Bani pentru Aeroportul Brașov sau pentru Spitalul Județean? Situație financiară critică la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov

Last Updated on februarie 21, 2024 Bani pentru Aeroportul Brașov sau pentru Spitalul Județean? Situație financiară critică la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov 1

A venit momentul decontului la Consiliul Județean Brașov. Aeroportul Brașov va primi 35 de milioane de lei în 2024 pentru funcționare, plata ratelor și investiții. Doar că, nu sunt bani pentru Spitalul Județean, care este în situație critică. Ce vor alege brașovenii? Sî bage bani în Aeroport sau în Spitalul Județean?

Cu aproape 5.000 de pacienți mai mulți tratați în 2023 față de anul precedent, dar cu venituri mai mici cu circa 8 milioane de lei, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov s-a aflat, anul trecut, în situația dificilă de a alege între oprirea internării pacienților, odată atins pragul de finanțare estimat lunar sau continuarea prestării serviciilor medicale, chiar cu riscul unui blocaj financiar.

A fost preferată continuarea internărilor, astfel că, la început de an 2024, unitatea medicală solicită administrației județene, în subordinea căreia se află, să recalculeze indicatorii pe baza cărora se realizează finanțarea unității. Între timp, sunt căutate și intern soluții pentru acoperirea deficitului cauzat de cheltuielile mult mai mari decât veniturile realizate în cursul anului 2023.

În cadrul unei ședințe interne care a avut loc astăzi, conducerea spitalului a prezentat problemele majore cu care se confuntă. Printre acestea, impactul inflației de peste 10% asupra costurilor pentru medicamente, materiale sanitare și reactivi. Ca urmare, cheltuielile cu medicamentele și cu materialele sanitare au crescut cu circa 10 milioane de lei față de nivelul anului 2022. Mai multe ne spune managerul spitalului, Emil Mailat:

Pe termen scurt, cea mai mare problemă este cea referitoare la finanțare. Suntem în arierate începând cu luna septembrie, cred, dacă-mi amintesc bine. Doar în decembrie am reușit să ieșim din acestea, dar în ianuarie am intrat din nou, în februarie iar suntem în arierate. Avem o problemă de aprovizionare.

Furnizorii, o parte din ei nu vor să mai transmite marfă pentru că nu i-am plătit. Și înțeleg acest aspect. Pe termen mediu este clar, trebuie să optimizăm cheltuielile și serviciile pe care le realizăm, pentru că oricât de mulți bani avea, dacă nu facem și o schimbare internă, nu vom face decât să cheltuim mai mult”, a declarat managerul spitalului, Emil Mailat pentru Radio Romania Brasov.

Printre soluțiile care să ducă la redresarea situației financiare a spitalului ar mai fi, în opinia conducerii, creșterea numărului pacienților tratați în ambulatoriu și spitalizare de zi, deoarece serviciile prestate nu sunt limitate la decontare, dar și efectuarea mai multor analize medicale în cadrul spitalului. Din nou, Emil Mailat:

În acest moment avem o problemă de subfinanțare raportată la nivelul contractului cu CAS, contract care este cel dat printr-o Hotărâre de Guvern. Am arătat că există două variante. Pe de o parte, renegocierea contractului de finanțare pe baza indicatorilor actualizați, adică pe cât am muncit să fim plătiți, dar am solicitat și colegilor să vină în întâmpinarea noastră și să identificăm toate soluțiile de creștere a venitului, optimizare a cheltuielilor.

Trebuie să ne întâlnim la mijloc cu ambele situații, astfel încât să redresăm situația financiară a spitalului și implicit să creștem calitatea serviciilor oferite”.

Modificarea programului de lucru în Blocul Operator, în sensul prelungirii și după ora 14.00, precum și identificarea unor servicii medicale care nu se decontează de către CAS și se pot efectua contracost, ar fi alte soluții care ar putea duce la îmbunătățirea activității în Spitalul Județean Brașov.

Aeroportul Brașov. Peste 35 de milioane de lei, alocația din 2024
Suma provine din bugetul județului. Regia Autonomă „Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav” (RA AIBG) va beneficia de o alocare de 14.126.000 lei, pentru cheltuielile de exploatare. Pentru alte cheltuieli legate de Aeroport, cum ar fi rambursări de credite și investiţii este alocată suma de 21.793.800 lei. În fapt, pentru investiții sunt prevăzute 9 milioane de lei, scrie mytex.ro.

Spitalul Militar Braşov va deveni spital clinic
Spitalul Militar de Urgenţă Regina Maria din Braşov va deveni spital clinic, acest lucru însemnând că aici pot fi instruiţi studenţii medicinişti de la Universitatea Transilvania şi medicii rezidenţi, anunță bzb.ro.

Procedurile au fost îndeplinite deja către Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării Naţionale, în prezent mai este aşteptat doar ordinul de ministru, potrivit comandantului Spitalului Militar Braşov, col. dr. Alexandru Keresztes.

El a mai precizat că un prim pas a fost făcut deja prin desemnarea secţiei de ATI din cadrul unităţii sanitare ca secţie clinică, din această echipă făcând parte, de doi ani, şi şeful disciplinei de ATI din cadrul Facultăţii de Medicină din Universitatea Transilvania, dr. Adrian Bărăcan. Iar toate acestea vor duce la creşterea serviciilor medicale în Spitalul Militar Braşov, deci şi la o finanţare mai consistentă, scrie Radio România Braşov FM.

Advertisements
Previous Story

Brașov. Doar bilete de hârtie azi pe autobuzele RATBV. Dorel a agățat un cablu care a făcut nefuncțional sistemul de ticketing

Next Story

De ce merge Dan Bittman cu trenul la Predeal și a renunțat la mașină. „La munte, două ore, până la Predeal. Nu patru, nu șase” Cum reacționează fanii când îl văd