Brașov. 14 angajați au fost dați afară de directorul Teatrului „Sică Alexandrescu”. „Dorește să aibă numai oameni care se supun. Nu cârtesc, nu au niciun fel de opinie”

Last Updated on ianuarie 23, 2024 Un nou scandal a izbucnit la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov. Asta după ce câţiva actori, dar şi o parte din personal au ajuns să se certe la cuțite, chiar cu directorul instituţiei. Motivul? Conducerea teatrului face angajări şi încheie contractele de muncă angajaţilor după bunul plac, acuză aceştia, transmite observatornews.ro. Cum directorul este protejat de lege și nu poate fi dat afară ușor, angajații rămân fără locuri de muncă.

Doamna Viorica are 65 de ani, iar ultimii 35 de ani i-a petrecut pe scena Teatrului Sică Alexandrescu, din Brașov. În septembrie însă, un accident la picior avea s-o scoată pe femeie din distribuţia pentru care şi-a dedicat întreaga viaţă.

Brașov. 14 angajați au fost dați afară de directorul Teatrului „Sică Alexandrescu”. „Dorește să aibă numai oameni care se supun. Nu cârtesc, nu au niciun fel de opinie” 1

Viorica Geantă, Chelbea, actriţă: Am spus “Dane, mie mi se încheie contractul de colaborare cu teatrul în decembrie, ce facem?”. “Nu ți-l mai semnez”. “De ce? Știam că am încă cinci, șase spectacole în care joc”. Și spune “că așa vreau eu”.

În aceeaşi situaţie se află alţi 13 angajaţi
În timp ce se aflau în concediu, directorul teatrului le-ar fi încheiat contractele de muncă.

Petrică Munteanu, maistru de lumini: Am fost plecat în concediu fără plată și când m-am întors am găsit decizia la secretariat, că nu mi se mai prelungește contractul de muncă. Cred că devenisem cumva incomod.

Reporter: Adică?

Petrică Munteanu, maistru de lumini: Mi s-a spus, într-o discuție cu domnul director că, oarecum, că cine nu e cu el, e împotriva lui.

Ovidiu Grădinar, lider de sindicat: Prestația dumnealui, de când este aici manager, a fost extrem de nocivă, atât pentru colectiv, cât și pentru teatru, ca instituție. Este extrem de abuziv, el ține totul sub controlul lui.

Viorica Geantă- Chelbea, actriță: Dorește să aibă numai oameni care se supun. Nu cârtesc, nu au niciun fel de opinie.

Directorul instituţiei culturale a fost numit în funcţie în anul 2017 şi suspendat în urmă cu trei ani. Ulterior, primăria Braşov a fost obligată să-l repună în funcţie, dar şi să-i plătească salariile din toată această perioadă. Acum a ajuns din nou în rolul personajului negativ.

Reporter: Cum răspundeţi acuzaţiilor?

Dan Cogălniceanu, director teatru: Astea sunt niște simple alegații, sunt bârfe, la care nu am un răspuns.

Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: Nu este normal ca, într-o instituție de cultură, să existe astfel de dispute, pentru că aceasta poate afecta actul cultural pe care instituția îl desfășoară.

Proteste și la Sibiu

Câteva zeci de angajați ai Filarmonicii de Stat Sibiu au protestat în această dimineață în fața Consiliului Județean împotriva managerului Cristian Lupeș, pe care îl acuză de abuz. În vreme ce muzicienii filarmonicii sibiene cer demiterea managerului, președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, le-a spus că ar comite o ilegalitate dacă l-ar da afară pe Lupeș, scrie Turnul Sfatului

”Abuz în serviciu”, ”Stop dezinformarea opiniei publice” și ”Demiterea managerului Lupeș” sunt câteva dintre mesajele cu care muzicienii Filarmonicii de Stat Sibiu au protestat în fața Consiliului Județean.

Oamenii au precizat că ”nu cer salarii mai mari și nu sunt acolo pentru bani, ci pentru abuzurile și hărțuirea la care sunt supuși”. Alții au spus că din cauza managerului Lupeș Filarmonica merge la Festivalul George Enescu din București printr-o asociație și nu în nume propriu. Iar managerul primește comision de 10% din contractele încheiate.

”Vin muzicieni foarte slabi pe niște criterii necunoscute” și ”suntem târâți de manager prin tribunale”, sunt alte mesaje transmise public de angajații filarmonicii sibiene.

În timpul protestului s-a nimerit ca președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, să ajungă la serviciu, motiv pentru care reporterul Turnul Sfatului a rugat-o să le transmită un mesaj protestatarilor.

Pe scurt, Daniela Cîmpean a spus clar că nu-l va demite pe Cristian Lupeș. ”Acești oameni îmi cer să fac un lucru nelegal. Și eu nu fac lucruri nelegale” a declarat Daniela Cîmpean.

Previous Story

Hora Unirii la Brașov, Săcele şi paradă militară la Râşnov, de Mica Unire

Next Story

Profesor din Brașov, acuzat că-și hărțuiește elevii cu sute de mesaje. „Am făcut tot ce am putut să expun un profesor prădător, periculos pentru copii”. Reacția Inspectoratului Școlar