Last Updated on mai 15, 2014
„Acest sanctuar este lider în lume, nu mai există nicăieri nimic asemănător, iar oamenii văd că românilor le pasă de animale”. Acestea au fost cuvintele preşedintelui Societăţii Mondiale pentru Protecţia Animalelor (WSPA) din Londra, spuse ca o concluzie, ieri, după inaugurarea oficială a sanctuarului Libearty din Zărneşti.
Demarat în urmă cu opt ani, proiectul de bunăstare animală din România „Salvarea urşilor captivi” a reuşit, până acum, să salveze 78 de urşi bruni, cei mai mulţi dintre ei trăind în captivitate în momentul în care au fost găsiţi şi aduşi la sanctuar.
Rezervaţia de urşi de la Zărneşti este unică în România şi Europa de Est.
Spaţiul a fost amenajat astfel încât urşii să aibă parte de un mediu cât mai apropiat de habitatul natural. Animalele au bârloguri şi „piscine”, iar mâncarea le este plasată în anumite locuri, astfel încât animalul să facă efortul s-o caute, pentru ca totul să fie cât mai apropiat de viaţa în libertate şi urşii să se poată adapta chiar dacă ar fi să ajungă să părăsească sanctuarul şi să îşi recapete libertatea deplină. „Cred că acest proiect este vital pentru a schimba percepţia asupra României în străinătate, iar ţara dumneavoastră are unele dintre cele mai frumoase şi sălbatice peisaje rurale, ceea ce este fantastic”, a mai precizat Baker. (sursa: BZB)
Mulţi dintre urşii de aici au trăit în captivitate şi au poveşti extrem de interesante, de cele mai multe ori şi triste. Astfel, dacă ar fi fost fiinţă umană, despre Mura am fi putut spune că a dus o viaţă de huzur, dacă ne gândim că a dansat Lambada la Circul Globus. Ionică, un urs de 23 de ani, nu a ştiut ce înseamnă libertatea cât timp a trăit într-o cuşcă la o grădină zoologică din Moldova. Celebru şi pentru numele pe care îl poartă, dar şi pentru povestea sa, este Martinică, un urs care a trăit la mănăstirea Cotmeana şi care a fost eliberat doar după ce reprezentanţii sanctuarului au cerut sprijinul Patriarhiei şi au obţinut o intervenţie specială din partea instituţiei.
„Din păcate, mai sunt câţiva urşi în România care sunt captivi, dar cred că, cu sprijinul autorităţilor şi al presei, îi vom trezi pe cetăţeni şi îi vom face să înţeleagă că pentru ursuleţi e mai bine să fie aici. În plus, este un punct important pentru prestigiul României să se vadă că nu mai ţinem urşi pe lângă bătătură”, a declarat Cristina Lapis, preşedintele Asociaţiei „Milioane de Prieteni”.
Urşii de la Zărneşti pot fi adoptaţi de iubitorii de animale din ţară şi din străinătate contra unor sume de bani, care vor fi folosite de administratorii rezervaţiei pentru a hrăni animalele şi pentru a le oferi acestora cele mai bune condiţii de viaţă.
O noapte cu urşii, la tabăra indiană de vară!
Inaugurarea oficială a sanctuarului Libearty a coincis cu inaugurarea unei taberi indiene de vară, singurul loc în care copiii pot petrece o noapte în natură, alături de urşi.
„Am vrut să ne simţim ca nişte adevăraţi indieni pentru că am vrut foarte mult să creăm legătura dintre copii şi natură. Am vrut să ne delimităm un pic de tot spaţiul urban şi să ţinem acest atelier nu între patru pereţi, ci într-un cort adevărat, care seamănă foarte mult cu cele ale triburilor de indieni. Am citit o poveste despre triburi care chiar au existat iar acum vom construi împreună urme de animale”, a declarat Mihaela Pintilei, profesorul care le-a predat elevilor o lecţie despre natură chiar în mijlocul acesteia.
„A fost ca o povestire frumoasă, pe care am ascultat-o şi am apreciat ce am auzit”, spune unul dintre copii.
„M-a impresionat povestea despre indianul care a reuşit să salveze o fetiţă care a fost atacată de nişte animale sălbatice şi apoi a îngrijit-o pe fetiţă până când şi-a revenit complet”, spune un alt copil.