Last Updated on aprilie 1, 2020 Cum este posibil ca unele orașe, precum Clujul, Oradea, să înceapă dezinfecția blocurilor iar Brașovul să se plângă că nu se poate, să facă întâi analize și apoi mai vedem.
Allen Coliban, USR: „Am atras atenția încă din 27 martie asupra modului în care Primăria Brașov încearcă să evite sarcina de a dezinfecta scările blocurilor. Au ales să o paseze, pur și simplu, la asociațiile de proprietari.
Recapitulez premizele:
– angajații asociațiilor de locatari sunt în mare măsură oameni în vârstă;
– achiziția produselor necesare pentru dezinfecție este complicată la acest moment (mai ales dacă e facută individual, în cantitați mici);
– totuși, măsura cu caracter obligatoriu trebuie implementată corect în toate scările de bloc din oraș, folosindu-se substanțe eficiente în combaterea SARS-CoV-2, avizate de Ministerul Sănătății pentru a nu periclita sănătatea cetățenilor.
– în plus, o măsură obligatorie fără mecanism de verificare și coerciție este o normă de adăugat la muntele de birocrație nefolositoare cetățenilor. Una care s-ar aplica în funcție de bunul simț și de buna dispoziție a cetățenilor (respectiv, ineficient și inegal).
În Ordonanța Militară Nr. 4 / 29.03.2020, la articolul 6, se precizează explicit că autoritățile locale au sarcina de a monta dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale. De asemenea, se menționeaza obligativitatea autoritaților de a dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune. Într-un fel se face dreptate. Vorbim de sănătatea brașovenilor și această măsură nu trebuia lăsată pe umerii celor de la asociațiile de proprietari.
Primăria Brașov nu are spitale în administrare, iar sarcina legată de asistența socială este împărțită cu zeci de voluntari dedicați. Suntem deja în a doua zi de când a intrat în vigoare articolul 6 din Ordonanța Militară Nr. 4 și nu am văzut să se fi instalat vreun dispenser cu dezinfectanți în vreo scară sau să se fi realizat vreo dezinfectare profesională până acum.
Clujul, Sibiul, Ploieștiul și capitala au început de ieri dezinfecția. Iar noi, in Brașov, încă mai așteptăm ”analiza realistă a ceea ce presupune această activitate”. Dacă activitatea de dezinfecție de la Cluj este estimată la 8-10 zile, atunci ea n-ar trebui să dureze 50-60 de zile la Brașov, așa cum estimați dumneavoastră, domnule primar!”