Last Updated on mai 11, 2022 O studentă din Brașov a „inventat” făina de ghindă, benefică pentru cei care nu tolerează făina de grâu.
Peste 300 de studenţi din cele 18 facultăţi ale Universităţii Transilvania şi-au prezentat, ieri, la Aula „Sergiu T. Chiriacescu”, lucrările de diplomă sau rezultatele muncii în proiectele lor. A fost a 10-a ediţie a AFCO – Absolvenţi în Faţa Companiilor.
„Sunt 11 secţiuni. Acoperim toate domeniile de studii din Universitate. Avem o secţiune dedicată doctoranzilor şi o secţiune specială dedicată proiectelor mari, de echipă. Avem 27 de parteneri, de firme participante, ca parteneri”, a precizat prof.dr.ing. Daniel Munteanu, prorector cu studenţii şi legătura cu mediul economic şi socio-cultural.
Între lucrările prezentate sub formă de poster s-au numărat roboţi, diverse sisteme de monitorizare, modalităţi de generare a energiei verzi, realitate virtuală sau… făină de ghindă în produse de panificaţie, informează bzb.ro.
Este ceea ce propune Iunata Maximciuc, studentă în anul IV, la Alimentație și Turism, facultate în cadrul Universității Transilvania. Chiar ea a încercat-o cu rețete de biscuiți și cu sirop de agave, în loc de zahăr.
„Am vrut să fac un produs aglutenic pentru că cererea pentru astfel de produse creşte. Oamenii descoperă la ei boala celiacă şi am vrut să aleg o făină care are foarte multe proprietăţi şi substanţe nutritive: făina de ghinde. Are o mulţime de avantaje: are proprietăţi antiinflamatoare, antioxidante, antianemice, antirahitice şi favorizează secreţia de insulină. Conţine foarte multe taninuri şi din această cauză nu o putem folosi 100%. Are un gust astringent, înţepător, dar dacă este combinat cu alte făinuri putem obţine o consistenţă destul de bună. Este lucrarea mea de licenţă”, a declarat studenta, citată de radiobrasovfm.ro.
Evenimentul a fost creat inițial pentru absolvenți, dar acum își prezintă lucrările de diplomă sau rezultate de la proiecte studenții din anii terminali sau studenți din ani mai mici.
Numărul companiilor participante a crescut, de la an la an, cu atât mai mult cu cât, la eveniment se fac și eventuale recrutări.
“Noi suntem prezenți în fiecare an. Este, cu siguranță, un eveniment win-win. Este foarte important pentru noi, ca și companii, să vedem nivelul la care studenții își prezintă proiectele de studiu. E mult de muncă în spatele acestor proiecte și cred că este și o formă de respect. Venim să le vedem munca și să le dăm un feedback constructiv – credem noi – dar și pentru noi, pentru că de aici recrutăm, din rândul studenților”, a explicat reprezentanta unei companii, Lia Beschi.
Ce este glutenul?
Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, secara si orz. Majoritatea oamenilor nu au nici o problema atunci cand mananca alimente care contin gluten. Totusi, in cazul persoanelor cu predispozitie genetica, glutenul stimuleaza sistemul lor imun intr-un mod anormal ceea ce conduce la distrugerea mucoasei intestinale. Aceasta duce la malabsorbtia substantelor nutritive din alimente si in special a fierului, calciului si acidului folic, potrivit Regina Maria.
Boala celiaca vs. hipersensibilitatea la gluten vs. alergia la gluten
Gandeste-te la ingestia de gluten ca la un spectru de conditii. La un capat sunt acele persoane care pot consuma toate tipurile de paste, paine sau bere fara ca sanatatea lor sa fie afectata. La celalalt capat, sunt acei pacienti care au boala celiaca care nu pot tolera nici macar cantitati mici de gluten, cum ar fi o felie de paine. In zona de mijloc sunt acele cazuri de intoleranta la gluten manifestate prin simptome sarace sau atipice. Alte persoane nu vor tolera glutenul si vor experimenta aceleasi simptome ca persoanele cu boala celiaca, insa fara raspunsul imun specific si fara afectarea intestinala caracteristica acesteia. Aceasta conditie se numeste sensibilitate la gluten non-celiaca. Si in cazul acestor persoane, simptomele vor disparea daca vor consuma o dieta fara gluten.
Boala celiaca nu trebuie confundata cu alergia la grau sau gluten care este o boala mult mai rara si care presupune mecanisme imunitare diferite.