Last Updated on februarie 14, 2024
Atenţie, părinţi! Mulţi copii au avut nevoie de tratament medical după ce au înghiţit îngrăşământ împrăştiat prin parcuri. Substanţa, sub forma unor bobiţe albastre, a ajuns până la locurile de joacă aşa că cei mici le-au înghiţit, crezând că sunt dulciuri. Cei de la Administraţia Lacuri şi Parcuri spun însă că substanţa nu este toxică şi aşteaptă ploaia să o dizolve.
Problemele au apărut în parcurile din București. Fetiţă: Biluţele astea arată drăgut, ca pufarinele. Mamă, dar câte sunt. Nu pot rezista tentaţiei. Îmi vine să le bag în gură.
Este reacţia unei fetiţe când vede pe jos în parcul Cişmigiu bobiţele albastre. Mulţi copiii chiar nu au rezistat tentaţiei, le-au înghiţit, crezând că sunt bomboane şi au ajuns la spital. Biluţele albastre sunt îngrăşăminte. Angajaţii de la Administraţia Lacuri şi Parcuri le-au împrăştiat peste tot pentru a fertiliza solul.
Andreea Milea, reporter Observator: În parcul Cişmigiu, bobiţele de îngrăşământ au ajuns până în mijlocul locului de joacă.
Multi părinţi nu ştiu ce sunt şi cât de periculoase pot fi
Părinte: Doamne, deci nu, nu pot să cred. Mi se pare îngrozitor! Foarte periculos. Putem să nu-i vedem că duc apoi mâna la gură după ce au pus mâna.
Medicii trag un semnal de alarmă și fac un apel la părinți să fie extrem de atenți la lucrurile pe care copiii pun mâna atunci când ies în parc. În cazul în care se întâmplă ca cei mici să ingereze astfel de substanțe, părinții trebuie să ajungă cu ei cât mai rapid la camera de gardă pentru a se aplica tratamentul medicamentos necesar, scrie Antena 3.
Marius Chipurici, medic toxicolog: Poate să dea ameţeli, tot felul de alte simptome gastrointestinale. Hipertensiune, tahicardie, super secreţii.
Părinte: Este pericol. Bagă absolut orice în gură si ajungi la spital si te intrebi de ce. Ar trebui să sape şi să le ingroape in pământ. Zic că ar fi cea mai bună variantă.
Primăria opreşte temporar tratamentele
Andreea Milea, reporter Observator: Cei de la ALPAB au lipit anunţuri atât la intrarea în parcurile Capitalei cât şi pe coşurile de gunoi prin care îi avertizează pe oameni că au început tratamente de fertilizare a solului, cu substanţe complexe.
Cei de la Administraţia Lacuri şi Parcuri spun că substanţele folosite ar fi un amestec de minerale si nu sunt toxice sau periculoase. Însă tot ei avertizează că biluţele nu ar trebui înghiţite nici de animale. Instituţia din subordinea primăriei a anunţat că nu va opri tratamentele până la primăvară şi că aşteaptă ca ploaia să dizolve substanţele în pământ.