Brașov: Marian Godină contrazice, indirect, Poliția Locală după ce un agent a parcat neregulamentar. Vezi ce au făcut șefii de la Poliția Locală:

Last Updated on august 26, 2016 Un polițist local și-a parcat autoturismul neregulamentar pe strada Traian Grozăvescu, iar șefii i-au dat doar o atenționare scrisă pe motiv că nu a existat un alt agent constator la fața locului care să-i aplice o amendă. Însă Marian Godină, indirect, îi contrazice.

Celebrul polițist din Brașov a postat pe pagina sa de Facebook decizia unei instanțe din România care spune că agenții de poliție nu trebuie să fie prezenți la evenimente pentru a da amenzi,. Un lucru logic, altfel polițiștii ar trebui să fie prezenți „live” la toate accidentele pentru a da amenzi sau a întocmi dosare penale.

14101788_295392937494917_589999089_n

Ce spune Poliția Locală:
„Din punct de vedere legal, sancțiunea poate fi aplicată exclusiv de un
alt agent constatator, care poate stabili o asemenea faptă, doar prin propriile
simțuri. Având în vedere faptul că este o poză publicată, în acest caz de dvs, nu poate fi vorba despre sancțiune contravențională, ținând cont că fapta nu a fost stabilită de un alt agent constatator prin propriile simțuri, motiv pentru care, din punct de vedere administrativ, va fi aplicată o atenționare scrisă cu privire la situația creată, astfel încât acest lucru să nu se mai repete”, a transmis pentru mytex.ro purtătoarea de cuvânt a Poliției Locale Brașov, Anca Lăutaru.

Ce spune motivarea instanței prezentată de Marian Godină:
„Instanta nu poate retine nici critica petentului în sensul ca agentul care a încheiat procesul-verbal nu avea calitatea de agent constatator, nefiind si operatorul radarului, întrucât, potrivit art. 15, alin. 1 din O.G. nr. 2 din 2001 privind regimul juridic al contraventiilor, contraventia se constata printr-un proces-verbal încheiat de persoanele anume prevazute în actul normativ care stabileste si sanctioneaza fapta, denumite în mod generic agenti constatatori.

Din aceasta dispozitie reiese ca agentul constatator nu este, astfel cum sugereaza petentul, persoana care percepe fapta contraventionala prin propriile simturi, ci persoana care constata contraventia prin încheierea procesului-verbal – verbul „a constata“ având întelesul de stabilire si descriere a faptei contraventionale în cuprinsul procesului-verbal.

De altfel, art. 21, alin. 1 din O.G. nr. 2 din 2001 instituie regula ca agentul constatator decide si asupra sanctiunii, însa, nu conditioneaza calitatea de agent constatator de perceperea faptei prin propriile simturi.

O interpretare contrara, ce ar impune identitate între persoana care percepe în mod nemijlocit fapta si persoana care încheie procesul-verbal, ar avea drept consecinta imposibilitatea agentului constatator de a proceda la încheierea procesului-verbal în toate acele situatii în care nu a fost de fata la savârsirea faptei contraventionale.

Daca ne referim numai la circulatia pe drumurile publice, aceasta concluzie ar duce, spre exemplu, la imposibilitatea încheierii procesului-verbal si a sanctionarii conducatorului auto vinovat de producerea unui accident rutier, având în vedere ca, în regula generala, agentul de politie nu este de fata la momentul producerii accidentului si deci, nu constata (percepe) prin propriile simturi faptele contraventionale”.

În logica Poliției Locale din Brașov puteți face ce doriți dacă nu există un agent care să constate prin propriile simțuri ce ați făcut.

Previous Story

Prima maşină sută la sută „Made in Braşov” expusă la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”

Next Story

Accident Brașov: Tamponare în sensul giratoriu. Un șofer a uitat de o regulă elementară. Vezi să nu o pățești și tu