, 2016 Rezultat remarcabil pentru elevii de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna“ din Braşov la concursul NASA Ames Space Settlement Contest 2016. 4 proiecte din 11 au fost premiate cu locurile II şi III, în total, 21 de elevi reușind să obţină argint şi bronz.

Elevii premiaţi au fost o echipă din clasa a VII-a (locul 3), una din clasa a IX-a (locul 3) şi două din clasele a XI-a (ambele locul 2), proiectele fiind coordonate de prof. Carmen Tănăsescu, coordonatorul centrului de fizică „Hai la Olimpiadă“ din Braşov, informează monitorulexpres.ro.

dcvrfveve

„Ne mîndrim foarte tare şi cu rezultatele din acest an, Şaguna fiind prezentă la acest concurs pentru al treilea an. am avut în total 11 proiecte, iar patru dintre ele au fost premiate cu locurile doi şi trei.

Elevii au realaţionat foarte bine unii cu alţii şi sînt nişte învingători. Au fost şi cîteva menţiuni, însă la Conferinţa din Sao Paolo vor merge doar premianţii pentru că nu sînt fonduri suficiente. Acum strîngem fonduri pentru finanţarea călătoriei premianţilor care, fie pleacă toţi, fie niciunul pentru că sînt o echipă“, a spus prof. coordonator Carmen Tănăsescu.

NASA Ames Space Settlement Contest 2016 este un concurs internaţional de proiecte de aşezări umane preconizate a se construi în spaţiul cosmic.

Cei mai mici premianţi sînt elevii de clasa a VII-a care au cîştigat locul 3 la categoria lor de vîrstă cu proiectul „Tree of life“ („Copacul vieţii“), unde au avut ca temă să construiască o alternativă în cazul în care Pămîntul nu mai poate găzdui suficienţi oameni. „Noi am construit o navetă spaţială care gravitează în jurul lui Marte pentru a perpetua viaţa. Ne-am gîndit la toate aspectele vieţii ca să fie cît mai aproape de condiţiile reale de supravieţuire pe Pămînt“, a spus Mara Pîndaru, una dintre membrele echipajului. Ea a realizat acest proiect împreună cu colegii ei Vincenţiu Gîlea, Tudor Horga, Dan Mandai şi Ana-Maria Pelin.

Un alt proiect care a ocupat locul 3 este cel al elevilor din clasa a IX-a care i-a impresionar pe membrii juriului cu proiectul „Solenoid“.

„Am dat numele acestui proeict după o carte a lui Mircea Cărtărescu. În acest proiect am vrut să consolidăm o societate care să iasă pe verticală din limita cotidianului, care să trăiască prin ştiinţă, dar şi prin bunătate şi iubire. În acest proiect am îmbinat matematica, fizica, literatura şi desenul“ ,a spus Andreea Sicoe. Din echipă mai fac parte Patricia Arens, Alexandra Comăniciu şi Alexandra Segu.

Clasele a XI-a au reuşit să urce cu o treaptă mai sus, pe locul doi. Proiectul „Hiraeth“ a obţinut cea mai importantă distincţie dintre toţi elevii din România care au participat la concurs, din echipă făcînd parte şapte elevi. Una dintre membrele echipei, Anda Netejoru, a spus că proeictul a însemnat mult pentru dezvoltarea lor personală. „Am avut ocazia să învăţăm unii de la alţii, să ne dezvoltăm potenţialul.

Titlul proiectului nostru, „Hiraeth“, înseamnă dorul pentru un anumit loc, melancolia care nu are niciun fundament sigur, un sentiment pe care nu îl poţi descrie. Persoanjul central al poveştii noastre şi al navei noastre spaţiale este John Doe, exponentul fiecărui om de pe planetă care vrea să realizeze ceva în viaţă, iar el devine cercetător la NASA.

Am conceput şi o legislaţie a navei pe toate domeniile vieţii, o lume în care nu banul este cel mai important, ci curajul şi dorinţa de cunoaştere“, a spus Anda Netejoru. Din echipă mai fac parte Vlad Iftime, Alexandru Crăciun, Ştefan Morar, Andreea Ţoca, Victor Indoitu şi Octavian Maradin.

Cel de-al doilea proeict de „argint“ este „Catharsis“ al elevilor olimpici la astrofizică din clasa a XI-a, în care vorbeşte despre purificarea sentimentelor negative, în care elevii au îmbinat atît partea reală a vieţii, cît şi latura filosifică. Echipa a fost formată din David Petrescu, Ştefan Manolescu, Paul Ciobanu, Lucian Sandu şi Alexandru Posea.

La ediţia de anul trecut, o echipă formată din opt elevi din clasele a XI-a de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna“ din Braşov a cîştigat locul I la un concurs organizat de NASA – „NASA’s Space Settlement Contest-2014“ – cu un proiect de oraş spaţial, iar un alt elev, de clasa a VI-a, dar care a concurat la categoria elevilor de clasa a VII-a, a ocupat locul II în acelaşi concurs. Ei au participat la Conferinţa Internaţionala pentru Dezvoltare Aerospaţială, care a avut loc între 14 şi 18 mai 2015 în Los Angeles, California, pentru a-şi primi premiile de la reprezentanţii NASA.

Previous Story

Se Înnoiesc. Prima școală din Brașov cu lift exterior la o clădire veche

Next Story

Brașov: Colegii profesoarei ucise vor să se ocupe de funeralii