Aeroportul Brașov, un pic în faliment, deja? Valentin Iordache: „Aeroportul Brașov ar trebui sa opereze vreo 10-15, poate chiar 20 de curse pe zi – cu 737 sau A320, să ne înțelegem! – doar ca să-și acopere cheltuielile. Tarifele mici nu aduc trafic de unele singure. Nimeni nu vine la tine că ești ieftin, dacă nu-i dai pasageri!”

Last Updated on iunie 20, 2023 Valentin Iordache, cu o experiență de peste 20 de ani în aviație, a venit cu precizări privind funcționarea Aeroportului Brașov. El îi critică pe cei din conducerea Aeroportului că nu s-au ocupat din timp de aducerea companiilor aeriene. Pentru ca Aeroportul Brașov să nu dea faliment, ar fi nevoie de 10-20 de curse zilnic cu avioane de tip cu 737 sau A320. Până atunci, brașovenii se vor bucura dar vor plăti serios funcționarea Aeroportului. Costurile de operare sunt uriașe și ținute la secret.

Nu puteam să nu zic și eu ceva de “cazul aeroportului Brașov”… Poate e un text cam lung, dar… nu vă obligă nimeni să citiți, nu? 😁 De mai bine de 4 ani am fost – nu numai cu sufletul – alături de aeroportul din Brașov. Tot cam de atunci le-am spus și repetat prietenilor și colegilor de acolo – de la Brașov adică – că abia odată cu inaugurarea aeroportului va veni și greul, mai ales dacă nu-și fac temele din timp.

Aeroportul Brașov, un pic în faliment, deja? Valentin Iordache: „Aeroportul Brașov ar trebui sa opereze vreo 10-15, poate chiar 20 de curse pe zi - cu 737 sau A320, să ne înțelegem! - doar ca să-și acopere cheltuielile. Tarifele mici nu aduc trafic de unele singure. Nimeni nu vine la tine că ești ieftin, dacă nu-i dai pasageri!” 1

Ultima dată acum o lună și ceva. De obicei oficial, în fața unei onorate adunări de specialiști, oficialități și invitați de pretutindeni, dar și în privat. Probabil, faptul că recomandările mele au venit gratis nu le-a dat suficientă greutate. (Cu niște ani în urmă, pe baza recomandărilor mele, georgienii au luat decizia să redeschidă aeroportul din Kutaisi ca primul aeroport low-cost din regiune. Și au făcut-o cu succes. E adevărat, ei m-au și plătit!).

Despre ce teme nefăcute e vorba, o să mă întrebați. Simplu! Despre aducerea operatorilor pe aeroport, despre semnarea unor contracte cu măcar câteva luni înainte de inaugurare, despre asigurarea că aeroportul este deschis când au nevoie operatorii, nu, de exemplu, între 9 si 12, când nu zboară mai nimeni, pentru că la ora aia avioanele sunt în aer… Era ușor de făcut asta?

Nicidecum! Un specialist (sau o echipă mică) sau măcar un consultant (experimentat) part-time ar fi făcut minuni! Am aruncat o privire pe organigrama Regiei AIBG: directorul economic face si marketing…. Promovare, comunicare, vânzări cine face? Directorul general nu le poate face pe toate. Unul-doi entuziaști locali s-au zbătut să obțină câteva curse săptămânale spre Germania.

Au reușit, dar nu e nici pe departe suficient. La tarifele comunicate (nejustificat de mici, zic eu) aeroportul ar trebui sa opereze vreo 10-15, poate chiar 20 de curse pe zi – cu 737 sau A320, să ne înțelegem! – doar ca să-și acopere cheltuielile. Tarifele mici nu aduc trafic de unele singure. Nimeni nu vine la tine că ești ieftin, dacă nu-i dai pasageri!

Când te duci la Air France, de exemplu, să-i inviți să opereze la tine, trebuie să demonstrezi clar că ai pasageri să umpli avionul măcar pentru două zboruri pe săptămână, cel puțin pe termen mediu! Repet, să-i demonstrezi: cu date clare sau măcar cu statistici de încredere… Asta presupune muncă, adunare de date, strategie dar și… participare la conferințele de profil unde captarea atenției costă. Presupune și inteligență, idei, inspirație, un pic de nebunie, ceva buget și, din nou, muncă, muncă, muncă. Un low-cost este, poate, mai ușor de convins dar… mult mai greu de păstrat! N-are load factor suficient sau pur și simplu nu-i convine ceva – pa, te-a lăsat imediat!

Desigur, traficul va crește oricum, natural, dar e posibil ca “vremurile” (termenul desemnând și interesele politice) să nu mai aibă răbdare până atunci!
Dar gata, am spus destule… gratis.
De fapt, doar le-am repetat! 😉” a scris Valentin Iordache pe Facebook.

VALENTIN IORDACHE
Cunoscut mai ales ca unul dintre cei mai buni comunicatori din zona instituțiilor publice, Valentin Iordache este și un reputat specialist și consultant, recunoscut internațional, domeniul aviației civile.
Are o experiență de peste 20 de ani în aviație, și, din 1998, ocupă constant poziții de top în managementul Aeroportului Henri Coandă, iar ulterior al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB). Din 2001 este și purtător de cuvânt al companiei, scrie business-mark.ro.

Este doctor în inginerie industrială și primul român (și unul dintre primii zece europeni) care au obținut certificarea International Airport Professional acordată de Organizația Aviației Civile Internaționale (ICAO) și Consiliul Internațional al Aeroporturilor. Este membru al mai multor grupuri de lucru din aviația civilă, expert și consultant internațional ICAO pe linie de management și dezvoltare aeroportuară.

Aeroportul Brașov – Ghimbav este, oficial, deschis între orele 7.00 și 19.00 și se pot efectua decolări și aterizări doar în acest program. Anunțul fusese făcut de ROMATSA la început de an, instituția explicând că nu există suficienți controlori de trafic aerian și că sunt acum câțiva în pregătire, scrie Hotnews.

Acest program de 12 ore a fost ironizat de multă lume pe Facebook, ca fiind inacceptabil de scurt, în loc de un program de 15-17 ore. Aeroportul cu „program de gravide” sau cu „program de supermarket”, au scris oamenii. Alții au scris că Brașovul nu doar că are turn de control virtual, ci și „aeroport virtual”, din moment ce aterizează foarte puține avioane. Au fost și oameni care au spus că, dat fiind că aeroportul este nou și are foarte puține zboruri, programul este unul normal.

Mulți au spus că Bucureștiul sabotează Brașovul prin impunerea acestor limitări de orar, mai ales că ROMATSA știa încă de acum 2-3 ani că se va deschide un nou aeroport, dar nu a inițiat pregătirea controlorilor de trafic. Câțiva au scris că Bucureștiul, impunând aceste limitări aeroportului de la Ghimbav, vrea să se asigure că acest aeroport nu se va dezvolta bine.

Ce spunea ROMATSA despre acuzațiile legate de programul aeroportul Brașov – Ghimbav

Prin Acordul între ROMATSA, în calitate de furnizor de servicii de navigație aeriană și Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav, în calitate de operator de aerodrom, semnat la începutul lunii martie 2023, programul este stabilit pentru 12 ore, în intervalul 7-19.

Furnizarea serviciilor de navigație aeriană presupune o serie de proceduri și standarde care trebuie aplicate cu consecvență și fără compromisuri, astfel încât siguranța pasagerilor să fie garantată.

Formarea unui controlor de trafic aerian pentru serviciile de navigație aeriană terminală necesită cel puțin 2 ani de zile, plus perioada necesară pentru selecție.

Pentru aeroportul Brașov, având în vedere tehnologia nou utilizată, de control al traficului aerian de la distanță, pentru prima oară în România, precum și spațiul aerian nou-înființat, cu un grad înalt de complexitate având în vedere geografia zonei, era necesară utilizarea unor controlori experimentați. Astfel, utilizăm controlori de la turnul Arad, precum și de la Oradea și Baia Mare. Aceștia aveau deja formare inițială și ani de experiență în dirijarea aeronavelor și doar s-au pregătit suplimentar pe configurația aeroportului Brașov și noua tehnologie utilizată.

ROMATSA are încă 3 controlori în program de pregătire pentru a fi autorizați în furnizarea serviciilor de control al traficului aerian la aeroportul Brașov, ceea ce ne va permite o flexibilizare a programului.

Întrucât aeroportul este unul nou deschis și nu există o predictibilitate pe termen mediu și lung pentru un trafic aerian stabil, ROMATSA și-a dimensionat personalul pentru programul de 12 ore, conform acordului cu operatorul de aerodrom.

Previous Story

(Video) Ursoaica și cei trei pui ai ei duși la rezervația din Zărnești au trecut de carantină. „Mama cu cei trei pui mici nu mai are nici o șansă la o viață normală în pădure”

Next Story

Aeroportul Brașov. Alte două destinaţii spre Italia și Spania cu Dan Air