Brașov. O nouă premieră pentru medicina brașoveană la Spitalul Sf Constantin. Malformație congenitală cardiacă operată minim-invaziv

Last Updated on mai 21, 2020 O nouă premieră pentru medicina brașoveană a avut loc la Spitalul Sf Constantin. O malformație congenitală cardiacă a fost operată minim-invaziv.

Spitalul Sf Constantin: „Centrul de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Sf. Constantin Brașov, inaugurat în urmă cu o săptămână, a realizat o nouă premieră pentru medicina brașoveană:
premieră pentru medicina brașoveană

echipa coordonată de Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, toracică și pulmonară, din care au făcut parte Dr. Felix Fărcaș și Dr. Anca Chitic, chirurgi cardiovasculari; Dr. Pitis Cristina, medic primar cardiolog, Dr. Mihai Chiloflischi, medic șef secție ATI și Dr. Carmen Sircuță, medic specialist ATI au rezolvat pe cale minim invazivă, endoscopică, o malformație congenitală complexă la nivel cardiac, pentru care singura soluție terapeutică practicată era intervenția chirurgicală clasică, ce presupune deschiderea sternului.

Este vorba de un tânăr de 30 de ani, care, în urma unor controale cardiologice, a fost diagnosticat cu un retur venos pulmonar anormal, asociat cu defect septal atrial de tip sinus venosus.

Mai precis, tânărul suferea de două malformații congenitale cardiace, prima cauzând o trecere anormală a sângelui din atriul stâng în cel drept, iar cea de-a doua fiind o malformație rară care constă în conectarea anormală a vaselor care transportă sângele oxigenat de la plămâni la inimă.

Pacientul s-a adresat anterior mai multor centre de specialitate, dar soluția propusă de acestea presupunea deschiderea totală a cavității toracice prin sternotomie.

Incizia făcută pentru realizarea acestei intervenții a avut doar 4 centimetri, suficient pentru ca medicii să introducă instrumentele specifice folosite în cazul unei intervenții minim invazive.

Intervenția pe cale endoscopică s-a realizat în două etape, prima constând în închiderea defectului septal, urmată apoi realinierea venelor pulmonare, astfel ca acestea să nu se mai deschidă în partea dreaptă a inimii, ci în partea stângă.

Advertisements
Previous Story

Brașov. Se redeschide Dino Parc Râșnov. Se va lua temperatura la intrare. Alte măsuri de protecție

Next Story

Brașov. Corneliu Teposu: „Este logic să cobori de pe trotuar, să parcurgi trecerea de pietoni, să intri în parcare, să te strecori pe lângă oglinzile mașinilor corect parcate sau să le pliezi?”