Înrolarea la tineri: „Fără mama și tata un an? E prea mult. La distracție aș renunța, dar la familie nu“

Înrolarea la tineri: „Fără mama și tata un an? E prea mult. La distracție aș renunța, dar la familie nu“ 1

Generațiile mai în vârstă, care au prins serviciul militar obligatoriu, se uită ciudat la tinerele generații care strâmbă din nas la un an de pregătire militară. Perioada petrecută în armată ar fi timp pierdut, cred unii. Pentru foarte mulți, prăsirea temporară a mediului familial pare a fi argumentul cel mai solid atunci când justifică de ce se tem de perspectiva înrolării.

Pe Andrei, de exemplu, îl sperie gândul că ar putea fi încorporat în perioada următoare. Mai are puțin până împlinește vârsta majoratului, când ar putea experimenta traiul strict din armată. „Nu mi se pare normal să mergem în armată la 18 ani. Este un an pierdut”, ne spune Andrei, un tânăr de 17 ani, din Focșani, potrivit Adevarul.

Adolescentul a aflat ce înseamnă viața cazonă din poveștile auzite de la rude. „Tata mi-a zis că a stat un an degeaba. A învățat, ce-i drept, și niște lucruri când a fost acolo, să tragă cu arma, disciplină. Dar nu l-a ajutat cu nimic armata. Aici, acasă, pot să ies cu prietenii, să mă îmbrac, să-mi iau ce vreau. Acolo nu va mai fi este așa”, este convingerea lui Andrei.

Cei mai mulți tineri cred că armata n-ar face altceva decât să le fure bucuriile vârstei. Când ar mai avea ei timp să meargă în cluburi pentru a-şi etala îmbrăcămintea la modă. „Îmi place să fiu actual și să mă port bine, să fiu respectat, admirat”, se prezintă George, un puști tot din Focșani.

El se încadrează perfect în tiparul generației sale: modern, exuberant, optimist și pus pe fapte mari, gata inclusiv să îmbrace uniforma militară. Pare dispus la orice sacrificiu pentru țară, însă cu mici excepții. „La distracție aș renunța pentru armată, dar la familie nu am cum, dacă ar fi să plec un an, să nu mai am contact cu ei, nu aș putea. În schimb, îmi asum orice, fără drept de libertate, fără internet, fără telefon. Doar acces la familie și prieteni să am”, spune George.

Pentru generaţia născută în era internetului şi a telefoanelor smart, perspectiva înrolării pare o sperietoare. Sunt și tineri care percep altfel eventuala încorporare în structurile Armatei Române. „Aș putea rezista fără ieșiri, cu prietenii. Mai greu cu familia și persoanele apropiate”, este de părere Valentin, licean din Buzău.

Și părinții noștri făceau aceste chestii și e ceva normal, ne călește pe viitor să avem mai multă experiență, să înfruntăm viața altfel”, declară Andrei, un buzoian în vârstă de 18 ani.  „Am avut și eu în gând să urmez cariera militară, dar ulterior am avut alte planuri”, ne spune Gabriel, elev la un colegiu din Buzău.

Câți bani îți dă statul pentru serviciul militar voluntar
Statul român oferă salarii decente pentru serviciul militar voluntar, fiind vorba despre un proiect de patru luni pentru bărbații și femeile între 18 și 35 de ani. Aceștia vor fi plătiți chiar și cu 3200 de lei pe lună, iar după stagiul de pregătire vor primi un ”stimulent” de trei salarii brute. Statul Major al Apărării a inițiat un proiect de modificare și completare a Legii nr. 446/2006, care face referire la pregătirea populației pentru apărarea țării, în caz de război, cu toate că politicienii au insistat că populația nu trebuie să fie alarmată.

Aici se propune introducerea serviciului militar activ sub formă de voluntar în termen, pentru care sunt eligibili toți cetățenii români, bărbați sau femei, care locuiesc în România. Important e ca acești oameni să aibă vârsta între 18 și 35 de ani și să-și dorească să aibă o pregătire militară, conform Fanatik.

Potrivit Ziarul Financiar, această pregătire nu va fi un substitut pentru serviciul militar în calitate de rezervist, ci vine în completarea sa. Așadar, cei care îndeplinesc condițiile și își doresc asta pot ajunge militari timp de patru luni, ca și ”militar voluntar în termen”. Prin această măsură se dorește creșterea ”cantității și calității rezervei de mobilizare”. Conform propunerilor legislative, militarii voluntari vor beneficia gratuit de cazare, echipament și hrană, precum și asistență medicală și medicamente, dar și indemnizația lunară.

Aceasta va fi similară militarilor în termen care au gradul de soldat (așadar între 2800 și 3200 de lei), iar la finalul stagiului de 4 luni militarii vor primi trei salarii medii brute. Important de reținut, acești tineri vor fi introduși în rezerva operațională, astfel că pot fi chemați oricând la arme în caz de război sau orice alt scenariu, oricât de improbabil ar fi el momentan.

De asemenea, militarii vor putea opta ulterior pentru intrarea în efectivele active ale Armatei, în condițiile în care în rezervă vor primi 30% din solda unui militar.

Previous Story

(Video) Roți de SUV tăiate în cartierul politicienilor. ,,Ești furios, dar nu o lua personal. Nu este despre tine, este despre mașina ta”

Next Story

Brașovean lăudat de un olandez: „Eroul meu român. Mulți oameni se tem de România din cauza renumelui său, dar eroul meu a îndepărtat toate prejudecățile”