Last Updated on iulie 28, 2020 Brașovul are probleme mari cu colectarea gunoiului iar Primăria arată în fiecare zi că nu poate rezolva problema. Andrei Oniga (USR-Plus) propune câteva soluții de bun-simț.
Andrei Oniga: „Brașov și cartierele sale au o problemă serioasă în ceea ce privește colectarea deșeurilor.
Iar din păcate, aceasta este una dintre serviciile fundamentale pe care se bazează orașul nostru și care – paradoxal – arată cât de mult am rămas în urmă. Atât pentru o localitate ce se vrea a fi europeană, cât și pentru una care are potențialul de a fi un etalon de civilizație pentru celelalte orașe din România.
Cât de împăcați ar trebui să fim cu faptul că noi muncim, alimentăm bugetul local, iar de acei bani primim la schimb FIX ceea ce vezi în imagini?
La ora actuală, hibele colectării defectuoase a deșeurilor sunt comune pentru toate cartierele. Poluare olfactivă, vizuală, platforme de coletare transformate în focare de infecție, reciclare doar de formă, nu și efectiv.
Oameni săraci care caută prin gunoaie zilnic, cetățeni care își abandonează mizeria LÂNGĂ containere și rămân veșnic nesancționați, alți cetățeni care utilizează zonele de colectare ca pe propriile WC-uri, polițiști locali care își fac apariția din an în paște deși au autoritatea și obligația (!) să reacționeze constant, containere veșnic nespălate, containere pentru colectare selectivă lipsă, colectarea reciclabilelor la paștele cailor ș.a.m.d..
Pe lângă toate acestea însă, cartierele Răcădău și Noua mai au o problemă specifică: urșii care coboară din pădure, în căutare de hrană. Ceva ce locuitorii din zonele acestea am ajuns să cunoaștem drept “infarctul de la ora 01:00”, de când cei de la RO-ALERT au devenit conștienți de existența lor.
Soluția pentru rezolvarea problemelor ce țin de colectarea deșeurilor are câteva etape ce sunt relativ simplu de pus în aplicare. Totuși, s-a mers pe o alternativă care nu a rezolvat absolut nimic pentru noi, dar care a mâncat o grămadă de bani, dintre aceia pe care îi cotizăm: cuștile metalice portocalii.
În realitate, soluția civilizată are următoarele paliere, ce trebuie puse în aplicare urgent:
(1) Platforme de colectare cu containere îngropate;
(2) Campanie de informare periodică (1 episod/lună) cu privire la modul de utilizare al platformelor + informare referitoare la sancțiunile ce vor începe să fie date;
(3) Spălarea regulată a tuturor componentelor ce formează platformele + sancționarea salubriștilor care nu le întrețin
(4) Verificări zilnice și aplicarea de sancțiuni usturătoare (!) pentru contravenții precum:
– depozitare de gunoaie lângă containere;
– utilizarea necorespunzătoare a containerelor în funcție de tipul de deșeuri;
– urinat (da, sunt nevoit să menționez și asta…).
Pentru că acolo unde nu există bun simț, trebuie să existe măsuri punitive, încât să nu avem cu toții de suferit.
Brașov poate mult mai mult. Dar pentru asta, este nevoie de minimă viziune și voință politică, plus responsbilitate față de cetățeni.
#omcuom #stradacustrada
#aliantausrplus”