Last Updated on februarie 13, 2024
Formă de protest controversată din partea unor activişti de mediu. Supăraţi pe şoferii care au maşini SUV, aceştia s-au gândit să le dea o lecţie. Au mers într-un cartier rezidenţial şi au început să dezumfle roţile mai multor maşini. În plus, după ce şi-au dus planul la bun sfârşit, activiştii de mediu le-au lăsat proprietarilor şi un mesaj de avertizare în parbriz.
10 mașini au fost vandalizate în cartierul politicienilor din Constanța, scrie Antena 3. După ce s-au asigurat că proprietarii mașinilor de teren s-au băgat la somn, activiştii de mediu au luat la pas cartierul şi-au început să dezumfle roţile a zece maşini, care consideră ei – poluează mediul încojurător, informează observatornews.ro.
Cătălina Marian: purtător de cuvânt IPJ Constanţa: Au fost sesizaţi cu privire la faptul că pe strada Havana s-ar fi produs distrugeri, la nivelul pneurilor de la mai multe autoturisme. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au constat că opt persoane necunoscute, ar fi provocat dezumflarea pneurilor mai multor autoturisme, situate pe strada Havana şi Belvedere.
Nu s-au mulțumit să le facă doar pagubele materiale. Au lăsat şi un mesaj în parbriz, prin care îi îndeamnă pe conducătorii auto să renunțe la vehiculele de teren şi să se deplaseze pe jos sau să folosească bicicletele ori transportul în comun. Bărbat: Huliganism! Dacă are ceva cu omul, are cu omul, nu cu maşina. Maşina e doar un bun al omului. Ce treabă are mediul cu dezumflatul maşinii?
Poliţiştii fac acum cercetări şi urmează să dea de urma celor care i-au lăsat pe șoferi cu maşinile pe jante. Pe mașină a fost lăsat un bilet cu următorul mesaj, potrivit cotidianul.ro: ,,Atenție! Consumul tău de benzină ucide! Am dezumflat una sau mai multe dintre roțile dumneavoastră. Ești furios, dar nu o lua personal.
Nu este despre tine, este despre mașina ta. Am făcut asta pentru că traversarea în zonă urbană cu vehiculul tău masiv are multe consecințe pentru ceilalți. Companiile auto încearcă să ne convingă că avem nevoie de mașini mari. Dar SUV-urile și 4×4-urile sunt un dezastru pentru climat. SUV-urile sunt a doua cea mai mare cauză a măririi globale în emisii de dioxid de carbon în ultimul deceniu – mai mult decât industria de aviație.
Lumea este într-o poziție de urgență climatică. Potrivit ONU, milioane de oameni deja mor din cauza schimbării climate în inundații, uragane, secete, foamete. Până acum, asupra ta, impacturile au fost minime. Avem nevoie de acțiuni urgente să reducem emisiile imediat. Luăm măsuri proprii pentru că guvernul și politicienii nu vor. Chiar dacă nu-ți pasă de oamenii la distanță de tine, există consecințe și pentru vecini.
SUV-urile poluează aerul mai mult decât mașinile mai mici. SUV-urile omoară oameni mai mult în ciocniri. SUV-urile nu sunt necesare, dar sunt pură vanitate. De aceea am luat această acțiune. Nu vei avea nicio dificultate traversând prin mers, ciclism sau transport public. Ai hibrid sau electric? Și acestea poluează, sunt periculoase și creează congestie în trafic!”, este mesajul transmis de activiști.
De ce tinerii preferă mașinile electrice sau renunță la condus în număr tot mai mare
Generația Z, cei născuți între mijlocul anilor ’90 și începutul anilor 2010, au opinii și preferințe bine conturate când vine vorba despre felul în care se deplasează și pe ce își cheltuie banii.
Tinerii din Generația Z sunt fani ai mersului pe jos, deplasatul cu bicicleta sau trotineta electrică, mijloc de transport care a cunoscut o popularitate masivă în ultimii ani, dar și a mijloacelor de transport sustenabil, deși își păstrează preferințele și pentru mașinile personale, scrie Stirile Pro Tv.
Transportul public și variantele de micromobilitate, cum ar fi închirierea de biciclete sau trotinete electrice, au devenit foarte populare printre ei, în special în marile orașe.
Aproape jumătate dintre ei sunt deschiși să își împărtășească mașinile personale, ceea ce demonstrează interesul pentru soluțiile de ride sharing în ideea de a avea grijă de mediu și în încercarea de a înțelege că traficul sunt ei înșiși. În felul acesta, deși apreciază confortul oferit de mașină, mulți dintre ei încearcă să se gândească și la planetă, preferând mijloace de transport sustenabile.
De fapt, o parte semnificativă, cam 50%, își doresc ca următoarea lor mașină să fie electrică. Însă, sunt deschiși la variantele partajate și durabile de transport, preferând să nu depindă exclusiv de mașinile personale. Motivul? Prețul ridicat al mașinilor noi, în special al celor electrice, le face pe acestea inaccesibile pentru mulți din această generație.
Adesea se vorbește despre faptul că în economia zilelor noastre, generația Z nici măcar nu mai visează să își cumpere o casă. Spre deosebire de generațiile anterioare care obțineau case cu eforturi pe care le puteau gestiona.
Această tendință se aplică și în cazul achiziționării mașinilor. Cu siguranță, devine din ce în ce mai costisitor să deții și să operezi o mașină. În 2023, costurile au crescut cu 13%, adăugând în medie o mie de dolari lunar la cheltuielile unei persoane, conform studiului realizat de McKinsey.
Chiar dacă lucrurile sunt dificile în ceea ce privește achiziționarea și întreținerea unei mașini, membrii Generației Z sunt interesați în a își cumpăra o mașină – în special una electrică. În Europa, jumătate dintre acești tineri au declarat că următoarea lor achiziție de vehicul ar fi unul electric. Totuși, prețul de achiziție rămâne un factor cheie pentru jumătate dintre acești tineri, conform cercetărilor realizate de Max Flötotto de la McKinsey.
Și pentru toți consumatorii, costul este al doilea cel mai important factor de decizie atunci când vine vorba de alegerea opțiunilor de încărcare a unui vehicul electric.